دلایل تعریق: گرما تنها علت نیست!

رکنا یکشنبه 22 تیر 1404 - 11:14
رکنا: تعریق تنها به گرما و ورزش محدود نمی‌ شود؛ عواملی همچون اضطراب، تغییرات هورمونی، تغذیه، مصرف کافئین یا الکل، تب و برخی بیماری‌ها می‌توانند فرآیند تعریق را افزایش دهند.
دلایل تعریق: گرما تنها علت نیست!

 به گزارش رکنا، بسیاری از افراد با گذشت زمان تغییراتی در میزان تعریق خود مشاهده می‌کنند. عرق کردن یکی از فرآیندهای فیزیولوژیک طبیعی بدن برای تنظیم دما است. این مکانیزم در صورتی که به درستی انجام نشود، ممکن است منجر به گرمازدگی شود که حتی می‌تواند برای سلامتی خطرناک باشد.

پزشکان معتقدند اگر نسبت به گذشته افزایش تعریق دارید و این تنها به دلیل گرمای هوا یا فعالیت بدنی نیست، باید بدانید که عواملی مانند افزایش سن، تغییرات هورمونی، استرس، داروها و بیماری‌های زمینه‌ای نیز می‌توانند سیستم تنظیم دمای بدن را تحت تأثیر قرار دهند.

در حالی که گرما یکی از عوامل اصلی تعریق است، فعالیت‌های شدید فیزیکی، اضطراب، تغییرات هیجانی، درد، مصرف غذاهای تند، کافئین، الکل، نوشیدنی‌های گرم، رطوبت بالا، تب و حتی برخی داروها نیز می‌توانند منجر به افزایش تعریق شوند. همچنین، عامل دیگری که نقش قابل توجهی در تغییرات الگوی عرق کردن افراد دارد، سن است.

مطالعات مجله تایم بر روی تغییرات تعریق در طول زندگی نشان می‌دهد که این تغییرات می‌توانند در برخی موارد نشانه مشکلات جدی‌تر باشند.

تعریق در دهه سوم زندگی

افراد در دهه ۲۰ و ۳۰ زندگی معمولاً بیشترین فعالیت غدد عرق را تجربه می‌کنند. در این سن و سال، سوخت‌وساز بدن بالاست، توده عضلانی حجیم‌تر است و سطح هورمون‌های استروژن و تستوسترون در وضعیت پایدار قرار دارد. گرچه ممکن است در اثر ورزش یا استرس، میزان عرق کردن افزایش یابد، اما در حالت طبیعی بدن توانایی تنظیم دمای خود را به خوبی دارد؛ مگر آنکه فرد دچار بیماری زمینه‌ای باشد.

تغییرات تعریق در دهه چهارم و پنجم زندگی

با ورود به میانسالی، بسیاری از افراد تغییراتی در الگوی تعریق خود مشاهده می‌کنند. به خصوص زنان ممکن است به دلیل تغییرات استروژن و پروژسترون در دوره‌های پیش‌یائسگی یا یائسگی، دچار گرگرفتگی یا تعریق شبانه شوند.

علاوه بر این، افزایش سطح هورمون تیروئید در این دوران می‌تواند باعث بالا رفتن دمای پایه بدن و تعریق بیشتر شود.

مردان نیز ممکن است کاهش تدریجی تستوسترون را تجربه کنند که البته تغییرات تعریق ناشی از این موضوع، معمولاً نسبت به زنان کمتر شدید است.

تعریق در دهه ششم زندگی و بعد از آن

با افزایش سن، فعالیت غدد عرق کاهش می‌یابد. این کاهش فعالیت به معنای تعریق کمتر است، اما از طرف دیگر ممکن است بدن دیگر نتواند به طور موثر خود را خنک کند؛ عاملی که افراد مسن را در برابر مشکلات مرتبط با گرما از جمله گرمازدگی و سکته گرمایی آسیب‌پذیر می‌کند.

در صورت تعریق شدید و مداوم که بر کیفیت زندگی شما تاثیر می‌گذارد، پیشنهاد می‌شود با یک پزشک یا متخصص پوست مشورت کنید. امروزه روش‌های درمانی متنوعی از جمله استفاده از داروهای موضعی تا تزریق بوتاکس برای کنترل این وضعیت وجود دارد.

وبگردی

منبع خبر "رکنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.