باورهای غلطی که درباره دن بلان گوسفند دارید/ راه های ابتلا به تب مالت، تب کریمه و سیاه زخم

بهداشت نیوز یکشنبه 22 تیر 1404 - 16:27

به گزارش بهداشت نیوز به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، دکتر «مهدی نجات» نگهداری از گربه‌ها بدون رعایت اصول بهداشتی، به‌ویژه برای زنان جوانی که تصمیم به بارداری دارند را خطری پنهان برای سلامت جنین دانست و افزود: «توکسوپلاسموز» یکی از عوامل سقط جنین، ناهنجاری‌های مادرزادی و اختلالات عصبی در نوزادان است.

تب مالت

او با اشاره به دیگر زمینه های انتقال بیماری از حیوانات به انسان ها، به بیماری تب مالت به عنوان یکی از شایع‌ترین بیماری‌های زئونوز در استان فارس اشاره کرد که در اثر مصرف شیر و فرآورده‌های دامی آلوده منتقل می‌شود.

دکتر نجات با بیان اینکه مصرف شیر گاو، گوسفند، بز یا شتری که به بیماری تب مالت مبتلا شده باشد، می‌تواند این بیماری را به انسان منتقل کند، افزود: عامل تب مالت، باکتری «بروسلا» است که در دمای بیش از۷۰ درجه سانتی‌گراد از بین می‌رود.

مدیر پیشگیری از بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی شیراز با تأکید بر اهمیت فرآوری صحیح شیر گفت: برای پیشگیری از ابتلا به تب مالت، توصیه می‌شود شیر به‌صورت پاستوریزه مصرف شود؛ در صورت استفاده از شیرهای سنتی، لازم است شیر را به مدت پنج دقیقه در دمای ۷۰ درجه بجوشانیم و مرتب هم بزنیم تا دما به‌طور یکنواخت در تمام سطوح شیر پخش شود.

باورهای غلط در باره آغوز دام

او در ادامه با اشاره به باورهای نادرست درباره فواید تغذیه‌ای آغوز دام گفت: برخی افراد تصور می‌کنند که استفاده از آغوز دام برای انسان نیز مفید است و تاثیر قابل توجهی در رشد انسان دارد، درحالی‌که این ماده در طبیعت تنها برای تغذیه دام ها در بدو تولد کاربرد دارد و نه‌تنها فایده خاصی برای انسان ندارد، بلکه اگر دام ناقل بیماری تب مالت باشد، به‌دلیل نبود امکان جوشاندن آن، مصرف آغوز می‌تواند برای انسان خطرناک و او را به تب مالت مبتلا کند.

دکتر نجات مصرف دم‌بلان یا بیضه دام را یکی دیگر از منابع پرخطر انتقال بیماری تب مالت دانست و بر اهمیت فرهنگ‌سازی در خصوص ترویج عادت های غذایی سالم به‌ویژه در ارتباط با مصرف فرآورده‌های دامی سنتی و غیرپاستوریزه تاکید کرد.

 تب کریمه کنگو

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با بیان این‌که بیماری تب کریمه کنگو در بدن دام وجود دارد، گفت: تب کریمه کنگو می‌تواند از راه نیش کنه‌ سخت مانند «هیالوما» یا تماس مستقیم فرد با خون، لاشه و ترشحات دام آلوده به انسان منتقل شود.

دکتر نجات در رابطه با راهکارهای پیشگیری از ابتلا به این بیماری توضیح داد: تهیه گوشت از مراکز مجاز و تحت نظارت دامپزشکی دارای مهر تأیید و برچسب استاندارد، مهم‌ترین راه پیشگیری است.

او توصیه کرد: در صورت تهیه نکردن گوشت از فروشگاه ها و مراکز بهداشتی، برای پیشگیری از ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو پس از تهیه گوشت، آن را به مدت ۲۴ ساعت در یخچال (و نه فریزر) نگهداری کنید تا فرآیند طبیعی اسیدی شدن گوشت که موجب نابودی ویروس می‌شود کامل شود؛ همچنین در مورد جگر این مدت باید ۴۸ ساعت باشد.

دکتر نجات افزود: لازم است به این نکته دقت کرد که قرار دادن گوشت در فریزر، این فرآیند را مختل کرده و ممکن است تا دو ماه به طول انجامد تا چرخه اسیدیته و بی خطر شدن گوشت کامل شود، اما در صورت تهیه گوشت از فروشگاه ها و مراکز بهداشتی تحت نظارت دامپزشکی نیازی به نگهداری 24 ساعته گوشت در یخچال نیست و مردم می توانند پس از تهیه، گوشت را در فریزر نگهداری کنند.

نشانه های ابتلا به تب کریمه کنگو

او درباره نشانه های بیماری تب کریمه کنگو گفت: این بیماری با علائمی چون خستگی و تب آغاز می‌شود و سپس با درد عضلانی، افت پلاکت و خونریزی‌های زیرپوستی همراه می‌شود؛ تب کریمه کنگو در صورت تأخیر در تشخیص می‌تواند مرگبار باشد.

دکتر نجات با اشاره به افزایش نذورات دامی در مناسبت های مذهبی؛ تهیه دام از مراکزی که تحت نظارت دامپزشکی، حیوان را قرنطینه کرده و سپس در کشتارگاه‌های تحت نظارت دامپزشکی ذبح می‌کنند را الزامی خواند.

سیاه‌زخم

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه به سیاه‌زخم به عنوان یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان اشاره کرد که در سه نوع پوستی، گوارشی و تنفسی بروز پیدا می کند‌.

دکتر نجات در این‌باره توضیح داد: نوع پوستی سیاه‌زخم به‌راحتی با آنتی‌بیوتیک‌های رایج قابل درمان است، اما نوع گوارشی آن به‌شدت خطرناک و مرگ‌آور است؛ این نوع اغلب از راه مصرف گوشت آلوده حیواناتی که خارج از چرخه تأییدیه دامپزشکی وارد بازار شده‌اند، منتقل می‌شود و گاه فرد پیش از رسیدن نمونه به آزمایشگاه، جان خود را از دست می‌دهد.

او با اشاره به نوع سوم این بیماری گفت: سیاه‌زخم ریوی یا تنفسی نیز بسیار کشنده است و تشخیص آن تنها با هوشیاری پزشک و سابقه بیماری در منطقه امکان پذیر است؛ این بیماری همان‌طور که از نام آن مشخص است، در صورت استنشاق اسپور باکتری سیاه زخم ایجاد شده و می‌تواند منجر به مرگ فرد شود.

منبع خبر "بهداشت نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.