به گزارش رکنا، بیوتین ویتامینی است که در تجزیه چربی ها و پروتئین ها به بدن کمک می کند. از بیوتین به عنوان داروی جایگزین برای کمبود ویتامین ب 7 استفاده می شود، در واقع بیوتین یک ویتامین محلول در آب است که از نظر مولکولی شبیه ویتامین ب ۷ می باشد. کمبود بیوتین در بدن میتواند باعث مشکلاتی همچون: سوءتغذیه، کاهش سریع وزن، کمبود تغذیه مواد مغذی در طولانی مدت و سایر شرایط پزشکی می شود. با توجه به اینکه در رژیم غذایی بیشتر افراد، تمام مواد ضروری مورد نیاز بدن وجود ندارد، بسیاری برای جبران این کمبود از مکمل ها و داروهای جایگزین استفاده می کنند.
در ادامه به بررسی اینکه بهترین زمان مصرف قرص بیوتین چه زمانی است می پردازیم.
اما نکته مهم این است که این مکمل ها و داروهای جایگزین به هیچ وجه نباید جای مصرف غذاهای اصلی را بگیرند، بلکه همانطور که مشخص است مکمل ها تنها کامل کننده رژیم غذایی هستند. اولین معیار برای سلامتی، داشتن یک سبک زندگی سالم است که در آن مواد ضروری بدن از طریق رژیم غذایی مصرف شود. مکمل ها برای جبران کمبود مواد مورد نیاز در رژیم غذایی مورد استفاده قرار می گیرند.
قبل از مصرف مکمل بیوتین حتماً با پزشک و یا کارشناس تعذیه صحبت کنید تا در مورد نحوه و مقدار مصرف شما راهنمایی کند. اگر شما به بیوتین حساسیت دارید، از این دارو استفاده نکنید لذا قبل از مصرف شرایط خود را برای متخصص توضیح بدهید تا در این باره شما را راهنمایی کند. اگر بعد از مصرف متوجه شدید که به قرص بیوتین حساسیت دارید، مصرف را متوقف کنید.
اگر شما بیماری کلیوی دارید و یا جراحی معده داشته یا سیگار می کشید حتماً قبل از مصرف بیوتین پزشک خود را در جریان قرار بدهید. علاوه بر این افرادی که دوران بارداری یا شیردهی را سپری می کنند، حتماً با پزشک خود درباره مصرف بیوتین صحبت کنید.
برای مصرف بیوتین حتماً بر اساس دستورالعمل پزشک و اطلاعات روی بسته بندی عمل کنید به هیچ وجه بیشتر از مقداری که پزشک توصیه می کند و یا روی اطلاعات دارویی نوشته شده است مصرف نکنید. برای مصرف مایع شربت بیوتین آن را به دقت اندازه گیری کنید، سعی کنید برای مصرف از قاشق های مدرج استفاده کنید یا اگر می توانید یک دستگاه اندازه گیری دوز دارو تهیه کنید تا دیگر خیال تان بابت دقت دوز داروهای مصرفی راحت باشد.
مصرف بیوتین بدون انجام آزمایش های پزشکی میتواند نتایج نامطلوبی را به دنبال داشته باشد. مثلاً ممکن است شما به این دارو حساسیت داشته باشید و یا با شرایط پزشکی و داروهایی که در حال حاضر به خاطر بیماری یا مشکل خاصی مصرف می کنید با بیوتین تداخل ایجاد کند و عوارض جبران ناپذیری را برای شما به دنبال داشته باشد.
نکته دیگر در مورد مصرف بیوتین این است که اگر شما یک وعده فراموش کردید دارو را مصرف کنید برای جبران آن از بیوتین اضافی استفاده نکنید. اگر مصرف دوز بعدی نزدیک بود از مصرف دوز قبلی صرف نظر کنید. مصرف زیاد از حد بیوتین به دلیل اینکه یک ویتامین محلول در آب است ممنوع می باشد زیرا می تواند مشکلات زیادی را ایجاد کند.
بهترین زمان مصرف قرص بیوتین همراه با وعده غذایی صبحگاهی است. ماهیت محلول در آب بیوتین تضمین می کند که بدن شما آن را با سایر مواد مغذی موجود در وعده غذایی شما جذب می کند. همچنین ویتامین B با افزایش سطح انرژی در بدن شما مرتبط است، که آن را به یک مکمل ایده آل برای روز تبدیل می کند، در صورتی که هنگام شب مصرف کنید، ممکن است خواب شما را مختل کند.
ازآنجایی که عوارض و مضرات مصرف قرص بیوتین خیلی نادر رخ می دهد، پزشکان و متخصصان تاکید زیادی بر محدود کردن این ویتامین ندارند و مقادیری که در ادامه به آنها می پردازیم را برای سنین مختلف تعیین و کافی می دانند:
محدوده سنی میزان مصرف قرص بیوتین
نوزادان ۰ تا۱۲ ماهه ۷ میکروگرم به طور روزانه
کودکان ۱ تا ۳ ساله 8 میکروگرم به طور روزانه
کودکان ۴ تا۸ ساله 12 میکروگرم به طور روزانه
کودکان ۹تا ۱۳ ساله 20 میکروگرم به طور روزانه
کودکان ۱۴تا ۱۸ساله 25 میکروگرم به طور روزانه
۱۸به بالا و مادران باردار 30 میکروگرم به طور روزانه
مادران شیرده 35 میکروگرم به طور روزانه
به طورکلی می توان گفت که در افراد بالای ۱۲سال روزانه یک عدد قرص بیوتین می توان با مایعات میل کرد.
شاید به تازگی تصمیم به مصرف قرص بیوتین گرفته باشید و برایتان اهمیت دارد تا بدانید بهترین زمان مصرف قرص بیوتین چه زمانی است؟ اهمیت دانستن بهترین زمان مصرف هر دارو یا مکملی برای آن است که استفاده صحیح از قرص ها در روند تاثیر گذاری آنها بسیار موثر خواهد بود. اگر ما تصمیم می گیریم ماده ای را در یک دوز مشخص به بدن برسانیم و بدن به آن نیازمند دارد، باید بهترین زمان و زمان مشخص را نیز در این مسیر لحاظ کنیم.
همان طور که می دانید قرص بیوتین در روند درمانِ اختلالات مو، پوست، ناخن و تنظیم متابولیسم بدن بسیار موثر است. از این جهت استفاده از قرص بیوتین در برخی برهه ها ممکن است برای بدن لازم باشد. معمولا بدن یک انسان سالم از طریق تغذیه، توانایی جذب بیوتین مورد نیاز بدن را دارد. اما گاهی هم برای تسریع در رشد موهای ریخته شده و یا برای برطرف کردن سستی ریشه مو و یا حتی جلوگیری از ریزش مو شاید نیاز باشد که از این قرص استفاده کنید. بیوتین در اکثر مکمل های پوست و مو به وفور به کار برده می شود.
جذب بیوتین برای بدن یک امر ممکن است اما در برخی مواقع مثل: نقص ژنتیکی، درماتیت سبورئیک مخصوص نوزادان، داشتن رژیم غذایی نادرست و یا جراحی های سنگین معده امکان دارد با کمبود بیوتین در بدن مواجه باشیم. بهترین زمان مصرف قرص بیوتین یعنی اینکه فرد در یک زمان مشخص و در یک دوز مشخص این ماده را به بدن برساند که بدن با توجه به زمانی که تا دریافت دوز بعدی دارد به تجزیه و جذب آن بپردازد.
بسیاری از افراد فکر می کنند که اگر بدنشان به بیوتین نیازمند است این مکمل را باید همیشه مصرف کنند، در صورتی که زمان مصرف قرص بیوتین چندماه بیشتر نخواهد بود. پس استفاده چند دوره از این قرص تاثیر آن بر روی ریزش مو یا موارد مصرفی دیگر دیده خواهد شد. افرادی که با کمبود بیوتین در بدن مواجه هستند با بروز برخی علائم متوجه این کمبود می شوند، پس از استفاده از این ماده متوجه تغییرات و بهبود خواهند شد.
در هر صورت برای توجه به زمان مصرف قرص بیوتین باید بدانید که هیچ مکملی غذایی یک شبه تاثیر گذار نخواهد بود و یک بازه زمانی برای مصرف از آن تعریف می شود که این با توجه به بدن افراد مختلف حتی متفاوت هم خواهد بود. بسیاری از افراد بین 2 هفته تا 3 ماه تغییرات را احساس می کنند که این زمان با توجه به متابولیسم بدنی در هر فرد تفاوت دارد.
گاهی ممکن است به ریزش مو دچار شوید و این یک اتفاق استرس زاست. امکان دارد به دلیل کمبود یک عنصر مغذی در بدن، شرایط نادرست نگهداری از مو، استفاده از شامپو و شوینده های نامرغوب و یا بهداشت نادرست به ریزش مو مبتلا شوید. به طور طبیعی به فکر استفاده از دارو و مکمل هایی برای درمان ریزش مو خواهید افتاد و خب قرص بیوتین یکی از بهترین و موثرترین این مکمل هاست.
اگرچه بیوتین برای جلوگیری از ریزش مو و استحکام آن بسیار مفید است اما جذب بیوتین از مواد غذایی به طور چشمگیری سبب ازدیاد مو در سر افراد نخواهد شد. شاید بهتر باشد از قرص بیوتین برای ازدیاد و تراکم مو استفاده کنید و البته به زمان مصرف نیز دقت داشته باشید.
درست ترین توصیه برای مصرف هر مکمل و دارویی این است که ابتدا دفترچه راهنمایی که در جعبه دارو وجود دارد را مطالعه بفرمایید. زیرا که هر لابراتوار سازنده ممکن است یک روش پیشنهادی ویژه برای استفاده از مکملی که تولید کرده است را داشته باشد. دومین توصیه این است که حتما با پزشک مشورت کنید و از آن در مورد زمان مصرف قرص بیوتین به روش صحیح کمک بخواهید. در نهایت یک روش کلی و متداول برای زمان مصرف قرص بیوتین وجود دارد:
برای استفاده صحیح باید 1 ساعت قبل از میل کردن غذا یا هر ماده خوراکی و یا 2 ساعت بعد از غذا میل کنید. بهترین زمان مصرف قرص بیوتین در صورتی است که معده شما خالی باشد. زیرا که در این حالت جذب سریع، آسان و بهتری خواهد داشت.
وقتی تصمیم به ساخت یک مکمل غذایی گرفته می شود یکی از ارکان اصلی این است که در هر وعده چه مقدار بیوتین باید مصرف گردد. اهمیت مقدار مصرف قرص بیوتین از آن جهت است که بدن فقط به یک دوز مشخص از آن نیازمند است که یعنی کمتر از این دوز کارساز نیست و فایده ای ندارد و بیشتر هم یا از بدن دفع می شود یا فرد را دچار عوارض ناشی از مصرف بیش از حد قرص بیوتین می کند.
البته مصرف قرص بیوتین عوارض شایعی را در بر نمی گیرد و معمولا افراد با مصرف آن دچار عوارض جدی نخواهند شد اما ممکن است با مصرف بیش از حد مجاز دچار اختلالات گوارشی (حالت تهوع، استفراغ و اسهال)، کاهش قند خون، بالا رفتن فشار خون و التهابات پوستی شوید. همچنین مصرف بی رویه بیوتین موجب اختلال در جذب ویتامین B5 می شود.
این ویتامین ساخت اپیدرم پوست را تسریع می کند و در نتیجه وقتی در روند جذب آن اختلالی باشد با مشکلات پوستی نیز رو به رو می شوید. یکی از این مشکلات جوش پوستی است. یا ممکن است در اثر مصرف میزان غیر مجاز این مکمل پوست شما دچار حساسیت و التهاب شود پس مهم است تا بدانیم بدن ما روزانه به چه مقدار بیوتین نیاز دارد؟
کودکان 1 الی 9 سال ( 8 تا 12 میکروگرم)
نوجوان 9 الی 18 سال ( 20 تا 25 میکروگرم)
بزرگسالان بالای 18 سال ( 30 میکروگرم)
بانوان باردار و شیرده ( 35 میکروگرم)
این میزان با توجه به تشخیص و تجویز پزشک می تواند تغییر کند. اگر دوز مصرفی معین شده را فراموش کردید، در یک وعده به مصرف بیوتین اضافی نپردازید. دوز فراموش شده را مصرف نکنید و طبق روال قبلی به مصرف آن بپردازید.
معمولا افراد حساسیتی برای زمان مصرف قرص بیوتین نشان نمی دهند اما این نکته مهم و ضروری است. پیشنهادهای مراجع داروسازی این است که این قرص را در روز مصرف کنید یعنی بهتر است بین صبح تا ظهر مصرف شود. بهترین زمان جذب یک ماده در بدن صبح است چون هم بدن پس از یک استراحت طولانی عملکرد جذب مفیدتری دارد و هم در طول خواب ماده مغذی به بدن نرسیده و با مصرف وعده های اولیه جذب با کیفیت خواهد بود.
بیوتین به علت اینکه از خانواده ویتامین B است سبب بالا رفتن سطح انرژی شما در روز می شود بنابراین مصرف این قرص یا مکمل حاوی بیوتین یا داروی حاوی ویتامین های B در شب توصیه نمی شود زیرا در کیفیت خواب شما تاثیرگذار است و در آن اختلال ایجاد می کند. اگر شما مداوم به مصرف بیوتین در شب بپردازید خواب راحت و عمیقی نخواهید داشت. علاوه بر آن بیوتین یک ویتامین حل شونده در آب است استفاده افراد از مایعات و آب در طول روز بیشتر است پس سبب جذب بهتر و راحت تر بیوتین نیز می شود.
شب مصرف مایعات کمتر است. پس به هیچ عنوان استفاده از بیوتین در شب برای افرادی که در روتین خود از این مکمل استفاده می کنند پیشنهاد نمی شود و در عوض توصیه درست این خواهد بود که قرص بیوتین را همراه با آب فراوان بین ساعاتی از صبح تا ظهر مصرف کنید. معمولا ویتامین و املاح حل شونده در آب را باید با معده خالی مصرف کنید تا بدن به راحتی مواد را متابولیز و جذب کند.
برای اینکه تفاوت ویتامین های حل شونده در آب و محلول در چربی را بدانید باید بگوییم که ویتامین های حل شوند در چربی معمولا برای جذب بهتر باید با غذا مصرف شوند بهمین دلیل معمولا گفته میشود آنها را بعد از غذا یا همراه غذا میل کنید. اما برای ویتامین های محلول در آب بهترین حالت استفاده با معده خالی و با آب فراوان است.
میزان دوز تعریف شده در یک مکمل مثل بیوتین، در زمان مصرف آن تاثیری ندارد، تنها بر روی مقدار دوز مصرفی در هر دانه از قرص یا کپسول تفاوت می کند. این دوز از قرص بیوتین سبب سوخت و ساز کربوهیدرات و چربی و پروتئین می شود.همچنین برای افرادی که در رژیم های لاغری هستند بسیار تجویز شده. زیرا با محدود کردن بدن از مواد غذایی در جهت کاهش وزن ممکن است با کمبود انواع ویتامین بعلاوه بیوتین رو به روشوند.
برای همین افرادی که کاهش وزن داشته اند معمولا دچار ریز مو خواهند شد. قرص بیوتین 5000 همچنین برای سلامتی ناخن ها نیز بسیار به کار برده می شود. بهتر است این قرص را روزی 1 بار استفاده کنید و زمان مصرف آن در ساعات اولیه صبح باشد. اما به میزان مشخص شده از سوی شرکت سازنده و زمان مصرف هم دقت کنید.
برای اینکه به نیاز و کمبودهای تغذیه ای بدن خود پاسخ دهید شاید بد نباشد تا توسط یک پزشک معاینه شوید. صرفا چون ریزش مو دارید خودسرانه به مصرف هر مکمل و دارویی نپردازید زیرا ممکن است علت ریزش موی شما به مسائل دیگری بستگی داشته باشد. ایمن ترین راه این است که از پزشک درخواست کنید با یک آزمایش خون ساده میزان مواد مغذی بدن شما را مورد بررسی قرار دهد.
پس از انجام آزمایش پزشک موارد مهمی که در سلامتی شما تاثیر گذار است را چک می کند و متناسب با آن توصیه های تغذیه ای و یا دارویی خواهد داشت. اگر مایل به کمک گرفتن از پزشک نیستید حتما از یک دکتر داروساز در این خصوص مشاوره بگیرید. استفاده خودسرانه از هر دارو یا مکملی ممکن است تعادل عمومی بدن را برهم بزند.
با برهم خوردن تعادل عمومی و داخلی بدن عملکرد اندام ها هم با مشکل رو به رو می شود. با اینکه بیوتین یک ماده بی خطر یا به طور کلی کم خطر اعلام می شود اما بیشتر از دوز پیشنهادی از آن استفاده نکنید. مصرف بی رویه هر ماده ای برای بدن مضر خواهد بود. در صورتی که به بیوتین حساسیت دارید، سیگار مصرف می کنید و یا مشکلات کلیوی دارید پزشک و یا داروساز خود را در جریان بگذارید.
مصرف بیوتین در دوران بارداری و شیردهی ضروری است اما تشخیص قطعی آن و نوع قرص باید توسط پزشک صورت بگیرد. ضمن اینکه اگر در حال مصرف دارویی دیگری هستید باید به تداخلات دارویی با بیوتین دقت کنید.
بیوتین یک نوع ویتامین محلول در آب می باشد که قسمتی از گروه ویتامین های B است. بیوتین به تولید کردن آنزیم های گوناگون بدن کمک می کند که برای متابولیسم بدن، گوارش، اعصاب و عملکرد قلب و عروق بسیار مفید و موثر است. از دیگر خواص بیوتین می توان به سلامت پوست ، مو و ناخن اشاره کرد.
چنانچه فردی بیوتین موردنیاز بدن خود را تامین نکند، دچار ریزش مو می شود. اما با مصرف بیوتین از ریزش مو در امان هستید. همچنین اگر ناخن های شکننده ای دارید، می توانید از قرص بیوتین برای ناخن خود و تقویت آن استفاده کنید که بسیار موثر است.
به طور روزانه هر فرد بالای ۱۲ سال باید بین۳۰ تا۱۰۰میکروگرم بیوتین دریافت کند که تامین کردن این میزان بیوتین از راه تغذیه و موادغذایی غیر ممکن است، به همین دلیل پزشکان برای تامین بیوتین مورد نیاز بدن و پیشگیری از عواقب آن مانند ریزش مو و شکنندگی ناخن ها درکنار تغذیه مناسب، استفاده قرص بیوتین را نیز پیشنهاد می کنند.
سبب کاهش یافتن کلسترول بد و افزایش یافتن کلسترول خوب در بدن.
کاهش دادن قند خون درمبتلایان به دیابت.
تامین ویتامین بیوتین مورد نیاز بدن.
کمک به بهبود و حفظ سلامت مو و ناخن.
کمک و بهبود سوخت وساز بدن.
کاهش التهاب و استرس در فرد.
لیست پربازدیدترین محصولات بیوتین عبارت اند از:
قرص بیوتین 1000 میکروگرم ایکس مارت به عنوان یکی از با فروش ترین ، با صرفه ترین و با کیفیت ترین مکمل های بیوتین به سلامت پوست ، رشد طبیعی مو و استحکام ناخن ها کمک مهمی می کند و در مدیریت و کنترل قند خون موثر واقع شده است.
قرص بیوتین جندی شاپور یک محصول فوق العاده است که به سلامت پوست، مو و ناخن کمک شایانی میکند. از دیگر ویژگی های این محصول کمک به جلوگیری از ریزش مو است.
کپسول بیوتین پلاس دوبیس در حفظ و تقویت پوست، مو و ناخن موثر است. این کپسول با پشتیبانی از ساخت کراتین در موها باعث رشد فولیکول های مو می شود. ناخن های ضعیف، نازک بوده و به راحتی شکسته می شوند. فایده دیگر بیوتین در حفظ سلامت، افزایش استحکام و مقاومت ناخن هاست. مادران و خانم های باردار در این دوران به علت تجزیه سریع عنصر بیوتین، بیشتر در معرض کمبود این ویتامین قرار می گیرند. لذا دریافت این ویتامین اهمیت ویژه ای دارد.
بیوتین یک مکمل بی خطر است به شرط اینکه شما این دارو و یا مکمل را به میزان متعادل و به شکل صحیح استفاده کنید. عوارض بیوتین بسیار نادر اتفاق میافتد؛ آن هم زمانی است که این مکمل بیش از حد مورد استفاده قرار بگیرد. عوارض مصرف بیوتین را اگر اتفاق بیفتد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اختلالات تنظیم انسولین که می توانند موجب ریزش مو هم شود لذا افرادی که مبتلا به دیابت هستند باید این مکمل را با احتیاط و تحت نظر پزشک متخصص خود مصرف کنند.
مصرف بیش از حد می تواند باعث ایجاد مشکلات کلیوی شود.
دوز بالای مصرف بیوتین باعث گرفتگی یا کرامپ عضلانی میشود.
مصرف بیش از حد بیوتین از جذب ویتامین ب۵ جلوگیری می کند.
همچنین از عوارض بیوتین می توان به جوش و آکنه در پوست اشاره کرد.
مادران باردار و شیرده به دلیل رخدادهای طبیعی که در این دوران دربدن شان ایجاد می شود، ویتامین های زیاد و گوناگونی را از دست می دهند که یکی از اصلی ترین این ویتامین ها بیوتین است. با این وجود برای استفاده از این قرص در دوران بارداری و شیردهی، همچنین جلوگیری از عوارض قرص بیوتین بر روی زنان باردار بهتر است که با نظر پزشک استفاده شود.
اکثر کودکان می توانند ویتامین های موردنیاز خود را از طریق مواد غذایی تامین کنند. مصرف قرص بیوتین برای کودکان نیز ضرری ندارد و عوارض آن بسیار نادر است، اما بهتر است که این قرص توسط پزشک تجویز شود تا پزشک با در نظر گرفتن سن کودک وسلامت کلی او، میزان دقیق و درست استفاده ازقرص بیوتین را تعیین کند تا از عوارض آن جلوگیری کند. برخی از کودکان ممکن است به دلیل استفاده از میزان بالای این ویتامین دربدن خود دچار خارش و پوسته پوسته شدن پوست شان شوند.
آیا مصرف بیوتین برای مو، بر پوست شما نیز تاثیر دارد؟
بله، مصرف خوراکی بیوتین برای مو، می تواند بر پوست شما را نیز تاثیر بگذارد اما این تغییرات شدید نیستند و جنبه مثبت دارند. استفاده از بیوتین با تولید اسیدهای چرب که می تواند به تغذیه پوست شما از داخل کمک کند.
آیا می توانید برای همیشه به مصرف مکمل های بیوتین ادامه دهید؟
اغلب توصیه می شود قبل از شروع مکمل های بیوتین با پزشک خود مشورت کنید تا در مصرف آن زیاده روی نکنید. زمانی که مصرف قرص بیوتین را شروع می کنید، بعد از طی مدت مصرف، تفاوت مورد نظر را در موهای خود مشاهده خواهید کرد. بنابراین بدن شما دیگر نیازی به مصرف طولانی مدت بیوتین نخواهد داشت.
قرص بیوتین چه زمانی مصرف شود؟
معمولا مصرف انواع ویتامین Bبه طور همزمان خطرناک نیست. همان طورکه می دانید ویتامین هایB و همچنین بیوتین سبب افزایش یافتن سطح انرژی بدن می شود. بنابراین بهترین زمان برای استفاده از قرص بیوتین بعد از بیدار شدن از خواب و در هنگام صبح می باشد و اگر این قرص را در شب و قبل خواب استفاده کنید ممکن است موجب بی خوابی و اختلالات خواب در شما شود، پس ترجیحا این قرص را در زمانی دیگر استفاده کنید.
برای جلوگیری از عوارض نامطلوب و ناخوشایند بیوتین بهتر است این قرص را در ابتدای صبح استفاده کنید. درواقع بهترین و ساده ترین راه برای مصرف قرص بیوتین، روزانه ۱عدد و در زمان ساعات اولیه صبح است. زیرا این ویتامین باعث می شود سطح انرژی دربدن افزایش یافته و در نتیجه می توانید امور روزمره خود را با انرژی بیشتری انجام دهید و همچنین اگر این قرص با معده خالی میل شود، جذب و اثربخشی بهتر در بدن خواهدداشت. اگر در ابتدای صبح نتوانستید آن را استفاده کنید، بهتراست در طول روز و با فاصله ازساعت خواب، آن را مصرف کنید که دچار اختلال درخواب نشود.
دکتر ریحانه ملکی