آغاز سبز بورس خرداد

دنیای اقتصاد یکشنبه 04 خرداد 1404 - 01:04
پس از اعلام نتایج غیرقطعی از دور پنجم مذاکرات، همچنان طرف‌های ایرانی و آمریکایی به ادامه گفت‌وگوها در دور ششم امید دارند. بازار سهام نیز با جامه‌سبز به استقبال مذاکرات رفته‌است. شاخص‌کل بورس که در دقایق ابتدایی با افزایش ارتفاع یک‌درصدی همراه شد، پس از یک عقب‌نشینی کوتاه مجددا در مدار صعود قرارگرفت، به‌طوری‌که نماگر اصلی در نهایت با افزایش 0.85درصدی نسبت به‌روز معاملاتی قبل در محدوده 3میلیون و 134هزار واحد آرام گرفت. جمع‌‌‌‌‌‌‌‌‌آوری صف‌‌‌‌‌‌‌‌‌های فروش و مجددا صف‌‌‌‌‌‌‌‌‌نشینی سهامداران در سمت خرید، موجب شد تا با غلبه هیجانات، ارزش معاملات خرد نیز در محدوده 12هزار‌میلیارد‌تومان قرار گیرد.

این میزان در مقایسه با میانگین هفته قبل، عدد کمتری به‌شمار می‌رود، ضمن آنکه به‌‌‌‌‌‌‌‌‌رغم شدت‌‌‌‌‌‌‌‌‌گرفتن عرضه‌ها و افزایش نوسانات در میانه بازار، بیش از ۷۰۰میلیارد‌تومان توسط حقیقی‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها به گردونه معاملات وارد شد. به‌نظر می‌رسد با توجه به محدودیت مصرف انرژی در صنایع و عدم‌قطعیت نتایج مذاکرات، خریداران در بازار سهام با احتیاط بیشتری اقدام به معامله کنند، با این‌حال دست برتر خریداران در معاملات نشان‌داد که با فعال‌‌‌‌‌‌‌‌‌ماندن دیپلماسی افت شدید قیمتی، موردانتظار بازار سهام نیست. در بازارهای جهانی نیز عدم‌قطعیت فدرال‌رزرو برای کاهش نرخ بهره، قیمت‌های دارایی‌های پایه یا کامودیتی‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها را در یک هفته گذشته متلاطم کرده‌است.

بازارهای جهانی تحت‌فشار ترامپ

آمارهای منتشرشده از اقتصاد آمریکا نشان می‌دهد؛ داده‌های PMI  و اشتغال اولین اقتصاد دنیا، بهتر از انتظارات بوده‌است. این موضوع می‌توانست فدرال‌رزرو را برای اعمال سیاست‌های کاهش نرخ بهره، مصمم کند، بااین‌حال‌‌‌‌‌‌‌‌‌ سیاست‌های تعرفه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای ترامپ موجب‌شده‌است تا درخصوص آینده سیاست پولی آمریکا، قطعیتی وجود نداشته‌باشد.

برخی از اعضای بانک‌مرکزی آمریکا بر این عقیده هستند که سیاست‌های تعرفه‌ای احتمالا به‌زودی موجب تقویت تورم خواهدشد، از این‌رو با افزایش انتظارات تورمی باید برای کاهش نرخ بهره، دست نگه داشت. این درحالی است که شخص ترامپ فدرال‌رزرو را برای اتخاذ رویکرد انبساطی تحت‌فشار قرارداده‌است. این موضوع سبب شد تا با افت ۲درصدی شاخص دلار، قیمت جهانی طلا تقویت شود. درحالی طی هفته قبل قیمت هر انس طلا، وارد کانال ۳هزار و ۱۰۰دلار شده بود که مجددا نرخ گرانبهاترین فلز جهان به ۳هزار و ۳۰۰دلار بازگشت. این دارایی بااهمیت با ثبت بازدهی ۵درصدی در هفته گذشته در صدر توجه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها قرار دارد و قیمت نفت‌برنت و گاز طبیعی کاهش نسبی را تجربه کرد. قیمت فلزات اساسی نیز اندکی بهبود یافت.

کامبک بورس از نیمه بازار

درحالی بازارهای جهانی با نااطمینانی بالا هفته سختی را به پایان رساندند که این عدم‌قطعیت در بازار ایران نیز به‌وضوح قابل‌مشاهده است. نتایج مذاکرات دور پنجم میان ایران و آمریکا «غیر قطعی» اعلام شد. بورس تهران نیز با وجود هیجان مثبت اول صبح، با فشار فروش همراه شد و شاخص‌های سهامی در نیمه اول معاملات روز شنبه قدری عقب‌نشینی کردند. جمع‌‌‌‌‌‌‌‌‌آوری صف‌‌‌‌‌‌‌‌‌های فروش اول صبح و بازگشت تقاضا مجددا سهامداران را در سمت خرید صف‌‌‌‌‌‌‌‌‌نشین کرد. این موضوع سبب شد تا ارزش معاملات خرد بازار سهام، به ۱۲هزار ‌میلیارد‌تومان برسد. هرچند این میزان در مقایسه با میانگین هفته قبل، رقم پایینی محسوب می‌شود. به‌‌‌‌‌‌‌‌‌رغم نوسانات بورس در اولین روز معاملاتی خرداد، روند ورود پول به بازار سهام متوقف نشد. ورود بیش از ۷۰۰میلیارد‌تومان سرمایه حقیقی نشان می‌دهد؛ استقبال نسبی از بورس تهران صورت ‌گرفته‌است.

رونق می‌ماند؟

روند بازارهای جهانی و به‌خصوص رکود عمیق در بازار نفت و فولاد اثر نسبی خود را بر صورت‌های مالی شرکت‌های بورسی گذاشته‌است. افت شدید حاشیه سودها به دلیل برخی سیاست‌های ناکارآمد در حوزه انرژی، به‌خصوص تعیین قیمت خوراک پتروشیمی‌ها، سبب شده‌است تا رشد سودآوری موردانتظار بازار تحقق نیابد. این موضوع می‌تواند به‌فروش هیجانی در بازار یا احتیاط خریداران برای ورود به معاملات بورس، منجر شود، با این‌حال خبرهایی که از مذاکرات شنیده می‌شود، اجازه افت قیمت‌های سهام را نمی‌دهد. هرچند نتایج مذاکرات چندان دلگرم‌‌‌‌‌‌‌‌‌کننده نیست، اما فعال‌‌‌‌‌‌‌‌‌بودن دیپلماسی اجازه نخواهد تا P/E بازار به زیر میانگین تاریخی خود یعنی۷.۵واحد کاهش یابد.

این نسبت اکنون در محدوده ۷.۸واحد قرار دارد، ضمن آنکه واکنش مثبت شاخص اصلی بورس به مرز۳.۱میلیون‌واحدی نشان‌داد که این سطح حمایتی، از اهمیت بالایی برخوردار است، با این‌حال رشد شارپ‌‌‌‌‌‌‌‌‌گونه بازار بدون اخبار موثق و قوی از گفت‌وگوهای سیاسی امکان‌پذیر نیست. بورس طی این‌‌‌‌‌‌‌‌‌مدت و با نزدیک‌‌‌‌‌‌‌‌‌شدن به فصل مجامع احتمالا با تعادل نسبی همراه خواهد بود.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.