در یک نگاه کلی به اقتصاد ایران به نظر میرسد که مشکلات و چالشهای اقتصادی در ۵۰ سال گذشته ثابت و غیر قابل حل مینمایند.
روی کار آمدن دولتها با گرایشهای مختلف نیز باعث نشده تا ایرانیان در زمینه اقتصادی چشمانداز روشنی پیش روی خود ببینند.
در پروژه "نیم قرن با اقتصاد ایران" با استناد به اخبار و گزارش های روزنامههای "اطلاعات" و "دنیای اقتصاد" به نوعی هم "تاریخ اقتصادی" ۵۰ سال گذشته را روایت کرده و هم اکنونمان را از گذر این اخبار واکاوی میکنیم.
در سال جاری اخبار اقتصادی سالهای ۱۳۵۵، ۱۳۶۵ ،۱۳۷۵ ،۱۳۸۵ و ۱۳۹۵ مورد بازخوانی قرار میگیرد.
13 تیر 1355
در کمیته فرعی رسیدگی به شکایات کمیته ملی حمایت از مصرفکننده گفته شد تا موقعی که ضوابطی برای کاهش قیمت زمین پیشبینی نشود، گرانی مسکن و اجارهبها وجود خواهد داشت. لذا در وهله اول باید مطلعین و کارشناسان سازمانهای اجرایی نسبت به بررسی چگونگی کاهش قیمت زمین تصمیمات اساسی و اصولی بگیرند وگرنه همچنان که تاکنون مشاهده شده، مقررات نتوانسته است جلوی قیمت زمین را بگیرد و این افزایش در تمام شئون زندگی افراد اثرات نامطلوب داشته است.
در این کمیته پیشنهاد شد: اگر زمین بیش از قیمت منطقهای فروخته شود، مقررات گرانفروشی درباره فروشنده اجرا شود و همچنانکه گرانفروشان به پرداخت جریمه و زندان و تبعید محکوم میشوند، این مجازاتها درباره آنها نیز اجرا شود.
با احداث یک خط آهن جدید در کنار دریای خزر کلیه شهرهای کناره دریای خزر از این طریق به یکدیگر متصل میشوند. این خط آهن جدید از آستارا شروع و پس از طی کناره دریای خزر به ساری منتهی میشود.
بررسی و مطالعه برای تهیه طرح احداث یک خط آهن در کنار دریای خزر شروع شد.
این خط آهن از آستارا در شمال کشور شروع و پس از طی 136 کیلومتر به بندر پهلوی میرسد.
مسیر فوق در بندر پهلوی به دو شعبه تقسیم میشود، یک مسیر از بندر پهلوی به قزوین امتداد مییابد که 230 کیلومتر طول آن است و بدین ترتیب خط آهن فوق از طریق قزوین به خط آهن تهران – تبریز متصل میشود.
مسیر دیگر از بندر پهلوی پس از گذشتن از شهرهای لاهیجان، رودسر، شهسوار، نوشهر، آمل به ساری ختم میشود طول این مسیر نیز 430 کیلومتر است.
13 تیر 1375
معاون ارتباطات و تبلیغات دولت گفت: تعدیل قیمتها و اصلاح نظام پرداخت یارانه، فعالیتهای دلالی و واسطهگری را از بین میبرد و کمکهای دولت نیز بیشتر قشرهای آسیبپذیر و متوسط را دربرمیگیرد.
محمدحسین قدیری ابیانه در جمع مسوولان روابط عمومی و ستادهای خبری سازمان بازرسی و نظارت بر قیمت و توزیع کالا و خدمات تصریح کرد: تصمیم ستاد پشتیبانی برنامه تنظیم بازار برای اصلاح شبکه توزیع، نقش اساسی در تغییر جهت سرمایهها از بخشهای خدماتی و واسطهگری به بخشهای تولیدی خواهد داشت.
وی تعداد زیاد عوامل توزیع کالا و واسطهها را یکی از دلایل گرانی کالا دانست و گفت: توسعه فروشگاههای زنجیرهای، رقابتی کردن بازار و نظارت و کنترل بر شبکه توزیع ازجمله اقداماتی است که دولت برای حل این مشکل اتخاذ کرده است.
وزیر نیرو اعلام کرد که قرار است ساخت 19 توربین آبی با ظرفیت کل 4400 مگاوات و 1300 مگاوات نیروگاه بخار برای «شازند اراک» با یک شرکت منعقد شد.
بیژن نامدار زنگنه با اشاره به سفر اخیر خود به پکن افزود: در این سفر مقامات دولت توافق کردند که شرکت مشترکی برای سرمایهگذای در زمینه ساخت برخی از تجهیزات موردنیاز وزارت نیرو در ایران تشکیل شود.
این شرکت تولیدات موردنیاز برای بازارهای داخلی و یا صدور به کشورهای ثالث را تولید خواهد کرد.
13 تیر 1385
آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی با درخواست رئیسجمهوری برای اختصاص یافتن درصدی از سهام صدر اصل 44 قانون اساسی به شرکتهای سرمایهگذاری استانی متشکل از تعاونیهای شهرستانی و نیز دو دهک پایین درآمدی جامعه موافقت کردند.
رهبری انقلاب همچنین بر ضرورت تشکیل ستادی قوی برای اجرای کامل سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی و فراهم شدن سریع زمینه رونق و تحرک اقتصادی کشور تاکید کردند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با تشریح کارنامه اقتصادی دولت نهم پس از حدود 315 روز از آغاز فعالیت گفت: افزایش قیمت چند قلم کالا و خدمات به معنای گرانی نیست و گزارش بانک مرکزی هم نشان میدهد که تورم در حال کاهش بوده و به همین دلیل شاهد کاهش سطح عمومی قیمتها هستیم.
داود دانشجعفری، پیام کلی سیاست توسعه عدالتمحور دولت را از این جهت دانست که اقدامات دولت نباید صرفا در راستای رشد اقتصادی جهتگیری شود و بلکه باید دیگر آثار آن مثل توزیع متناسب درآمد نیز موردملاحظه قرار گیرد.
وی از خواست موکد دولت برای شکستن انحصارهای موجود در بخشهای مختلف اقتصادی کشور خبر داد و گفت: آنچه که از گرانی به ذهن میرسد با آنچه که در اقتصاد به آن گرانی گفته میشود، تفاوت دارد.
وی گفت: گرانی حالتی است که در کل اقتصاد کشور افزایش قیمتها صورت بگیرد.
در ایران برای محاسبه تورم 310 قلم کالا و خدمات ازسوی بانک مرکزی استفاده میشود که هر کدام وزن مخصوص خود را دارند و اگر افزایش در 4 یا 5 قلم کالا صورت گرفت، به معنای افزایش تورم یا گرانی نیست.
13 تیر 1395
روز گذشته همزمان با اعلام خبر کنارهگیری اعضای هیاتعامل صندوق توسعه ملی به دلیل متهم شدن به دریافت دستمزدهای غیرمتعارف، سیاست معاون اولی رئیس، پاسخ مقام معظم رهبری به نامه اسحاق جهانگیری درخصوص ضرورت همکاری سایر دستگاهها با دولت را در زمینه ساماندهی دستمزدها منتشر کرد.
معظم له در پاسخ به معاون اول تاکید کردهاند که کلیه دستگاهها موظفند نسبت به پرداختهای غیرمتعارف حساسیت نشان دهند و قاطعانه با موارد تخلف برخورد کنند.
با این فرمان رهبری میتوان گفت فاز ساماندهی و نظارت بر حقوقها از قوه مجریه به همه دستگاههای حاکمیتی تسری خواهد یافت. فراگیری این موضوع میتواند در چارچوب یک برنامه جامع دنبال شود.
بانک جهانی هر سال اول ژوئیه تحلیلی از طبقهبندی اقتصادهای جهان براساس برآورد درآمد ناخالص سرانه ملی در سال قبل ارائه میکند.
در گزارش جدید طبقهبندی اقتصادهای جهان براساس درآمد ناخالص سرانه ملی جایگاه ایران نسبت به سال گذشته تغییری نکرده و در گروه اقتصادهای دارای درآمد متوسط باقی مانده است.
براساس این گزارش ایران از نظر برابری قدرت خرید در جایگاه 90 است، اما براساس درآمد ناخالص سرانه ملی که 6550 دلار است، در رتبه 110 قرار دارد.
در گزارش سال 2014 نیز ایران در گروه اقتصادهای دارای درآمد متوسط بالا قرار داشت، اما رتبه آن 90 بود.
اداره گمرک چین در تازهترین گزارش خود اعلام کرد: صادرات نفت ایران به چین در ماه مه (اردیبهشت-خرداد95) با 20 درصد افزایش نسبت به ماه مشابه پارسال به 619 هزار بشکه در روز رسید.
تجارت نفتی ایران و چین پس از رفع تحریمها رو به افزایش گذاشته بهطوریکه کشورمان اکنون در جایگاه ششمین صادرکننده نفت به این کشور قرار دارد.
چین در دوران تحریم با خرید 40 درصد نفت صادراتی ایران (حدود 400 هزار بشکه در روز) بزرگترین خریدار نفت ایران به شمار میرفت که البته اکنون نیز این جایگاه را حفظ کرده است.