خبرهای غیررسمی از فعالیت هایی برای عادی سازی روابط میان سوریه و اسرائیل حکایت دارد.
به گزارش عصرایران، شماری از رسانه های غربی نوشته اند اسرائیل و سوریه در حال حرکت به سمت افزایش تماس ها ، گفتگوها و عادی سازی روابط هستند.
اسرائیل و سوریه هم اکنون یکدیگر را به رسمیت نمی شناسند و روابط دیپلماتیک نیز با یکدیگر ندارند.
پیش از این خبرهای معتبر از مذاکرات مستقیم مقامات اسرائیل و سوریه منتشر شد. قبل از آن هم مذاکرات غیرمستقیم میان دو طرف از طریق میانجیگری امارات انجام شده بود.
امارات با دولت جدید سوریه و اسرائیل، روابط خوبی دارد.
وزیر خارجه اسرائیل (جدعون ساعر) هم به تازگی گفته بود در هر توافق آتی با سوریه، حاکمیت اسرائیل بر جولان باید حفظ شود.
وی همچنین گفته بود به نفع اسرائیل است که سوریه و لبنان به "صلح و عادی سازی روابط" اضافه شوند و همزمان منافع امنیتی و اساسی اسرائیل حفظ شود.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر و ایسرائیل کاتس وزیر دفاع اسرائیل به همراه فرماندهان نظامی در منطقه جبل الشیخ سوریه
وزیر خارجه اسرائیل تاکید کرده بود هر اتفاقی رخ دهد جولان بخشی از اسرائیل باقی خواهد ماند. در هیچ توافق صلحی، درباره سرنوشت جولان گفتگو نخواهیم کرد. اسرائیل بیش از 40 سال قبل، قانون خود را بر جولان اعمال کرد. جولان بخشی از اسرائیل باقی خواهد ماند.
قبل از این دونالد ترامپ رئیس ایالات متحده امریکا در دیدار با احمد الشرع رئیس جمهوری سوریه در ریاض از او خواسته بود به پیمان ابراهیم بپیوندد و روابط با اسرائیل را عادی کند. پس از آن، احمد الشرع یا دیگر مقامات دمشق مخالفتی با این درخواست نداشتند.
این پیمان، چارچوبی برای عادی سازی روابط میان اسرائیل و کشورهای عربی و اسلامی است. کشورهای امارات، بحرین، مراکش و سودان، در قالب این توافق، روابط با اسرائیل را عادی کردند و تل آویو را به رسمیت شناختند.
سرنوشت منطقه جولان، می تواند به مهمترین و بزرگترین مانع در برابر عادی سازی روابط اسرائیل و سوریه تبدیل شود.
اسرائیل در جنگ 1967 ، منطقه جولان سوریه را اشغال کرد و سپس آن را به عنوان بخشی از خاک رسمی خود اعلام و به مرزهای رسمی خود اضافه کرد. اسرائیل هم اکنون منطقه جولان را بخشی از خاک رسمی خود می داند و به شهروندان ساکن این منطقه هم شهروندی اسرائیل داده است.
منطقه اشغالی جولان 70 کیلومتر با دمشق فاصله دارد. منطقه کوهستانی جولان ، بلندترین نقطه تا شعاع صدها کیلومتر در مناطق اطراف آن است. به همین دلیل از نظر نظامی و اطلاعاتی برای اسرائیل ارزشمند است. منطقه جولان همچنین دارای منابع بزرگ آب شیرین است و از این نگاه هم برای اسرائیل، ارزش زیادی دارد.
منطقه اشغالی جولان به مساحت 1800 کیلومتر مربع و جمعیت 55 هزار نفری، در جنوب غربی سوریه و شمال شرقی اسرائیل است. دروزی های سوری دارای شهروندی اسرائیل، ساکن این منطقه هستند. دروزی ها یکی از مذاهب اسلامی اند.
نیروهای پاسدار صلح سازمان ملل در خط مرزی اسرائیل و سوریه در منطقه جولان مستقر هستند.
همه کشورهای جهان از جمله اروپایی ها (به استثنای آمریکا) در کنار سازمان ملل متحد، منطقه جولانی را متعلق به سوریه و در اشغال سوریه می دانند.
در مقابل، دولت جدید سوریه تلاش می کند از طریق عادی سازی روابط با اسرائیل و به رسمیت شناختن تل آویو، بتواند منطقه جولان را از اسرائیل بازگرداند. این هدفی است که دولت های قبلی سوریه در دوره پدر و پسر (حافظ و بشار اسد) نیز برای کسب آن تلاش کردند اما ناکام ماندند.
روزنامه "اسرائیل هیوم" (اسرائیل امروز) خواسته های دمشق برای عادی سازی روابط با سوریه را اینگونه اعلام کرد: به رسمیت شناختن دولت احمد الشرع در سوریه از سوی اسرائیل، عقب نشینی ارتش اسرائیل از مناطق جدید اشغال شده سوریه بعد از سقوط بشار اسد در آذر 1403 ، توقف کامل حملات اسرائیل به سوریه، تضمین و حمایت امریکا از دولت جدید سوریه.
در مقابل، سوریه نیز حاکمیت اسرائیل بر جولان را تایید می کند. با این حال، این مطلب، غیررسمی است و از سوی هیچ کدام از مقامات سوریه تایید نشده است.
بعد از سقوط حکومت بشار اسد در سوریه، واحدهای نیروی زمینی ارتش اسرائیل با ورود به خاک سوریه (جنوب غربی) مناطقی را در پشت مرز و کوه های شیخ اشغال کردند و مستقر شدند. حملات هوایی اسرائیل به پایگاه های نظامی سوریه نیز ادامه دارد.