فلزات گران‌بها در سبد خرید سرمایه‌گذاران/ قیمت طلا، نقره و پلاتین به کجا می‌رسد؟

اقتصادنیوز دوشنبه 16 تیر 1404 - 10:05
اقتصادنیوز: در گزارشی تحلیلی از بانک ساکسو، نقش فلزات گران‌‌‌بها مانند طلا، نقره و پلاتین به عنوان سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌های امن در سال ۲۰۲۵ مورد بررسی قرار گرفته است.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از دنیای اقتصاد، برخلاف بسیاری از کالاهای مصرفی، طلا مصرف نمی‌شود و از بین نمی‌‌‌رود؛ بلکه ذخیره می‌شود. همین ویژگی باعث شده که نقش آن بیشتر مالی باشد تا صنعتی. تحلیل‌‌‌گران بانک ساکسو اشاره می‌‌‌کنند که طلا در دوره‌هایی که نرخ بهره واقعی منفی است، ارزهای رایج تحت فشار هستند یا بازارها دچار افت می‌شوند، عملکرد مناسبی دارد. با این حال  نباید به طلا به عنوان دارایی دارای بازدهی نگاه کرد، چرا که درآمدی تولید نمی‌‌‌کند و قیمت آن بیشتر تحت تاثیر احساسات، نرخ بهره واقعی و قدرت دلار است تا عرضه و تقاضای فیزیکی.

نقره ویژگی‌‌‌های دوگانه‌‌‌ای دارد؛ از یک سو می‌تواند به عنوان دارایی امن عمل کند و از سوی دیگر، در صنایع مختلف به ویژه انرژی خورشیدی و فناوری‌‌‌های پاک، کاربرد گسترده‌‌‌ای دارد. بیش از ۵۰ درصد از تقاضای جهانی نقره مربوط به مصارف صنعتی است که این ویژگی باعث می‌شود نقره نسبت به طلا نوسان‌‌‌پذیرتر باشد. با این حال، همین مساله به آن اجازه می‌دهد که در دوره‌های رشد اقتصادی عملکرد بهتری نسبت به طلا داشته باشد. نقره در دوره‌هایی که تورم، ناشی از رشد صنعتی است، واکنش بهتری نشان می‌دهد و می‌تواند به عنوان مکملی برای طلا در سبدهای سرمایه‌‌‌گذاری نقش ایفا کند. قیمت پایین‌‌‌تر هر اونس نقره نیز دسترسی بیشتری را برای سرمایه‌‌‌گذاران خرد ایجاد می‌‌‌کند.

پلاتین از نظر عرضه بسیار محدودتر از طلا و نقره است و بیشتر معادن آن در آفریقای جنوبی و روسیه قرار دارند؛ همین مساله می‌تواند ریسک‌‌‌های ژئوپلیتیک ایجاد کند. برخلاف طلا، ارزش پلاتین عمدتا از کاربردهای صنعتی آن ناشی می‌شود. حدود ۴۰ درصد از تقاضای پلاتین مربوط به صنعت خودرو است. همچنین در صنایع پالایش نفت، تجهیزات پزشکی و سلول‌‌‌های سوختی هیدروژنی نیز کاربرد دارد. تحلیل‌‌‌گران هشدار دادند که بازار پلاتین بسیار ناپایدار است و عوامل متعددی مانند جایگزینی با پالادیم می‌توانند تقاضای آن را به‌شدت تغییر دهند. با این حال، انتظار می‌‌‌رود پلاتین در سال ۲۰۲۵ با کسری عرضه ۸۴۸ هزار اونسی مواجه شود که می‌تواند فرصت‌‌‌های سفته‌‌‌بازی فراهم کند. ساکسو بانک مزایایی چون تنوع‌‌‌بخشی به سبد سرمایه‌‌‌گذاری، پوشش تورمی، نبود ریسک طرف مقابل، نقدشوندگی بالا و قابلیت حمل آسان را برای فلزات گران‌‌‌بها برشمرده است. در مقابل، نبود درآمد سرمایه‌‌‌گذاری، نوسانات قیمتی، هزینه‌های ذخیره‌‌‌سازی، بیمه و رفتار احساسی سرمایه‌‌‌گذاران از جمله معایب آنهاست.

 

منبع خبر "اقتصادنیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.