همشهری آنلاین – مریم سرخوش: دکتر نادر توکلی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران در نشست خبری درباره خدمات ارائه شده مراکز درمانی این دانشگاه در ۱۲ روز جنگ بیان کرد: از روز اول کمیته بحران دانشگاه تشکیل شد و ما هم ۵ جلسه داشتیم. مسئولیت هماهنگی ستاد بهداشت و درمان استان تهران هم به ما محول شد.
توکلی با بیان این که طی این مدت بیمارستانهای تحت پوشش این دانشگاه ۷۰۵ مصدوم را پذیرش کردند، تاکید کرد: ۱۰ مرکز به شکل مستقیم برای پذیرش مجروحان جنگی آماده بودند و بقیه بیمارستانها هم اعلام آمادگی کردند. در همان ابتدا تمام مرخصیها لغو شد و من تشکر میکنم از کادر درمان که در این مدت به شدت پای کار بودند. البته مدیریت این حجم از مصدومان برای ما کار پیچیدهای نبود و به راحتی انجام شد. خدمات هم با حضور ۵ رشته تخصص شامل طب اورژانس، جراحی، ارتوپدی، بیهوشی، مغز و اعصاب هم ارائه شد. EOC هم شکل گرفت
این مسئول درباره آسیب به بیمارستانهای زیرمجموعه این دانشگاه بیان کرد: ۳ بیمارستان در ۱۲ روز جنگ به شکل غیرمستقیم دچار آسیب شدند. بیمارستان حضرت فاطمه در یوسفآباد مورد حمله قرار گرفت و دیواره این بیمارستان به دلیل اصابت راکت فروریخت. بیمارستان سوختگی شهید مطهری هم آسیب دید و مجبور به تخلیه بیماران شدیم. یک بیمارستان هم در رباط کریم آسیب دید. چند پرسنل آزمایشگاه بیمارستان حضرت رسول هم در شب اول به شهادت رسیدند.
این مسئول با تاکید بر این که در بحرانها، برنامه تداوم فعالیتهای مرسوم را داریم عنوان کرد: هیچ یک از بیمارستانها فعالیتهای مرسوم خود را از دست ندادند، البته در شرایط بحرانی اعمال جراحی غیرضروری (الکتیو) کاهش پیدا میکند که باعث میشود ۶۰ تا ۷۰درصد ظرفیت بیمارستان خالی شود. سرعت ترخیص هم افزایش پیدا میکند و ظرفیت قابل توجهی از مراکز درمانی به بحران اختصاص پیدا میکند. تصویربرداری فعال و اتاق عمل آماده در میدانهای بحران اهمیت زیادی دارند.
توکلی درباره آمادگی و بازافزایی توان برای حملات احتمالی دوباره از سوی رژیم صهیونیستی هم بیان کرد: بحران جنگ با سایر بحرانها از جمله بیماریهای واگیر تفاوت دارند. یکی از این تفاوتها امنیت جانی است و ترس و وحشت ناشی از حملات جنگی میتواند منجر به ترک کار شود. ما هم در روزهای اول این مساله را داشتیم اما اعداد محدود بود و آسیبی برای خدمات رسانی به وجود نیاورد. دوم اینکه معمولا در جنگ سیستم به سرعت میتواند مدیریت کند و زمان بستری بیمار کوتاه است. در بمباران آخر در دوشنبه گذشته در شهرری حدود ۸۰ مصدوم ظرف ۲ ساعت تعیین تکلیف و حدود ۶۰ بیمار در همین بازه زمانی ترخیص شدند که نشاندهنده چابک بودن سیستم درمانی و بیمارستانی است.
بیشتر بخوانید
۱۲ روز جنگ، ۱۳۶ هزار مأموریت
پزشک ما حین خدمت در مرکز درمانی زندان اوین به شهادت رسید
آخرین وضعیت بیمارستان شهید مطهری پس از حمله رژیم صهیونیستی
آژیر امید علیه موشکها
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره کمبودها هم بیان کرد: ما کمبودی نداشتیم و ۲۱ بیمارستان به خوبی مدیریت شدند. دوی سه ماهه دارویی را در اختیار داشتیم، ذخیره ۲ روز غذای خشک هم صورت گرفت.
توکلی درباره ضرورت ارائه خدمات سلامت روان ناشی از تهدیدات جنگ هم توضیح داد: ما گروه روانشناسی و دانشکده علوم رفتاری داریم که یک ظرفیت مناسب برای این حوزه به شمار میرود. طی این مدت ۷ بسته با محتوای سلامت روان طراحی و دستورالعملهای آن نوشته شد. این بستهها برای گروههای مختلف آماده و ارائه شد و اکنون قابل دسترس است. موضوع سلامت روان توسعه پیدا خواهد کرد و به سمت طراحی سامانهای خواهیم رفت که افراد در شرایط بحران بتوانند سلامت روان خودشان را ارزیابی کنند و همزمان سطح خطر درباره خود را متوجه شوند و مشاورههای لازم را دریافت کند.
این مسئول در پایان درباره مجروحان جنگ هم بیان کرد: در حال حاضر ۲۰ نفر همچنان در مراکز درمانی ما بستری هستند و ۳۳ هم شهید داشتیم.