خروج داوطلبانه نوجوانان از فضای مجازی

دنیای اقتصاد یکشنبه 22 تیر 1404 - 00:03
دنیای ‌اقتصاد: در دورانی که گوشی‌‌‌های هوشمند جای مطالعه، پرداختن به هنر و گردش در طبیعت و تعامل رودررو را گرفته‌اند و بسیاری از جمله نسل جوان‌‌‌تر به این وسایل معتاد شده‌‌‌اند، گروهی از نوجوانان نسل جدید تصمیم گرفته‌‌‌اند تا حدی از تکنولوژی‌‌‌های دیجیتال فاصله بگیرند و با خاموش‌‌‌کردن اعلان‌‌‌ها تا حذف اپلیکیشن‌‌‌ها، راهی تازه برای بازگشت به آرامش، تمرکز و سلامت بیابند.

به گزارش خبرگزاری فارس، بر اساس یک پژوهش جدید، در سه سال گذشته بر تعداد نوجوانان و جوانانی که خودخواسته این وسایل را برای مدتی کنار می‌‌‌گذارند تا استراحتی کنند و به مغز و اعصاب خود هم استراحت بدهند به شکل چشمگیری افزوده شده است.

پژوهشی تازه که در ۱۸ کشور انجام شده نشان می‌دهد که کودکان خود دست به کار شده‌‌‌اند و به جای اتکا به پدر و مادرها، خود داوطلبانه گوشی و شبکه‌‌‌های اجتماعی را دست‌‌‌کم برای مدتی کنار می‌‌‌گذارند تا سلامت روانشان را حفظ کنند.

براساس تحقیق کمپانی پژوهش مخاطب با عنوان «جی‌‌‌دبلیوآی» که با نظرسنجی از ۲۰‌هزار کودک و نوجوان و والدین آنها در ۱۸کشور انجام شده، در سه سال گذشته تعداد نوجوانان ۱۲ تا ۱۵ساله‌‌‌ که در استفاده از گوشی و آی‌‌‌پد به خود استراحت می‌دهند بین ۱۸ تا ۴۰‌درصد افزایش یافته است.

این تحقیق نشان می‌دهد کودکان برای اینکه سلامت ذهن و روان خود را حفظ کنند به راه‌‌‌های مختلفی برای مدیریت زندگی آنلاین روی آورده‌‌‌اند، از جمله دوری موقتی از شبکه‌‌‌های اجتماعی، پرت کردن حواس خود از نکات منفی در فضای مجازی و گشتن به دنبال تجربه‌‌‌های مثبت و در برخی از موارد کنار گذاشتن مطلق شبکه‌‌‌های اجتماعی.

به عقیده پروفسور سونیا لیوینگستون، مدیر مرکز آینده دیجیتال برای کودکان در دانشگاه ال‌‌‌اس‌‌‌ای، بچه‌‌‌ها از پدر و مادرها و رسانه‌‌‌ها و همین‌طور تجارب شخصی‌‌‌شان «پیام را گرفته‌‌‌اند که شبکه‌‌‌های اجتماعی هم زیادی‌‌‌اش خوب نیست».

در بخشی از گزارش گاردین، جوانان ۱۸ تا ۲۵ساله می‌‌‌گویند که نسل والدینشان درک درستی از آسیب‌‌‌های دیجیتال نداشته‌‌‌اند و استفاده زودهنگام از گوشی‌‌‌های هوشمند را برایشان مجاز کرده‌‌‌اند. بسیاری از آنها قصد دارند دسترسی فرزندان خود به تلفن هوشمند را تا سنین بالاتر محدود کنند.

همچنین، نظرسنجی‌‌‌ای نشان داده حدود نیمی از جوانان ترجیح می‌دهند دنیایی بدون اینترنت داشته باشند و اکثریت آنها پس از استفاده از شبکه‌‌‌های اجتماعی احساس منفی نسبت به خود پیدا می‌کنند.

یافته‌‌‌های این تحقیق تازه تاییدی است بر نتایج دست‌‌‌کم دو تحقیق دیگر که در یکی دو سال گذشته انجام شده است.

در این زمینه، روزنامه «گاردین» به یک تحقیق موسسه رسانه‌‌‌ای آفکام در سال ۲۰۲۴ اشاره می‌کند؛ حاکی از اینکه یک‌‌‌سوم کودکان ۸ تا ۱۷ساله بر این عقیده‌‌‌اند که سرشان زیادی در گوشی است.

در همین سال یک تحقیق دیگر نشان داد که ۴۷‌درصد از افراد ۱۶ تا ۲۴ساله خود عمدا نوتیف شبکه‌‌‌های اجتماعی را خاموش می‌کنند. این رقم در سال ۲۰۲۳ تنها ۴۰‌درصد بود، و در بزرگسالان تنها ۲۸‌درصد به این کار متوسل می‌‌‌شوند.

روزنامه گاردین ماه گذشته خبر از تحقیقی داد که بر اساس آن تقریبا نیمی از جوانان گفته بودند ترجیح می‌دهند در دنیایی «بدون اینترنت» زندگی کنند.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.