نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد که تنها 3 شب کمخوابی میتواند زمینهساز آسیبهای قلبی شود. پژوهشگران دانشگاه اوپسالا سوئد دریافتهاند که کمخوابی شدید حتی در کوتاهمدت باعث افزایش پروتئینهای التهابی در خون میشود که با افزایش خطر بیماریهای قلبی عروقی مرتبط هستند.
در این تحقیق 16 مرد جوان و سالم در دو حالت مختلف مورد بررسی قرار گرفتند: سه شب خواب کامل (8.5 ساعت) و سه شب خواب محدود (4.25 ساعت). همچنین در پایان هر دوره، پیش و پس از یک تمرین دوچرخهسواری شدید، آزمایشهایی روی خون آنها انجام شد.
بررسی حدود 90 نوع پروتئین نشان داد که خواب محدود باعث افزایش چشمگیر نشانگرهای التهابی میشود؛ نشانههایی که با نارسایی قلبی، بیماری عروق کرونر و بینظمی ضربان قلب در ارتباط هستند.
جالبتر اینکه حتی پاسخهای مفید بدن به ورزش (مانند افزایش پروتئینهای محافظتی مغز و قلب ازجمله BDNF و interleukin-6) در حالت کمخوابی تضعیف شده بودند.
نکته نگرانکنندهای که دانشمندان به آن اشاره کردهاند این است که این تغییرات تنها پس از چند شب کمخوابی و در افراد جوان و سالم رخ دادهاند. با توجه به شیوع بالای اختلالات خواب در جامعه، بهویژه در میان کارکنان شیفتی، این یافتهها هشداری جدی تلقی میشوند.
پژوهشگران همچنین دریافتند که زمان نمونهگیری خون (صبح یا عصر) نیز در میزان پروتئینهای شناساییشده مؤثر بوده است؛ تأثیری که درصورت کمخوابی شدیدتر نیز میشود. این یافتهها نشان میدهند که خواب نهتنها ترکیب خون را تغییر میدهد، بلکه زمان بروز این تغییرات را نیز تعیین میکند.