مقصود اصعدی سامانی، دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی از قیمت ۱۸ و ۲۲ میلیون تومانی برای پروازهای رفت و برگشت اربعین ۱۴۰۴ رونمایی کرد. این درحالی است که قیمت مصوب بلیط رفت و برگشت اربعین در سال گذشته ۱۰ میلیون تومان بود.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، موضوع قیمتگذاری بلیط هواپیما، بهویژه در ایام پرتقاضا مانند اربعین حسینی همواره مورد بحث بین شرکتهای هواپیمایی، وزارت راه و شهرسازی و مسافران بوده است؛ آن هم درشرایطی که انتظار میرفت تمهیداتی برای سفر مقرون به صرفه مسافران در شرایط کنونی اقتصادی درنظر گرفته شود، اما درعمل این سازمان گویی ضررهای مالی بسته بودن خطوط هوایی را در ایام جنگ 12 روزه را از جیب مردم تامین کرده و با گرانی ۸۰ درصدی بلیط ها قصد دارد تا ضررهای هفته های گذشته خود را جبران کند.
اما موضع سازمان هواپیمایی چیز دیگری است و مثل همیشه توپ گرانی را گردن افزایش قیمت سوخت، نگهداری هواپیما و هزینههای فرودگاهی انداخت و مدعی است که هزینه هندلینگ فرودگاه نجف بسیار بالا بوده و این فرودگاه خصوصی هزینههای زیادی را برای هر مسافر دریافت میکند؛ این درحالی است که به نظرمی رسد شرکتهای هواپیمایی با توجه به حجم بالای تقاضا برای سفر به عراق در ایام اربعین، تمایل دارند تا از این فرصت برای افزایش درآمد خود نهایت بهره را ببرند و قیمت ها را گران کنند تا جبران ضررهای ناشی از بسته بودن طولانی خطوط پروازی در هفته های گذشته شود.
در یک سال ۸۰ درصد گران شد!
سال گذشته قیمت مصوب بلیط رفت و برگشت از تهران به نجف ۱۰ میلیون تومان و از شهرهای دورتر مانند مشهد ۱۲ میلیون تومان اعلام شده بود. این درحالی است که نرخ بلیت پروازهای اربعین امسال مسیر تهران به نجف ۱۸ میلیون تومان اعلام شده و از فرودگاههای شرقی کشور مانند مشهد، زاهدان، کرمان به نجف ۲۲ میلیون تومان نیز میرسد. بنابراین قیمت بلیظ پرواز از تهران به نجف نسبت به سال گذشته حدود ۸۰ درصد و از شهرهای شرقی کشور حدود ۸۳ درصد افزایش یافته است.
البته قیمت حمل و نقل زمینی مانند اتوبوس، ون و سواری نیز دست کمی از نرخ های هوایی ندارد و افزایش قیمتهای زیادی در کرایه مسیرهای مختلف عراق نسبت به سال گذشته اعمال شده است. بنابراین سازمان هواپیمایی و وزارت راه به عنوان نهادهای مسئول، گرچه نرخهایی را به عنوان نرخ مصوب اعلام میکنند، اما در عمل کنترل کامل بر این بازار نداشته و بارها دیده شده است که برخی ایرلاینها با شیوههای مختلف مانند عدم عرضه بلیط کافی با نرخ مصوب یا فروش در بازار سیاه از این نرخها تخطی میکنند و با قیمتهای بالاتر آن را به دست مصرفکننده نهایی میرسانند که حتی با وجود اعلام تشکیل کمیتههای نظارتی و برخورد با گرانفروشی هم بساط تخلفات جمع نشده است.
ازسویی دیگر، افزایش قیمت بلیط های هوایی اربعین امسال مصادف شد با پایان گرفتن جنگ تحمیلی ۱۲ روزه با اسرائیل و تعطیلی ناوگان هوایی کشور که انتظارها براین بود سازمان هواپیمایی کشوری با آمادگی کامل تری برای تامین بلیط با قیمت مناسب برای این رویداد مهم مذهبی حاضر شود تا شاهد با رقمهای نجومی و افزایش بی رویه و غیرمنطقی بلیتط ها نباشیم اما درعمل محقق نشد.
به گزارش تابناک، به نظر میرسد گرانی بلیط اربعین جدا از عوامل اقتصادی مانند افزایش هزینهها، بیشتر نشات گرفته از مشکلات سوء مدیریت نهادهای مسئول مانند کمبود عرضه، نظارت ناکافی و تقاضای بالا در بازار است و لازم است هماهنگی بیشتری بین دستگاههای مختلف ذیربط ازجمله وزارت راه، سازمان هواپیمایی و تعزیرات حکومتی برای کنترل مؤثر بازار وجود داشته باشد.