به گزارش اقتصادنیوز، بانک مرکزی ترکیه در ادامه سیاستهای انقباضی خود برای مهار تورم و کنترل نرخ بهره، اقدام به افزایش نسبتهای ذخیره قانونی برای بدهیهای کوتاهمدت بانکها در خارج از کشور کرده است؛ اقدامی که هدف آن کاهش دسترسی بانکهای محلی به منابع لیر ارزان در بازارهای فراساحلی است.
براساس گزارش بلومبرگ، این بانک روز شنبه اعلام کرد که نسبت ذخیره قانونی برای معاملات بازخرید (repo) و وامهای دریافتی خارجی با سررسید یکماهه را از ۱۲ به ۱۸ درصد افزایش داده و این نسبت برای سررسیدهای تا سهماه نیز به ۱۴ درصد رسیده است. پیش از این، این نسبت برای سررسیدهای تا یکسال ۱۲ درصد بود.
بانکهای ترکیه معمولاً از وامها و معاملات بازخرید در بازارهای خارجی برای دستیابی به لیر با نرخ بهره پایینتر استفاده میکنند؛ مسیری که بانک مرکزی اکنون با محدودسازی آن، تلاش دارد مانع از کاهش نرخهای بهره واقعی شود.
این اقدام در حالی صورت گرفته که فاتح کاراهان، رئیس بانک مرکزی ترکیه، روز پنجشنبه در جریان ارائه گزارش فصلی تورم، موضعی تهاجمی اتخاذ کرد. وی با تأکید بر ادامه سیاستهای انقباضی گفت: «برای مهار فشارهای قیمتی، هر کاری که لازم باشد انجام میدهیم.» بانک مرکزی در این گزارش، پیشبینی نرخ تورم پایان سال را بدون تغییر در سطح ۲۴ درصد حفظ کرد، اما کاراهان هشدار داد که «ریسکهای صعودی بر تورم همچنان برجسته است».
در پی این سخنان، بازده ضمنی آتی لیر ترکیه کاهش یافت که نشانهای از وفور نقدینگی در بازارهای خارجی بود. این در حالی است که نرخ بهره سیاستی رسمی بانک مرکزی ۴۶ درصد است، اما در ماه مه بانک مرکزی اغلب از نرخ بهره بالاتر در سطح ۴۹ درصد در بازار وامهای یکشبه استفاده میکرد.
به گفته آلپ سربتلی، مدیر شرکت سرمایهگذاری ICBC ترکیه، «بانک مرکزی نمیخواهد از هیچ کانالی - از جمله وامگیری ارزان در بازارهای خارجی - نرخ بهره کاهش پیدا کند. این نهاد با هر نشانهای از تضعیف سیاست انقباضی برخورد میکند.»
بانک مرکزی ترکیه همچنین روز جمعه یک حراج سپردههای لیر به ارزش ۵۰ میلیارد لیر (معادل ۱.۲۸ میلیارد دلار) برگزار کرد تا نقدینگی بازارهای داخلی را متعادل نگه دارد؛ اقدامی که در راستای کنترل دقیق جریان پول در نظام بانکی انجام شد.
ترکیه در ماههای گذشته مسیر کاهش تورم را طی کرده بود، اما تازهترین دادهها از توقف این روند در ماه آوریل خبر میدهند. نرخ تورم سالانه در ماه گذشته به ۳۷.۹ درصد رسید؛ نرخی که اگرچه نسبت به اوج سال گذشته کاهش یافته، اما نشان میدهد که چالشهای تورمی همچنان پابرجاست و سیاستگذار پولی نیازمند استمرار سیاستهای سختگیرانه است. با این همه، مروری بر آخرین تصمیم بانک مرکزی ترکیه بهانه خوبی است برای مرور قیمت لیر-واحد پول رسمی ترکیه- در بازار ارز تهران.
امروز قیمت لیر ترکیه در جریان معاملات بازار افت 10 تومانی را تجربه کرد و 2120 تومان قیمت گذاری و خرید و فروش شد.
نرخ تبدیل دلار آمریکا به لیر ترکیه امروز برابر 38.024 است و هر یک دلار آمریکا برابر است با 38.024 لیر ترکیه است.
امروز همچنین قیمت درهم امارات در جریان مبادلات ارزی انجام شده در بازار ارز تهران، از روند افزایشی پیروی کرده است و 22686 تومان نرخ گذاری شد تا رشد 52 تومانی را تجربه کرده باشد.
امروز قیمت بات تایلند در بازار شیب صعودی را تجربه کرده است و با رشد 25 تومانی، به 2549 تومان رسید.
امروز همچنین قیمت رینگیت مالزی افزایش 240 تومانی را تجربه کرد و در حالی معاملات را به پایان رساند که 19610 تومان قیمت خورد.
ریال عمان هم امروز در بازار پیشروی قیمت را نسبت به روز کاری گذشته تجربه کرد و 215470 معامله شد. هر ریال نسبت به روز گذشته افزایش 510 تومانی داشته است.
در بازار ارز تهران قیمت منات آذربایجان افزایش 100 تومانی را نسبت به روز پیش تجربه کرد و 48930 تومان نرخ گذاری و معامله شد.
همچنین نرخ برابری منات آذربایجان و دلار آمریکا امروز به 1.7 رسید که تغییری نسبت به روز گذشته نداشت.
معاملات بازار در حالی سپری شد که قیمت درام ارمنستان 216 تومان ارزش گذاری و خرید و فروش شد تا ثبات داشته باشد.
قیمت دینار هم در بازار ارز تهران نسبت به روز گذشته ثبات داشت. هر دینار امروز 58 تومان معامله شد.
بازار ارز تهران امروز را در حالی به پایان برد و بسته شد که قیمت لاری گرجستان شیب صعودی را در پیش گرفت. هر لاری عصر امروز 30440 تومان قیمت خورد و 70 تومان گران شد.
خلاصه معاملات امروز پیام آور خبری تازه برای معامله گران نبود و نسبت به روز گذشته قیمت ارزها در سایه نوسان دلار، در محدوده افزایشی نوسان دادند.