10 رویکرد محوری دولت در یک سال گذشته | وعده های انقلابی پزشکیان چه بود؟

همشهری آنلاین دوشنبه 16 تیر 1404 - 23:48
با گذشت یک سال از انتخاب مسعود پزشکیان به عنوان نهمین رئیس‌جمهور ایران، کارنامه دولت چهاردهم، با وجود فراز و فرودهای مختلف، نشان‌دهنده عملکرد قابل‌قبول در مواجهه با بحران‌ها و چالش‌های پیش روی کشور است که جنگ ۱۲ روزه اخیر ازجمله آنها به‌حساب می‌آید.

همشهری آنلاین – گروه سیاسی: شنبه، ۱۶ تیرماه ۱۴۰۳ روز ویژه‌ای در تاریخ معاصر ایران به‌حساب می‌آید؛ روزی که نتیجه یک ماراتن ۲۶ روزه میان کاندیداهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری مشخص و پزشکیان با بیش از ۱۶ میلیون رای، در دوم انتخابات به پیروزی رسید و به‌عنوان نهمین رئیس‌جمهور ایران انتخاب شد.

چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری ایران در شرایطی آغاز شد که کشور در وضعیت حساسی قرار داشت و شهادت آیت‌الله رئیسی و جمعی از همراهانش در حادثه بالگرد، جامعه را شوک این فقدان قرار داده بود. با این وجود فرایند برگزاری انتخابات در سریع‌ترین زمان ممکن کلید خورد و کاندیداها طی ۴ روز (۱۰ تا ۱۴ خردادماه) برای ثبت‌نام اقدام کردند و حدود ۶ روز بعد، یعنی در ۲۰ خردادماه شورای‌نگهبان اسامی تاییدضلاحیت شدگان را اعلام کرد تا رقابت تنگاتنگی میان ۶ کاندیدا شامل سعید جلیلی، مسعود پزشکیان، علیرضا زاکانی، محمدباقر قالیباف، مصطفی پورمحمدی و سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی شکل بگیرد.

در شرایطی که کاندیداها در جریان فعالیت‌های فشرده تبلیغاتی و همچنین ۴ دور مناظره تلویزیونی تلاش کردند برنامه‌ها و راهبردهای خود را برای اداره کشور تشریح و نظر افکارعمومی را جلب کنند، در ۹ تیرماه دور نخست انتخابات برگزار شد و نتیجه آن از راهیابی مسعود پزشکیان و سعید جلیلی به دور دوم حکایت داشت.

پس از حدود یک هفته رقابت تنگاتنگ میان جلیلی و پزشکیان، دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری روز جمعه ۱۵ تیرماه برگزار شد و با اعلام نتایج قطعی در روز شنبه، ۱۶ تیرماه، مسعود پزشکیان به عنوان نهمین رئیس‌جمهور ایران انتخاب شد تا پس از دوره حدودا سه ساله دولت سیزدهم با ریاست شهید رئیسی، فصل تازه‌ای در اداره کشور آغاز شود.

وعده‌های انقلابی آقای رئیس‌جمهور

اتخاذ مواضع اصولی و راهبردی پزشکیان از همان آغاز، با استقبال افکارعمومی مواجه شد که در ادامه به برخی محورهای آن اشاره می‌شود.

  • تعهد به پایبندی به حمایت از محور مقاومت
  • تبعیت محض از مقام معظم رهبری
  • ادامه راه شهید رئیسی در حوزه ساخت مسکن
  • توزیع عادلانه امکانات در حوزه بهداشت و سلامت
  • پیگیری راهبردهای مصرح در اسناد بالادستی کشور، از جمله برنامه هفتم توسعه
  • توزیع عادلانه یارانه‌ها
  • حرکت دولت بر مبنای رعایت عدالت
  • پایبندی دولت به اصول وفاق ملی
  • تعهد به گزینش فراجناحی کابینه
  • گسترش عدالت آموزشی
  • ادامه پرقدرت مسیر محرومیت‌زدایی از نقاط مختلف کشور و توزیع عادلانه امکانات و بودجه

تشکیل دولت در شرایط ویژه

دولت چهاردهم در شرایطی آغاز به کار کرد که کشور در وضعیت ویژه‌ای قرار داشت؛ شهادت شهید رئیسی و برگزاری زودهنگام انتخابات از یک‌سو و استمرار شرارت‌های رژیم‌صهیونیستی ازسوی دیگر ایران را در موقعیت حساسی قرار داده بود.

  • چالش‌های اقتصادی: اگرچه دولت سیزدهم کارنامه موفقی در گشودن گره‌های اقتصادی داشت، اما برخی نارسایی‌ها، به‌ویژه در حوزه تورم و نوسان‌های ارزی، مشکلاتی را برای مردم به‌وجود آورده بود و از دولت چهاردهم توقع گره‌گشایی داشتند.
  • مشکلات معیشتی: دولت چهاردهم در شرایطی فعالیت خود را آغاز کرد که هزینه‌های زندگی مردم همچنان بالا بود، به‌ویژه در بخش مسکن و اجاره‌بها؛ موضوعی که فشار زیادی بر خانوارهای ایرانی وارد کرده بود.
  • افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم‌صهیونیستی: پزشکیان در حالی به عنوان نهمین رئیس‌جمهور ایران فعالیت خود را آغاز کرد که از فروردین‌ماه آن سال و به دنبال تجاوز رژیم‌صهیونیستی به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق و شهادت جمعی از مستشاران نظامی ایران، تنش‌های فزاینده‌ای میان دوطرف شکل گرفته بود که اجرای عملیات «وعده صادق ۱» را به‌دنبال داشت. شرارت‌های رژیم‌صهیونیستی همچنان ادامه داشت و در ۱۰ مردادماه ۱۴۰۳ و چند ساعت پس از برگزاری آیین تحلیف پزشکیان، اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس، که میهمان تهران بود، در محل اقامتش با اقدامی تروریستی به شهادت رسید تا بار دیگر سطح تنش‌ها میان تهران و تل‌آویو افزایش یابد. براین اساس هم بود که در ۱۰ مهرماه ۱۴۰۳، عملیات «وعده صادق ۲» علیه اهداف نظامی و امنیتی در سرزمین‌های اشغالی با موفقیت اجرا شد.

رویکردهای محوری

  1. حرکت در مسیر برنامه هفتم: مقام‌های ارشد دولت چهاردهم در یک سال گذشته همواره بر ریل‌گذاری برای تحقق اهداف و برنامه‌های سند برنامه هفتم توسعه تاکید کرده‌اند.
  2. هماهنگی با رهبرمعظم انقلاب: مسیر حرکتی دولت چهاردهم در حدود یک سال گذشته، بیش از هر چیز نشان دهنده سطح مطلوب هماهنگی دولت با رهنمودهای رهبرمعظم‌انقلاب است.
  3. توسعه مناسبات همسایگی: دولت چهاردهم در ادامه سیاست‌های دولت سیزدهم، در یک سال گذشته توسعه مناسبات با کشورهای همسایه و منطقه را پیگیری کرده‌است.
  4. تلاش برای مهار تورم: یکی از مهم‌ترین سیاست‌گذاری‌های دولت چهاردهم در حدود یک سال گذشته بر مهار تورم متمرکز بوده‌ که از طریق سیاست‌هایی مانند تدوین بودجه ضدتورمی و همچنین حمایت از صنایع داخلی، پیگیری شده‌است.
  5. تحکیم وفاق ملی: دولت چهاردهم در حدود یک سال گذشته تلاش کرده گام‌های قابل توجهی در مسیر تحقق شعار «وفاق ملی» بردارد که یکی از نمودهای آن در چینش ترکیب کابینه به چشم آمد.
  6. عدالت آموزشی: دولت چهاردهم از زمان آغاز به کار، با تمرکز ویژه‌ای اولویت «عدالت آموزشی» و مشارکت خیران در مدرسه‌سازی را پیگیری کرده است.
  7. رویکرد تازه در سفرهای استانی: پیگیری سفرهای استانی با رویکردهای ویژه، به‌خصوص در زمینه اتمام پروژه‌های نیمه‌تمام از جمله اقدام‌های دولت در یک سال گذشته بوده است.
  8. فضای مجازی: دولت چهاردهم تلاش کرده گام به گام در مسیر تحقق شعار انتخاباتی «رفع فیلترینگ» اقدام کند. رفع فیلتر پلتفرم‌هایی مانند واتساپ و گوگل‌پلی نیز در این راستا انجام شد.
  9. دیپلماسی فعال: پزشکیان در یک سال گذشته با انجام حدود ۱۰ سفر خارجی، دیپلماسی فعالی را در دستورکار داشت؛ رویکردی که با سفرهای خارجی و تحرک دیپلماتیک ویژه وزیر امورخارجه نیز همراه شد.
  10. حضور پررنگ زنان و اقوام در دولت: یکی از ویژگی‌های عملکردی دولت در یک سال گذشته، حضور پررنگ زنان و اقوام در سطوح مدیریتی ارشد دولت بوده که بازتاب گسترده‌ای هم در افکارعمومی داشته است.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.