نیک کلگ، معاون پیشین نخستوزیر بریتانیا و مدیر سابق امور جهانی شرکت متا، هشدار داده الزام شرکتهای هوش مصنوعی به دریافت اجازه از صاحبان آثار برای استفاده از محتوای آنها در آموزش مدلها، عملاً صنعت هوش مصنوعی را یکشبه در این کشور نابود خواهد کرد.
براساس گزارش «TheVerge»، کلگ که در رویدادی برای معرفی کتاب جدید خود سخن میگفت، تأکید کرد هنرمندان باید حق انتخاب داشته باشند و بتوانند مانع استفاده از آثارشان در آموزش مدلها بشوند. او ادعا کرد گذاشتن پیششرط دریافت رضایت از همه هنرمندان برای این فرایند، عملی و قابلاجرا نیست.
او در گفتگو با نشریه تایمز گفت: «فکر میکنم جامعه خلاق میخواهد یک گام جلوتر برود. بسیاری میگویند فقط درصورتی میتوانی [مدلها را] با محتوای من آموزش بدهی که اول از من اجازه بگیری ولی بهنظرم این دیدگاه تا حد زیادی نامعقول است؛ زیرا این سیستمها روی حجم عظیمی از دادهها آموزش میبینند.»
کلگ اضافه کرد: «اصلاً نمیدانم چطور میخواهید از همه اول اجازه بگیرید. واقعاً نمیدانم چطور چنین چیزی عملی خواهد بود. ضمن اینکه اگر این کار فقط در بریتانیا انجام شود و کشورهای دیگر چنین محدودیتی نداشته باشند، این تصمیم عملاً صنعت هوش مصنوعی را در این کشور نابود میکند.»
کلگ در شرایطی این اظهارات را مطرح کرد که مجلس بریتانیا مشغول بررسی لایحهای جدید به نام قانون استفاده و دسترسی به دادهها بوده است. هدف این لایحه افزایش شفافیت در زمینه فعالیت شرکتهای هوش مصنوعی و حفاظت از حقوق هنرمندان است. این لایحه که «بیبن کیدرون» (Beeban Kidron)، کارگردان و تهیهکننده سینما، پیشنهاد داده بود، شرکتهای فناوری را مجبور میکرد اعلام کنند برای آموزش مدلهایشان از کدام آثار دارای کپیرایت استفاده کردهاند اما مجلس عوام بریتانیا پنجشنبه آن را رد کرد. وزیر فناوری این کشور گفت اقتصاد بریتانیا برای رسیدن به موفقیت به هر ۲ صنعت، هوش مصنوعی و هنرمندان، نیاز دارد.
صدها هنرمند ازجمله «پل مککارتنی»، «التون جان»، «دوا لیپا» و «اندرو لوید وبر» با امضای نامهای سرگشاده از این اصلاحیه حمایت کرده بودند. کیدرون و حامیان این طرح معتقدند الزام به شفافیت باعث میشود شرکتهای هوش مصنوعی کمتر بهسمت دزدیدن محتوای خلاقانه بروند و قانون کپیرایت بهتر رعایت شود.
کیدرون در یادداشتی در گاردین نوشت: «این پایان راه نیست»؛ زیرا قرار است این لایحه اوایل ژوئن (خرداد) بار دیگر به مجلس اعیان بازگردد.
اختلاف بر سر استفاده از آثار دارای کپیرایت برای آموزش هوش مصنوعی به رویارویی جدی فعالان صنعت فناوری و هنرمندان در بریتانیا منجر شده است؛ جایی که نیک کلگ آن را تهدیدی برای بقای این صنعت میداند و هنرمندان خواستار شفافیت و رعایت حقوق خالقان هستند.