«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا، اعلام کرد که نامههایی را به 12 کشور امضا کرده است که در آنها سطوح مختلف تعرفههای کالاهای صادراتی آن کشورها به ایالات متحده مشخص شده و این نامهها با پیشنهادهای «همین رو قبول کن یا رد کن» روز دوشنبه ارسال خواهند شد.
براساس گزارشها، ترامپ هنگام سفر به نیوجرسی و در هواپیمای Air Force One به خبرنگاران گفت که هنوز نام این کشورها را اعلام نمیکند و این موضوع روز دوشنبه بهصورت عمومی منتشر خواهد شد.
ترامپ پیشتر گفته بود که انتظار داشت نخستین دسته از این نامهها روز جمعه، همزمان با یک تعطیل رسمی در آمریکا، ارسال شوند، اما اکنون زمان ارسال تغییر کرده است. این تصمیم در چارچوب یک جنگ تجاری جهانی اتخاذ شده است که بازارهای مالی را دچار نوسان کرده و سیاستگذاران را واداشته تا برای محافظت از اقتصادهای خود اقدام کنند. او در ماه آوریل تعرفه پایه 10 درصدی را اعلام کرد که بر اکثر کشورها اعمال میشود و برخی از آنها تعرفههایی تا 50 درصد نیز دریافت میکنند.
با این حال، این تعرفههای اضافی به جز تعرفه پایه 10 درصد، برای 90 روز تعلیق شده بود تا فرصت بیشتری برای مذاکرات تجاری فراهم شود. این مهلت در 9 جولای (18 تیر) به پایان میرسد، اما ترامپ روز جمعه اعلام کرد که این تعرفهها ممکن است تا 70 درصد هم افزایش یابند و بیشتر آنها از اول آگوست اجرایی خواهند شد.
ترامپ درباره برنامههای خود گفت: «چند نامه را امضا کردهام که احتمالاً روز دوشنبه برای حدود دوازده کشور با نرخهای متفاوت تعرفه ارسال خواهند شد.» او و تیمش ابتدا قصد داشتند مذاکرات گستردهای را با کشورهای مختلف درباره تعرفهها آغاز کنند، اما پس از شکستهای متعدد در مذاکرات با شرکای بزرگ تجاری مثل ژاپن و اتحادیه اروپا، نظرشان تغییر کرد.
این تغییر استراتژی نشاندهنده سختیهای توافقات تجاری پیچیده، از جمله موانع تعرفهای و غیرتعرفهای، بهویژه در بازههای زمانی کوتاه است. اغلب توافقات تجاری در گذشته سالها به طول انجامیدهاند.
تنها توافقات موفق تاکنون با بریتانیا بوده که در ماه مه توافق کرد تعرفه 10 درصدی را حفظ کند و برای برخی بخشها از جمله خودرو و موتورهای هواپیما امتیازات ویژه گرفت، و همچنین با ویتنام که تعرفهها را برای بسیاری از کالاها به 20 درصد کاهش داد و به کالاهای آمریکایی اجازه ورود بدون تعرفه به بازار ویتنام داده شد.
توافق مورد انتظار با هند به نتیجه نرسیده و دیپلماتهای اتحادیه اروپا نیز اعلام کردهاند که مذاکرات با دولت ترامپ به شکست انجامیده و احتمالاً تلاش خواهند کرد وضعیت فعلی را حفظ کنند تا از افزایش تعرفهها جلوگیری شود.