سرمربی سابق تیم ملی امید میگوید که کامران قاسمپور فرود نداشته و کشتیگیر باثباتی است؛ او امیرعلی آذرپیرا را هم خطرناکترین حریف برای دو کشتیگیر روسیالاصل حاضر در جهانی زاگرب میداند.
به گزارش سرویس ورزشی تابناک، با برتری امیرعلی آذرپیرا مقابل احمد بذری، هشتمین ملیپوش کشتی آزاد هم برای شرکت در مسابقات جهانی مشخص شد. پیش از این، علی مومنی در ۵۷ کیلو، احمد جوان در ۶۱ کیلو، رحمان عموزاد در ۶۵ کیلو، یونس امامی در ۷۴ کیلو، کامران قاسمپور در ۸۶ کیلو، امیرحسین فیروزپور در ۹۲ کیلو و امیرحسین زارع در ۱۲۵ کیلوگرم صاحب دو بنده تیم ملی شده بودند و حالا تنها در دو وزن ۷۰ و ۷۹ کیلو هنوز ملیپوش مشخص نشده است.
آذرپیرا که سال ۲۰۲۴ مدال برنز المپیک پاریس را گرفت، دومین ملیپوشی بود که از تهران حضور خود را در جهانی قطعی کرد. درست مثل سال المپیک که او و امامی نمایندگان تهران در پاریس بودند. علیرضا رضایی، عنواندار پیشین المپیک و جهان، سرمربی تیم بزرگسالان کشتی تهران و سرمربی سابق تیم ملی امید درباره کشتی انتخابی اخیر و آزادکارانی که تا امروز حضورشان در جهانی ۲۰۲۵ قطعی کردهاند، با تابناک گفتوگویی داشته است که در زیر میخوانید:
تابناک: قابل پیشبینی بود که آذرپیرا انتخابی را ببرد و بار دیگر دوبنده ۹۷ کیلوگرم تیم ملی را از آن خود کند، هرچند که دو کشتیگیر، شایسته بودند.
بله، قابل پیش بینی بود. احمد بذری جوان بسیار خوب و شایستهای است، نه تنها به لحاظ فنی که از نظر اخلاقی یکی از بهترین کشتیگیرانی به حساب میآید که در این چند سال گذشته دیدم. به او خسته نباشید میگویم، در مقابل امیرعلی آذرپیرا هم هنوز مانده که به آمادگی لازم برای شرکت در مسابقات جهانی برسد. او بعد از مدال ارزشمندی که سال گذشته گرفت، متاسفانه مجبور شد پایش را جراحی کند و چند ماه از میدان دور بود. باتوجه به اینکه جوان است، عمل خیلی خوبی روی پایش انجام شد و بعد از آن هم دوره فیزیوتراپی را به خوبی پشت سر گذاشت، حالا به تشک برگشته، اما آمادگیاش نسبی است و باید در زمان باقیمانده تا رقابتهای جهانی، به بهترین فرم خود برسد.
تابناک: باتوجه به اینکه امیرعلی آذرپیرا کشتیگیر تهران است و خیلی خوب و از نزدیک او را میشناسید، میخواهم رقبای اصلیاش را نقد کنید. عبدالرشید سعداللهیف بار دیگر به ۹۷ کیلو برگشته، جدای از فینال، همه حریفانش را ۱۰ بر صفر در انتخابی اخیر روسیه برد. او چقدر میتواند مدعی طلای جهانی باشد؟
تمام رقبایی که با سعداللهیف تا فینال کشتی گرفتند، در قد و قواره او نبودند ولی فینال یک چالش جدی برایش بود. نه اینکه ماگومد کوربانوف میتوانست برنده فینال باشد، اما فشاری که به او وارد شد، سعداللهیف را در فینال دچار چالش جدی کرد.
تابناک: یعنی منظورتان این است که این رقابتها نشان داد که عبدالرشید سعداللهیف ممکن است در کشتیهای دورهای تحلیل برود؟
شرایط سنیاش کم کم خودش را نشان میدهد. در کشتی با امیرعلی آذرپیرا این یک مزیت برای جوان ماست.
تابناک: اینکه سعداللهیف سال گذشته بیش از ۸ کیلو وزن کم کرد و قهرمان ۹۲ کیلوگرم جهان شد، به لحاظ حرفهای میتواند روی کارش در ۹۷ کیلو تأثیر جدی بگذارد؟
صددرصد فشار وارد میکند. ضمن اینکه فراموش نکنیم هر چند مسابقاتی که در این مدت از دست داد، انگیزهاش برای مدال گرفتن و مسابقه دادن را بیشتر کرده، اما طبیعتاً به خاطر شرایط سنیاش از نظر جسمی تحلیل رفته و این روی کارکردش تأثیر منفی دارد. در فینال قهرمان کشوری روسیه چیز خاصی از او ندیدیم و این درست همان نقطه قوت امیرعلی آذرپیراست: جوانی.
تابناک: یعنی بر این باور هستید که امیرعلی آذرپیرا میتواند اولین کشتیگیر ایرانی باشد که سعداللهیف را شکست میدهد؟
اگر در فرصت باقیمانده به آمادگی مطلوب برسد، چراکه نه. یعنی برنامه فنی خوبی در ادامه داشته باشد و تاکتیک مناسبی از سوی کادرفنی و سرمربی تیم برایش اتخاذ شود. به اعتقاد من، او سختترین حریف برای اخمد تاجالدینوف و عبدالرشید سعداللهیف خواهد بود. شک نکنید که خطرناکترین حریف برای هر دو کشتیگیر، آذرپیراست. من به این اعتقاد دارم که اگر برنامه خوب تاکتیکی برایش چیده شود و او طبق همان برنامه پیش برود و همان را مقابل هر دو حریف اجرا کند، میتواند برنده باشد. امیرعلی اکنون خودش یک کشتیگیر شناخته شده است. من خیلی خوشبینم که توانایی این کار را دارد.
تابناک: آذرپیرا در المپیک هم از تاجالدینوف ۳ بر صفر پیش بود، اما در ۴۰ ثانیه پایانی کشتی برده را با باخت ۴ بر ۳ عوض کرد. آنجا چه اتفاقی افتاد، به لحاظ بدنی کم آورد و یا خودباوری شکست قهرمان جهان را نداشت؟
کشتی در سطح جهانی و المپیک، ثانیههایش اهمیت دارد. مهم این است که از برنامه خارج نشوی. برنامهای که بین مربی و کشتیگیر وجود دارد، به لحاظ جسمی و روحی-روانی و فنی؛ همه اینها در واقع یک بستهای است که کار کشتیگیر را پیش میبرد. ما داریم در مورد یک کشتیگیر و حریف باکلاس فنی بالا در سطح المپیک و جهانی صحبت میکنیم؛ مثل سعداللهیف و تاجالدینوف که اگر از برنامه خارج شود، ولو ۱۰ ثانیه باشد، به باخت منتهی میشود. مثل اتفاقی که در جهانی برای کامران قاسمپور مقابل سعداللهیف افتاد. هر کدام از این پارامترها دچار خلل شود، نتیجه نمیگیریم. اینکه کشتیگیر فکر کند کشتی تمام شده و یا هماهنگی بین او و مربیاش برای ثانیهای از بین برود. من فکر میکنم امیرعلی احساس کرد کار تمام شده و یا اینکه از نظر جسمی کم آورد. شاید اینها او را از برنامه خارجش کرد، شاید هم اینطور نباشد و او آن وقت به خوباوری لازم نرسیده بود. به هرشکل هرطور که به ۹۷ کیلو نگاه کنیم، وزن پرترافیکی است، اما در سطح اول من امیرعلی آذرپیرا را خطرناکترین حریف سعداللهیف و تاجالدینوف میبینم و بعد کشتیگیران آمریکا و گرجستان، ضمن اینکه نماینده آذربایجان هم مدعی است.
تابناک: آذرپیرا در تورنمنت و در المپیک، دو بار اسنایدر را برد. دو برد قبلی او مقابل حریف آمریکایی به این معناست که امیرعلی را برنده نبرد سوم احتمالی هم بدانیم؟
به نظر من اسنایدر باتوجه به شرایط سنیاش رو به افول است و چیز جدیدی پیش رویش نیست، اما امیرعلی آذرپیرا در حال اوج گیری است. من امیرعلی را بالاتر از او میبینم.
تابناک: در مورد چرخه ۷۰ و ۷۹ کیلو دیدگاهتان چیست؟
در این زمینه فدراسیون و کادرفنی تصمیم گرفتند. قرار است مدعیان در تورنمنت رنکدار مجارستان شرکت کنند و من امیدوارم همانجا تکلیف ملیپوش مشخص شود. چون هر چه زودتر تکلیف معلوم شود این به نفع تیم و خود کشتیگیر خواهد بود و فرصت بیشتری دارند که در فرایند آمادهسازی برای جهانی قرار بگیرند.
تابناک: در ۵۷ و ۶۱ کیلو علی مومنی و احمد جوان انتخاب شدند که هر دو نفر برای اولین بار صاحب دوبنده تیم ملی شدهاند. شانس آنها در جهانی پیش رو برای کسب مدال چقدر است.
علی مومنی جوان خوب و رو به رشدی است که در ۶-۵ ماه گذشته خودش را نشان داده است. او حریف ناشناختهای برای مدعیان ۵۷ کیلوست و غیر از امیدها، جای دیگری کشتی نگرفته و این میتواند به او کمک کند که عملکرد خوبی در بدو ورود به مسابقات داشته باشد و شگفتیساز شود. در ۶۱ کیلو، احمد جوان کشتیگیر بااستعدادی است که البته بیشتر در ۵۷ کیلو کشتی گرفته، اما حالا از وزن کم کردن خلاص شده و میتواند کشتیهای بهتری بگیرد. او از مسابقات قهرمان کشوری شروع کرد و در مسابقات بعدی کشتیهای خوبی گرفت و کادرفنی را مجاب کرد که ملیپوش شود. کشتیگیر باهوشی است، خوب زیر میگیرد. جوان آیندهداری است.
تابناک: به نظر میرسید رحمان عموزاد بعد از المپیک به یک وزن بالاتر برود، اما این اتفاق نیفتاد و او بار دیگر نماینده ۶۵ کیلو در مسابقات جهانی است.
عموزاد کشتیگیر باتجربهای است، مدال جهانی و المپیک دارد. از نظر روحی که شرایط مطلوبی دارد و اگر به آمادگی خوبی برسد، جزو باتجربهها و مدعیان است. البته که شاخصترین حریفش کشتیگیر ژاپنی است، کشتیگیر روس ضعیفتر از شامیل ممدوف به نظر میرسد، اما حریف خوبی است.
تابناک: در ۷۴ و ۸۶ کیلو هم یونس امامی و کامران قاسمپور قرار است به جهانی بروند. اینکه کامران در بازگشت دوباره به ۸۶ کیلو، مبارزه دورهای نداشت، او را در موقعیت مبهمی در خصوص کیفیت کشتیاش سر وزن قانونی قرار نداده؟
یونس امامی طی یک ماراتن در ۷۴ کیلو انتخاب شد و نشان داد تجربه خیلی فاکتور مهمی است. او در عین جوانی، دو نشان جهانی دارد و کشتیگیر باتجربهای در این وزن است. حضور در المپیک هم برایش یک مزیت بود و به تجربیاتش اضافه کرد. در ۸۶ کیلو، کامران قاسمپور کشتیگیر جنگندهای است که تقریباً شرایط باثباتی در این سالها داشته و فراز و فرود آنچنانی نداشته، به لحاظ وزنی شرایطش نرمال است. فقط باید در زمان باقیمانده تا مسابقه، بتواند به اوج آمادگی روحی و جسمی برسد. او در هر شرایطی جزو مدعیان مدال است. چه در ۸۶ کیلو و چه ۹۲ کیلو، چون کشتیگیر طراز اول است.
تابناک: و دو وزن ۹۲ و ۱۲۵ کیلو. یک ملیپوش جدید و زارعِ باتجربه.
فیروزپور در ۴-۳ سال گذشته حرکتش کاملاً رو به رشد بوده و سیر خوبی داشته؛ عقبگردی نداشته است. کشتیگیری که به لحاظ فنی و جسمی شرایط خوبی دارد، میل به بردن در او زیاد است و همین فاکتورها او را جزو کشتیگیران ممتاز این وزن قرار میدهد و اگر اتفاق غیرمنتظرهای رخ ندهد، از مدعیان اصلی ۹۲ کیلوست. در ۱۲۵ کیلو هم میشود گفت که بهترین کشتیگیر حال حاضر جهان، امیرحسین زارع است. با کارنامهای که دارد و میزان آمادگیاش شانس طلاست. فراموش نکنیم که فینال او و امیررضا معصومی در جام تختی، یک فینال جهانی بود و هر کدام انتخاب میشدند، بهترینِ وزن خود بودند. باید قبول کنیم که بهترین سنگینوزنهای حال حاضر جهان، از آنِ ما هستند.