در روزهای اخیر نیز شیوه جدیدی را برای فروش اشتراک خود آغاز کرده که آن هم با واکنشهای گسترده روبهرو شده است. ماجرا از این قرار است که کاربران این پلتفرمها به این موضوع اعتراض داشتند که چرا با وجود پرداخت هزینه برای خرید اشتراک باید حین تماشای محتوای این پلتفرمها تبلیغات ببینند.
حالا فیلیمو برای پاسخ به این اعتراضها امکان خرید اشتراکی را فراهم کرده که تبلیغات در آن نمایش داده نشود. یعنی اینکه کاربران علاوه بر انتخاب مدت زمان اشتراک، یعنی یکماهه، ۳ ماهه، ۶ماهه و یک ساله، میتوانند انتخاب کنند که فیلمها و سریالها را همراه با نمایش تبلیغات ببینند یا بدون تبلیغات. در صورتی که بخواهند اشتراک بدون تبلیغات را خریداری کنند باید ۷۰درصد گرانتر از حالت عادی پول پرداخت کنند.
اشتراک سهماهه عادی با تبلیغ ۴۹۸هزار تومان است و اشتراک سهماهه بدون تبلیغ ۸۴۸هزار تومان. این شیوه قیمتگذاری در این روزها به مذاق کاربران بسیاری خوش نیامده و میگویند این اتفاق بهتنهایی خیلیها را بهسمت استفاده غیرقانونی از برنامهها، سریالها و فیلمهای رسانههای صوت و تصویر فراگیر سوق میدهد.رصدها نشان میدهد کاری که فیلیمو انجام داده غیرقانونی نیست و ساترا پیشتر دستورالعملی را تدوین کرده که بر اساس آن پلتفرمهای شبکه نمایش خانگی مکلف به فراهم نمودن اشتراک پریمیوم و اشتراک مبتنی بر تبلیغات هستند.
محمدحسن خلعتبری معاون تنظیم بازار و توسعه کسب و کار ساترا گفته بود که بر اساس این دستور العمل در مدل اشتراک پریمیوم، نمایش تبلیغ برای کاربر ممنوع و در مدل همراه با تبلیغات، صرفا تعداد محدودی تبلیغ در ابتدا و انتهای محتوا امکانپذیر است.به نظر میرسد مخاطبان بیشتر از هرچیزی به اختلاف قیمت طرحها معترض هستند و با نفس آن مشکل چندانی ندارند .تعداد زیادی از کاربران فیلیمو در صفحههایشان به همین موضوع اشاره کردهاند و نوشتهاند که این شیوه بر اساس چه فرآیندی قیمتگذاری شده و چرا چنین اختلاف زیادی وجود دارد؟
مقایسه شیوه درآمدزایی پلتفرمهای ایرانی با نمونههای خارجی هم نشان میدهد که این موضوع به سیاستهای پلتفرم و نوع اشتراک کاربر بستگی دارد. برای مثال، پلتفرمهایی که اشتراک رایگان ارائه میدهند، معمولا برای تامین هزینههای خود از تبلیغات استفاده میکنند.در مقابل پلتفرمهایی مانند نتفلیکس، دیزنی پلاس و آمازون پرایم ویدئو که با دریافت هزینه اشتراک خدمات خود را ارائه میدهند، معمولا تبلیغات کمتری دارند یا اصلا تبلیغاتی پخش نمیکنند.
همچنین برخی از پلتفرمها هم اشتراک پولی ارائه میدهند و هم نسخه رایگان با تبلیغات. در این صورت، کاربران نسخه رایگان با تبلیغات را دریافت میکنند و کاربران نسخه پولی آثار مورد علاقه خود را بدون تبلیغات تماشا میکنند.
با این حال اعتراض به اجرای این طرح باعث شد محمدمهدی عسگرپور دبیر انجمن صنفی ویاودیها بگوید در ابتدای هفته آینده این موضوع را در هیاتمدیره مورد بررسی قرار میدهند .
خبرگزاری تسنیم هم در واکنش به این موضوع نوشته انتظار میرود معاونت اقتصادی سازمان تنظیم و مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا) هم به این موضوع ورود کند؛ هم بحث قیمتگذاری اشتراکها، اکران آنلاین با هزینه عجیب ۱۰۰ تا ۱۵۰هزار تومانی و هم تبلیغات بدون حساب و کتاب چه ابتدای هر برنامه و سریال و فیلمی و هم چه در جریان پخش سریال با بیلبوردهای جعلی مجدانه در دستور کار قرار بگیرد.
حتی این مسیر به وضعیت نابسامان و روند بیقانونی در شبکه نمایش خانگی و دیگر پلتفرمها هم کمک میکند این مسیر را در دستور کار قرار دهند. اگر مجامع رسمی و اتحادیههای صنفی ورود نکنند این نوع حرکتهای عجیب به یک بدعت در دیگر بسترها هم تبدیل خواهد شد.