درحالحاضر بر سر راه صعود بازار سرمایه مشکلات عدیدهای وجود دارد. در خوشبینانهترین حالت تداوم وضعیت کنونی رخ خواهد داد و در بدبینانهترین سناریو، رشدهای اخیر باز پس گرفته خواهد شد. آنچه در این میان از اهمیت برخوردار است اینکه سیگنالهای ضدونقیض از فضای محرکها، شرایطی را سبب میشود که به موجب آن سهامداران بلافاصله وارد فاز احتیاط شده و در سمت فروش قرار میگیرند.
با توجه به محرکمحور بودن بازارهای دارایی در این هفتهها، معاملهگران نیز در سردرگمی مضاعفی به سر میبرند. واقعیت این است که بازار سهام از ۲۳فروردین (تاریخ برگزاری نخستین دور از گفتوگوهای هستهای کشور) پذیرای خریداران سهام بود؛ بهطوریکه برخی تحلیلها بر این سناریو تاکید میکرد که ممکن است تالار سهام با استقبال ویژه سهامداران و ورود پول قدرتمند همانند سال ۹۹ روبهرو شود.
اما در نهایت اتفاقی که افتاد این بود که بخشی از همان سهامداران برای خروج از گردونه معاملات با یکدیگر رقابت میکنند. این وضعیت از بلاتکیفیهای اهالی بازار سرمایه حکایت و بهوضوح در بطن خبرها و تحلیلهای کلان سیاسی و اقتصادی خودنمایی میکند.
ازاینرو میتوان گفت این بازار تقریبا بازاری پرحاشیه بوده است. هر بار هم که این اتفاق افتاده در پس آن بیاعتمادی بیشتر شده است. به طور کلی میتوان بازار سهام را بازاری پرریسک دانست که با برخی اظهارنظرهای ضدونقیض نیز سیگنالهای متناقضی به بازار مخابره میشود. این موضوع باعث شده سرمایهگذاران محافظهکارانهتر رفتار کنند و از ورود به بازار سهام یا ماندن در آن پرهیز کنند. در مجموع، تا زمانی که وضعیت ریسکها با شفافیت و قاطعیت روشن نشود، نمیتوان انتظار بازگشت اطمینان و رونق به بورس را داشت. درنتیجه این امر شاخصی که در محدوده ۳میلیون و ۱۰۰هزار واحدی قرار دارد، تنها طی چند هفته میتوانست به سمت محدودههای بالاتر حرکت کند.
از سوی دیگر، تداوم ابهامات پیرامون صندلی وزرات اقتصاد و غیرقابلپیشبینی بودن متغیرهای کلان اقتصادی سبب شده بورسیها نسبت به آینده با دیده تردید بنگرند. بورس در روز گذشته از التهابات روزهای ابتدای هفته فاصله گرفت، بااینحال هنوز مشخص نیست که آیا میتوان روی بازگشت محتاطانه سهامداران به بازار سهام حساب باز کرد یا خیر؟