به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد : چهارشنبه هم روز خوبی برای بورسبازان نبود. در آخرین روز معاملاتی هفته نیز همچون روزهای گذشته تالار شیشهای نظاره گر خروج پول پرقدرت حقیقی از گردونه معاملات بود و به این ترتیب پرونده شاخصهای سهامی با بازدهی نزولی بسته شد. شواهد امر نشان میدهد خریدهای سنگین حقوقی در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته مرهمی بر زخم های سهامداران نبوده و در نهایت بورس تهران هفته جاری را با کاهش حدود ۲درصدی به انتها رساند. در چهارده روز معاملاتی اخیر بازار سرمایه همواره شاهد خروج پول حقیقی بوده است. در این چهارده روز مجموعا ۳۸هزار و ۱۵۶میلیارد تومان پول توسط حقیقی ها از گردونه معاملات بازار سهام خارج شد و در سه روز معاملاتی هفته جاری نیز ۳هزار و ۱۵۶میلیارد تومان پول از طریق سهامداران حقیقی از بازار سهام بیرون رفت. خروج پول بلندمدت از بازار سرمایه عمدتا نشانه ای از فرار سهامداران است و نمیتوان آن را صرفا یک هیجان کوتاه مدت در نظر گرفت. بالا بودن ریسک های سیستماتیک بازار در کنار عدم خوشبینی سهامداران به سیاستگذاران بازار سرمایه، موجب جذابیت زدایی از بورس تهران و رویگردانی حقیقیها از آن شده است.
در جریان معاملات روز چهارشنبه، نماگر اصلی تالار شیشه ای کاهش 0.79درصدی معادل 21هزار واحد را تجربه کرد و در سطح 2میلیون و 637هزار واحد به کار خود پایان داد. حمایت های نیمه دوم بازار از نمادهای بزرگی همچون «وبملت»، «خساپا» و «وبصادر» موجب شد تا شاخص کل بورس تهران افت کمتری را نسبت به هموزن تجربه کند. نماگر هموزن بازار سهام در انتهای روز چهارشنبه با ثبت کاهش 1.09درصد به سطح 827هزار واحد کاهش یافت. حمایت های صورت گرفته در انتهای بازار سرخ پوشی بازار سرمایه را از 90درصد به 77درصد کاهش داد. با این حال همچنان ارزش سفارشهای فروش در بیش از 4.4همت قرار دارد که حدودا 4همت از ارزش سفارشهای خرید بالاتر است. ارزش معاملات خرد در انتهای معاملات روز چهارشنبه به میزان 6هزار و 80میلیارد تومان به ثبت رسید. برای چهاردهمین روز متوالی از بازار سرمایه خروج پول حقیقی صورت گرفت. در انتهای معاملات روز چهارشنبه 2هزار و 226میلیارد تومان پول توسط حقیقی ها از گردونه معاملات خارج شد.
طی 60 روز گذشته دلار توافقی در سطح 69هزار تومان معامله میشود و هنوز در شکستن سطح 70هزار تومانی ناکام مانده است. این در حالی است که طی همین مدت دلار بازار آزاد توانست تا سطح 94هزار تومان نیز افزایش یابد. این شکاف 20 تا 36درصدی آسیب جدی به درآمد و سودآوری تولیدکنندگان وارد میکند. ارز حاصل از صادرات شرکتها با نرخ بسیار کمتری تسعیر شده و همینطور نرخ فروش محصولات بورس کالایی نیز با دلار کمتری قیمت گذاری می شود که همگی بر سودآوری تولیدکنندگان اثر منفی بر جای می گذارد. اخزا که به عنوان رقیب اصلی بازار سهام مخصوصا در شرایط پرریسک اقتصادی محسوب میشود در سه ماه ابتدای سال روند افزایشی خود را حفظ کرده است. در یکم تیر ماه همزمان با افزایش تنشهای نظامی در کشور، نرخ اخزا تا سطح 37درصد نیز افزایش یافت. در روز جاری میانگین نرخ اخزا در سطح 34درصد قرار گرفت و نسبت به روز گذشته کاهشی بود. ادامه این روند کاهشی اخزاها میتواند موجب رونق بخشی به بازار سهام شود. با روند کاهشی روزهای گذشته دلار آزاد، ارزش دلاری بورس تهران (بر اساس دلار 87هزار تومان)، به سطح 107میلیارد دلار کاهش یافت. از 28اردیبهشت امسال با رسیدن ارزش دلاری بازار به 147میلیارد دلار، روند کاهشی ارزش دلاری آغاز شد و در حال حاضر به سطوح جذابی رسیده است. همچنین نسبت قیمت به سود هر سهم بازار سهام که بهعنوان یک معیار جهت سنجش ارزندگی در نظر گرفته می شود، در انتهای معاملات روز چهارشنبه به سطح 5.9واحد نزول یافت. این نسبت نیز از تاریخ 28اردیبهشت ماه با برخورد به مقاومت بلندمدت 8واحدی خود روند کاهشی را در پیش گرفت. در حال حاضر حمایت پیش روی نسبت P/E بازار در سطح 5.6واحدی قرار دارد که بهنظر میرسد بازار سرمایه با رسیدن به این ناحیه واکنش مثبتی را از خود به نمایش بگذارد.//