فروردین متورم صنعت و معدن

دنیای اقتصاد پنج شنبه 01 خرداد 1404 - 00:03
در فروردین ۱۴۰۴، شاخص قیمت تولیدکننده در بخش معدن و صنعت افزایش یافته است. قیمت تولیدکننده به عنوان نشان‌گر هزینه‌های تولید از آینده قیمت‌ها و سطح رشد آن خبر می‌دهد. افزایش دوباره هزینه‌های تولید در فروردین 1404، گویای بالا رفتن قیمت کالاهای نهایی در آینده است؛ موردی که عمدتا به دوش مصرف‌کنندگان منتقل می‌شود.

براساس اعلام مرکز آمار ایران، در ماه پایانی سال گذشته، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن و صنعت در ۱۲ماه منتهی به این ماه نسبت به مدت مشابه در سال قبل به ترتیب ۳۰.۵ و ۳۱درصد اعلام شده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل ۲.۳ و ۲.۴واحد درصد افزایش داشته است. افزایش قیمت تولیدکننده نشانه‌ای پیش‌نگر از تورم است. افزایش شاخص قیمت تولیدکننده لزوما منجر به ایجاد تورم نمی‌شود، اما اگر این افزایش، زیاد شدن شاخص قیمت مصرف‌کننده را در پی داشته باشد، قطعا منجر به ایجاد تورم خواهد شد.

در فروردین امسال، شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن ۲۸۱۸.۵ اعلام شده که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۱.۸ ۱.۸ درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۴۴.۳درصد افزایش و در ۱۲ماه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه)، ۳۰.۵درصد افزایش داشته است.

همچنین در ماه گفته شده شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت ۱۶۸۴.۷ است که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۳.۳درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۴۶.۷درصد افزایش و در ۱۲ماه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) ۳۱.۰درصد افزایش داشته است.

تورم ماهانه

در ماه مورد بررسی، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۱.۸درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۸.۵درصد)، ۶.۷واحد درصد کاهش داشته است. به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات معدنی به ازای تولید محصولاتشان در داخل کشور، در فروردین ماه ۱۴۰۴ نسبت به ماه قبل، ۱.۸درصد افزایش داشته است. بررسی‌ها حاکی از آن است که در این ماه بیشترین تورم ماهانه با ۵.۷درصد مربوط به گروه‌ «زغال سنگ» و کمترین تورم ماهانه با ۱.۵درصد مربوط به گروه «کانه‌های فلزی» است.

تورم نقطه به نقطه

در ماه گفته‌شده درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۴۴.۳درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۴۴.۷درصد)، ۰.۴واحد درصد کاهش داشته است. در واقع میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات معدنی به ازای تولید محصولاتشان در داخل کشور، در فروردین‌ماه۱۴۰۴ نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۴۴.۳درصد افزایش دارد. در این ماه بیشترین تورم نقطه به نقطه با ۴۵.۸درصد مربوط به گروه «کانه‌های فلزی» و کمترین تورم نقطه به نقطه با ۳۴.۴درصد مربوط به گروه «سایر معادن» است. همچنین در فروردین امسال درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۴۶.۷درصد بوده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۴۸.۲درصد)، ۱.۵واحد درصد کاهش داشته است.

تورم سالانه

بررسی‌ها نشان می‌دهد درفروردین ماه۱۴۰۴، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن در ۱۲ماه منتهی به این ماه نسبت به مدت مشابه در سال قبل، ۳۰.۵درصد بود که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۲۸.۲درصد)، ۲.۳واحد درصد افزایش داشته است. به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات معدنی به ازای تولید محصولاتشان در داخل کشور، در دوازده ماه منتهی به فروردین‌ماه ۱۴۰۴ نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۳۰.۵درصد افزایش دارد. در این ماه بیشترین تورم سالانه با ۳۵.۴درصد مربوط به گروه «سایر معادن» و کمترین تورم سالانه با ۲۷.۲درصد مربوط به گروه «زغال‌سنگ» است. همچنین در این ماه درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت در ۱۲ماه‌ منتهی به این ماه نسبت به دوره مشابه در سال قبل، ۳۱.۰درصد اعلام شده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۲۸.۶درصد)، ۲.۴واحد درصد افزایش داشته است. درواقع میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات صنعتی به ازای تولید کالاهای خود در داخل کشور، در ۱۲ماه منتهی به فروردین‌ماه۱۴۰۴ نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۳۱.۰درصد افزایش دارد.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.