سهم بزرگان از رشد بورس

دنیای اقتصاد چهارشنبه 07 خرداد 1404 - 01:55
بورس پس از فروکش «توفان ابهامات واگذاری سهام خودروسازان»، سرانجام متعادل شد و گامی در مسیر احیای اعتماد سرمایه‏‏‌گذاران برداشت. ورود پول حقیقی پس از کشمکش‏‏‌های اخیر نشان می‌دهد تحرکات مثبت در نمادهای بزرگ به شرط عدم وقوع شوک‏‏‌های جدید در روزهای آینده می‌تواند اکثر گروه‌ها را منتفع کند.

99 copy

علی عبدالمحمدی: بورس تهران در معاملات روز ششم خردادماه، چهره‌‌‌‌‌‌ای سبز به خود گرفت و توانست با ثبت رشد 0.8‌درصدی در شاخص‌کل، گام دیگری در مسیر بازیابی اعتماد سرمایه‌گذاران بردارد. شاخص‌کل بورس با عبور از مرز 3‌میلیون و 134‌هزار واحد، دومین روز صعودی پیاپی خود را به‌ثبت رساند؛ همزمان شاخص هموزن نیز با افزایشی مشابه(0.81‌درصد) به محدوده 960‌هزار‌واحدی رسید‌تا نشان دهد تحرکات مثبت تنها محدود به نمادهای بزرگ نیست و بخش میانی و کوچک بازار نیز از این روند منتفع شده‌اند.

پول حقیقی در دومین روز ورود؛ بازگشت آهسته اعتماد به بازار سهام

یکی از نکات برجسته معاملات دیروز، ثبت ورود 574‌میلیارد‌تومان پول حقیقی به بازار سهام بود؛ این دومین روز پیاپی ورود سرمایه حقیقی محسوب می‌شود که در مجموع دو روز اخیر، حدود 1271‌میلیارد‌تومان نقدینگی تازه از سوی بازیگران حقیقی وارد بورس شده‌است. چنین روندی، در شرایطی رخ می‌دهد که بازار سهام طی هفته‌های گذشته، با خروج پی‌‌‌‌‌‌درپی نقدینگی مواجه بود و نشانه‌های بی‌‌‌‌‌‌اعتمادی درمیان سرمایه‌گذاران حقیقی افزایش‌یافته بود. اگرچه هنوز فاصله قابل‌توجهی با جریان مثبت پرقدرت در بازار وجود دارد، اما تداوم ورود پول حقیقی می‌تواند نویددهنده شکل‌گیری تدریجی انتظارات مثبت در ذهن سرمایه‌گذاران باشد؛ انتظاراتی که به‌نظر می‌رسد تحت‌تاثیر کاهش ریسک‌های سیستماتیک و بهبود برخی مولفه‌‌‌‌‌‌های بنیادی در صنایع شاخص‌‌‌‌‌‌ساز، در حال تقویت است.

سایه عقب‌نشینی اردیبهشتی بر ورود پول سالانه

با نگاهی بلندمدت‌‌‌‌‌‌تر به جریان پول حقیقی از ابتدای سال‌تاکنون، می‌توان به ارزیابی دقیق‌تری از وضعیت ورود و خروج پول حقیقی رسید. طبق داده‌های ثبت‌شده تا پایان معاملات سوم اردیبهشت امسال، مجموع ورود پول حقیقی از آغاز سال‌جاری به حدود 17‌هزار‌میلیارد‌تومان رسیده بود که در ادامه از این رقم، بالغ‌بر 10‌همت از بازار خارج شده‌است؛ بنابراین خالص ورود پول حقیقی از ابتدای سال‌تاکنون حدود 7‌همت برآورد می‌شود. بخش قابل‌توجهی از خروجی مذکور، به ماه اردیبهشت بازمی‌‌‌‌‌‌گردد؛ جایی‌که با کاهش سطح خوش‌بینی‌‌‌‌‌‌ها نسبت به آینده بازار، حدود 6‌هزار و 700‌میلیارد‌تومان پول حقیقی از تالار شیشه‌ای خارج شد؛ این در حالی است که در فروردین‌‌‌‌‌‌ ماه، موجی از خوش‌بینی‌‌‌‌‌‌ها منجر به ورود 14 همتی پول حقیقی به بازار شد، بنابراین می‌توان گفت بازار در اردیبهشت، بخش بزرگی از انگیزه‌های صعودی اولیه خود را از دست داده و حالا در خرداد، تلاش می‌کند با احتیاطی بیشتر به مسیر صعود بازگردد.

اقبال حقیقی‌‌‌‌‌‌ها به بزرگان بازار

یکی از مهم‌ترین نکات کلیدی که در بررسی دقیق‌تر تحرکات پول حقیقی در معاملات دیروز، بیش از همه جلب‌توجه می‌کند این است که در روز گذشته، سرمایه‌گذاران به نمادهای بزرگ و شاخص‌‌‌‌‌‌ساز، تمایل بیشتری از خود نشان‌داده‌اند. داده‌ها نشان می‌دهند که از مجموع 574‌میلیارد‌تومان پول حقیقی واردشده، حدود 459‌میلیارد‌تومان آن(معادل 81‌درصد) تنها به 50شرکت بزرگ بازار اختصاص یافته‌است. این روند، ادامه‌‌‌‌‌‌ مسیری است که در روزهای اخیر در بازار مشاهده‌شده و نشان‌دهنده تمرکز دوباره فعالان بر نمادهای با بنیاد قوی، نقدشونده و دارای ثبات نسبی درآمدی است. اقبال به نمادهای بزرگ، معمولا نشانه‌‌‌‌‌‌ای از احتیاط سرمایه‌گذاران است؛ چراکه این دسته از نمادها در زمان ابهام‌‌‌‌‌‌های بازار، به دلیل ساختار باثبات‌‌‌‌‌‌تر و تحلیل‌‌‌‌‌‌پذیری بیشتر، گزینه‌‌‌‌‌‌ای ایمن‌‌‌‌‌‌تر برای سرمایه‌گذاری تلقی می‌شوند.

 بازاری سبز با رنگ غالب خوش‌بینی

در پایان معاملات دیروز، بیش از 70‌درصد از نمادهای بورسی در محدوده سبز تابلو قرارگرفتند که می‌توان آن را نشانه‌‌‌‌‌‌ای از توزیع نسبتا فراگیر رشد درمیان صنایع مختلف دانست. این وضعیت زمانی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که توجه داشته باشیم تنها 30‌درصد از نمادها در محدوده منفی قرار داشتند؛ موضوعی که از تقویت جو عمومی مثبت حکایت دارد. در بازار فرابورس نیز شاخص‌کل با رشد 0.43‌درصدی همراه شد. هرچند رشد فرابورس کمتر از بورس بود، اما در مجموع، معاملات این بازار نیز همسو با بورس، فضایی مثبت را تجربه کرد.

جایگاه صنایع در جذب پول؛ صدرنشینی بانکی‌‌‌‌‌‌ها

در بررسی صنایع برتر از منظر جذب پول حقیقی، بانک‌ها و موسسات اعتباری با ورود 297‌میلیارد‌تومان پول، صدرنشین جدول شدند. این صنعت که به واسطه اخبار مربوط به مذاکرات، مجددا مورد‌توجه قرارگرفته،‌بار دیگر به کانون توجه سرمایه‌گذاران بازگشته است. در رتبه دوم نیز صنعت نیروگاه با ورود 105‌میلیارد‌تومانی پول حقیقی قرارگرفت؛ گروهی که به دلیل ماهیت‌ریالی درآمدها و سودآوری قابل‌پیش‌بینی در دوره‌‌‌‌‌‌های نااطمینانی بازار، پناهگاه مطمئنی برای سرمایه‌گذاران محسوب می‌شود.

 ثبات دلار و انتظار برای سیگنال‌های جدید

در بازار ارز، نرخ دلار آزاد دیروز در همان محدوده شب دوشنبه، یعنی کانال 82‌هزار‌تومان بازگشایی شد. عدم‌تحرک قابل‌توجه در این بازار، موجب شد صندوق‌های طلا نیز در روز گذشته، بدون نوسان خاصی و در محدوده صفر تابلو باز شوند. این ثبات قیمتی می‌تواند در کوتاه‌مدت، مانعی بر سر نوسانات هیجانی در بازار سهام باشد؛ با این‌حال بسیاری از تحلیلگران منتظر دریافت سیگنال‌های جدید از سمت مذاکرات سیاسی و همچنین تحولات اقتصاد جهانی برای اتخاذ تصمیمات تازه هستند.

 امید محتاطانه، اما قابل‌‌‌‌‌‌اتکا

در مجموع می‌توان معاملات دیروز بورس تهران را مثبت و امیدوارکننده ارزیابی کرد. ورود مجدد پول حقیقی، گرایش به سمت نمادهای بزرگ، سبزپوشی فراگیر و حضور صنایع کلیدی در صدرجدول جذب نقدینگی، همگی نشانه‌هایی از بازگشت تدریجی اعتماد به بازار سهام هستند، با این‌حال تجربه تلخ عقب‌نشینی اردیبهشت‌‌‌‌‌‌ماه و خروج گسترده پول، همچنان سایه‌‌‌‌‌‌ای از احتیاط بر سر بازار افکنده است. بازار سرمایه در خرداد، بیش از هر چیز، نیازمند تثبیت روند مثبت و ارسال سیگنال‌های قوی بنیادی و سیاسی است؛ مسیری که اگر با شفافیت همراه باشد، می‌تواند بستر مناسبی برای آغاز دور جدیدی از رشد در بورس تهران فراهم آورد.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.