سرویس جهان مشرق - در دو روز گذشته برخی از رسانهها و کانالهای خبری فارسی زبان اقدام به انتشار خبری مبنی بر "فرصت ۶۰ روز نتانیاهو به ایران" کرده اند که به سرعت در شبکههای اجتماعی بازنشر شد و تعدادی از رسانههای دیگر نیز بدون بررسی دقیق خبر منتشر شده، به انتشار بیشتر آن کمک کردند.
رسانههای داخلی با اشاره به مصاحبه تصویری نتانیاهو به این مسئله اشاره کردند که نخست وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا، اعلام کرده است اگر مسئله برنامه هستهای ایران ظرف ۶۰ روز از طریق مذاکره با آمریکا متوقف نشود، اسرائیل با روشهای دیگر برای برچیدن آن اقدام خواهد کرد.
اما با نگاهی به متن این سخنان نخست وزیر رژیم صهیونیستی، مشخص میشود که اصلا چنین مطلبی وجود ندارد و نخست وزیر جنایتکار رژیم صهیونیستی در مصاحبه خود به مسئله جنگ غزه و جنبش حماس اشاره میکند:
ما مصمم هستیم که همه اسرا را بازگردانیم. این را به آنها گفتم. اعلام کردم که در حال حاضر تلاش میکنیم نیمی از اسرای زنده و کشتهشده را در ازای آتشبس موقت ۶۰ روزه آزاد کنیم. در ابتدای این آتشبس، مذاکراتی برای پایان دائمی جنگ آغاز خواهد شد، یعنی آتشبسی پایدار. برای دستیابی به این هدف، شرایط حداقلی ما این است: حماس باید سلاحهای خود را زمین بگذارد، غزه باید خلع سلاح شود و حماس دیگر هیچ توانایی حکومتی یا نظامی نداشته باشد.
اینها شروط اساسی ماست. اگر این اهداف از طریق مذاکره به دست آید، خوب است. اما اگر در این ۶۰ روز از راه مذاکره محقق نشود، ما آن را از راههای دیگر، با استفاده از نیروی ارتش خود، به دست خواهیم آورد.
در مورد رفع تهدید هستهای ایران نیز، قبلا همین را گفتیم، گفتیم اگر این هدف در ۶۰ روز مذاکره بین ایالات متحده و ایران محقق شود، بسیار خوب است، اما اگر هدف ما برای رفع تهدید هستهای بدست نیاید، ما آن را از راه دیگری محقق خواهیم کرد که در نهایت ما دست به اقدام زدیم.
علی رغم آنکه اظهارات و یاوهگوییهای شخصی همانند نتانیاهو، چیزی جز توهمات ذهنی و آمال و آرزوهای دست نیافتی وی محسوب نمیشود و ارزش پرداختن به آن را ندارد، اما همانطور که در متن بالا مشخص است، هیچ سخنی در رابطه با تهدید ایران وجود ندارد و نتانیاهو برای تهدید مقاومت فلسطین که اکنون نزدیک به ۲ سال در برابر آن ناکام مانده است، همچنان به تهدیدات خود ادامه میدهد و این بار اینگونه تشابه سازی میکند که همانند فرصت ۶۰ روز مذاکرات ایران و آمریکا، حماس نیز ۶۰ روز برای تن دادن به خواستههای ما فرصت دارد.
باوجود اظهارات ابلهانه نتانیاهو در رابطه با تهدید مقاومت فلسطین، باید یادآوری کرد که نخست وزیر شکست خورده این رژیم در ۲ سال گذشته، هر آنچه که توانسته است را به کار برده و همچنان ارتش این رژیم ناامیدانه به دنبال شکست حماس و پیدا کردن اسرای خود است.
پس از این اظهارات نخست وزیر رژیم صهیونیستی، برخی از رسانههای معاند از روی قصد و برنامه و برخی از رسانههای داخلی از روی عدم توجه و احتمالا تلاش برای جذب مخاطب، اقدام به انتشار متن تغییر یافته و غیر واقعی سخنان نتانیاهو کردند که منجر به بازتاب گسترده در افکار عمومی داخلی شد.
رسانهها بهعنوان یکی از مهمترین ابزارهای اطلاعرسانی، در زمانهای بحران و پس از آن میتوانند بهسرعت اخبار و اطلاعات را منتشر کنند. بااینحال، این نقش گاهی به تشویش اذهان عمومی منجر میشود.
در شرایط بحرانی مانند جنگ و یا شرایط پسا جنگی، سرعت انتشار اخبار ممکن است باعث پخش شایعات یا اطلاعات تأییدنشده شود. این موضوع میتواند ترس، اضطراب و سردرگمی را در میان مردم افزایش دهد.
همچنین برخی رسانهها برای جلب توجه مخاطب، ممکن است رویدادها را بیش از حد دراماتیک یا تحریفشده نشان دهند، که این امر میتواند به افزایش تنشهای روانی و اجتماعی منجر شود. از سوی دیگر، حجم بالای اخبار و تصاویر مرتبط با بحران، بهویژه اخبار و تصاویرهای خاص، میتواند باعث ایجاد استرس روانی و وحشت عمومی شود.
از این رو، رسانهها با رعایت کردن اصل حرفهای بودن، باید با تأیید صحت اطلاعات و اخبار، از انتشار محتوان، اخبار و گزارههایی که هم جهت با جنگ روانی دشمن در تحت تاثیر قرار دادن افکار عمومی هستند، خودداری کنند.
رسانهها در زمانهای بحران و یازمانهای پیش و پس از آن مانند جنگ، شمشیری دولبه هستند. آنها میتوانند با اطلاعرسانی مسئولانه به کاهش تشویش و افزایش تابآوری جامعه کمک کنند، اما در صورت سوءمدیریت، میتوانند به عاملی برای افزایش اضطراب و ناامنی تبدیل شوند.