به گزارش رکنا و به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات سیاسی این مرکز در هفتمین گزارش مستند مرکز پژوهش های مجلس در خصوص عملکرد حقوق بشری آمریکا (سال ۱۴۰۳) -که ایالات متحده آمریکا - از مدعیان همیشگی دفاع از حقوق بشر بوده است - نقش بسیار مخربی در نقض حقوق انسانها و اعمال نژادپرستی سیستماتیک در سراسر جهان داشته است. ساختار و کارگزاران آمریکایی بیشترین جنایتها را در نادیده گرفتن حقوق انسانها مرتکب شده و نهتنها قوانین بینالمللی، بلکه قوانین داخلی را نیز بهشدت نقض کردهاند.
در یافته های این گزارش آمده که در عرصه بینالمللی نیز نقضهای حقوق بشر آمریکا آشکار و تأثیرگذار هستند، بهنحویکه اگر ﻣﻨﺎﻓﻊ ﻣﻠﻲ آﻣﺮﻳﻜﺎ در ﺧﻄﺮ ﺑﺎﺷﺪ و ﻳﺎ ﻛﺸﻮری، سیاستی ﻣﺨﺎﻟﻒ سیاستهای آﻣﺮﻳﻜﺎ در پیش بگیرد و از رﻓﺘﺎر اﺳﺘﻜﺒﺎری این کشور اﻃﺎﻋﺖپذﻳﺮی ﻧﺪاﺷﺘﻪ باشد، ﺑﻪ ﺑﻬﺎﻧﻪﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻣﺘﻬﻢ ﺑﻪ ﻧﻘﺾ ﺣﻘﻮق ﺑﺸﺮ میشود. این در حالی است که ﻛﺸﻮرﻫﺎﻳﻲ ﻛﻪ ﺑﻪﻋﻨﻮان ﻣﺘﺤﺪ و ﺣﺎﻣﻲ آمریکا ﺗﻠﻘﻲ ﻣﻲشوﻧﺪ، اگر ﺑﺪﺗﺮﻳﻦ و ﻏﻴﺮ اﻧﺴانیﺗﺮﻳﻦ رﻓﺘﺎر در راﺳﺘﺎی ﺣﻘﻮق ﺑﺸﺮ ﺗﻮﺳﻂ آنها ﺻﻮرت پذیرد، مورد بازخواست و سرزنش قرار نمیگیرند. دراین رابطه ﻣﻲﺗﻮان ﺑﻪ ﺣﻤﺎﻳﺖ آﺷﻜﺎر و ﻋﻠﻨﻲ آﻣﺮﻳﻜﺎ و ﻣﺘﺤﺪاﻧﺶ در ﺑﻴﺶ از ﻧﻴﻢ ﻗﺮن ﻇﻠﻢ، ﺷﻜﻨﺠﻪ، ﻛﺸﺘﺎر و آوارگی ﻣﺮدم فلسطین توسط رژﻳﻢ اشغالگر قدس ﺑﻪﺻﻮرت ﻋﻴﻨﻲ و ﺣﻘﻴﻘﻲ اﺷﺎره کرد. بهنحویکه حقوق بشر در سطح بینالمللی بهعنوان ابزاری برای فشار بر دولتهای مخالف مورد سوءاستفاده آمریکا قرار میگیرد.
در این گزارش تصریح شد که در مجموع ایالات متحده آمریکا، بهعنوان مدعی دروغین دمکراسی، با چالشهای بسیاری در زمینه حقوق بشر مواجه است که نشاندهنده نقاط ضعف این کشور در جهت احقاق عدالت و برابری هم در درون مرزهای آن کشور و هم بهعنوان قدرت هژمون در سطح بینالمللی است. افزایش فشار بینالمللی، توسعه فعالیتهای مدنی، پیگیری اجرای دقیق قانون مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه و گسترش آگاهی عمومی ازجمله راهکارهایی است که میتواند زمینهساز اصلاح عملکرد ضد بشری ایالات متحده آمریکا را فراهم کند.
در یافته های این گزارش نهاد پژوهشی آمده که نقض حقوق بشر و تبعیض علیه اقلیتهای قومی، مذهبی و نژادی در آمریکا همچنان یک چالش جدی است. این موضوع، باعث عدم تحقق برابری در این کشور میشود. از زمان آغاز بهکار کمیته حقوق بشر ملل متحد در سال ۱۹۴۸، تا به امروز، تلاشهایی صورت گرفته است تا تبعیض در این کشور را از بین ببرد و حقوق بشر را برای همه افراد اعم از رنگ پوست، مذهب، قومیت و سایر ویژگیها تضمین کند. هویت نژادی و قومی نهتنها بر امنیت فیزیکی فرد در ایالات متحده تأثیر میگذارد، درواقع تبعیض تنها براساس نژاد و قومیت رخ نمیدهد، بلکه مردم ایالات متحده براساس جنسیت یا هویت جنسی، وضعیت اجتماعی یا اقتصادی، وضعیت شهروندی، توانایی و موارد دیگر نیز با تبعیض روبهرو هستند بنابراین نژاد، همچنان عاملی تعیینکننده در رفاه اقتصادی و سطح زندگی آمریکاییهاست.
در گزارش مرکز پژوهش ها آمده که بر اساس پیمایش انجام شده توسط مرکز تحقیقاتی پیو، اکثریت آمریکاییها معتقدند که چندین گروه مذهبی، نژادی و قومی در جامعه آمریکا تحت تبعیض وجود دارد. بر این مبنا، از هر ۱۰ نفر حدود هشت نفر تبعیض علیه مسلمانان و یهودیان و همچنین علیه اعراب، سیاهپوستان و اسپانیاییتبارها مشاهده میکنند. مسلمانان با بیشترین تبعیض مواجه هستند. در همین رابطه؛ ۴۴ درصد از بزرگسالان ایالات متحده اظهار داشتهاند که تبعیض زیادی علیه مسلمانان وجود دارد. سیاهپوستان (با ۴۰ درصد)، یهودیان (۴۰ درصد)، اعراب (۳۹ درصد)، اسپانیاییها (۲۸ درصد) و آسیاییها (۲۴ درصد) در رتبههای بعدی قرار میگیرند. حدود ۷۳ درصد از سیاهپوستان آمریکایی احساس میکنند که با تبعیض زیادی روبهرو هستند. طبق گزارشی که «مؤسسه آلبرت شانکر» در سال ۲۰۲۴ منتشر کرده، احتمال اینکه دانشآموزان سیاهپوست در مقایسه با همسالان سفیدپوست خود در مدارسی با بودجه ناکافی درس بخوانند دو برابر و احتمال اینکه در مدارس «بهطور مزمن مواجه با کمبود بودجه» باشند، ۳.۵ برابر است .
در جمع بندی نیز آمده که سازمانهای بینالمللی با توجه به نقض گسترده حقوق بشر توسط آمریکا و آثار آن بر جامعه جهانی، باید دولت آمریکا را برای تغییر سیاستها در این عرصه تحت فشار قرار دهند تا به تعهدات حقوق بشری خود پایبند باشد