به گزارش رکنا، نشست خبری اسماعیل بقائی ، سخنگوی وزارت خارجه امروز( دوشنبه ) با حضور رئیس و تعدادی از اعضای جمعیت هلال احمر برگزار شد.
پیرحسین کولیوند ، رئیس جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران و تعدادی از اعضای این جمعیت، مهمان نشست امروز سخنگوی وزارت امور خارجه بودند.
«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امورخارجه در ابتدای صحبتهای خود از رئیس جمعیت هلال احمر و همکارانش به خاطر فداکاریها و تلاشهایی که در این مدت انجام دادند، تشکر و قدردانی کرد.
بقائی در ادامه در این نشست در پاسخ به سوالی در مورد تهدید اروپاییها به استفاده از مکانیسم ماشه علیه ایران تاکید کرد: این موضوع هیچ مبنای حقوقی و بینالمللی ندارد.
وی ادامه داد: تهدید به استفاده از این ساز و کار، یک کار سیاسی و اقدامی در راستای تقابل با ایران است که در صورت وقوع چنین اتفاقی با واکنش مقتضی از سوی ایران روبهرو میشود.
سخنگوی وزارت خارجه در بخش دیگری از صحبتهای خود در پاسخ به سوالی در ارتباط با ادامه جنایتهای رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه گفت: در مدت اخیر شاهد بودیم که صدها نفر از مردم غزه در صفهای توزیع غذا به صورت عمد مورد حمله رژیم صهیونیستی قرار گرفتند و به شهادت رسیدند.
وی با بیان اینکه «مسئولیت کشورهای اسلامی و منطقه در ارتباط با جنایتهای رژیم صهیونیستی در فلسطین سنگین است»، گفت: عدم اقدام جدی در این ارتباط باعث تداوم و گسترش جنگافروزی و توسعهطلبی رژیم صهیونیستی میشود.
بقائی ادامه داد : کشورهای منطقه باید به این موضوع توجه داشته باشند که جنایتهای رژیم صهیونیستی و توسعه طلبی آن به یک منطقه محدود نمیشود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با اخبار منتشر شده در ارتباط با دیدار «استیو ویتکاف»، مذاکره کننده آمریکایی و «سید عباس عراقچی» در آینده نزدیک گفت: در این خصوص هیچ تاریخ، مکان و زمانی تعیین نشده است.
بقائی در پاسخ به سوالی در مورد آخرین وضعیت خانم «اسفندیاری» شهروند بازداشت شده ایرانی در فرانسه گفت: سفارت ایران در فرانسه با جدیت پیگیر وضعیت این شهروند ایرانی است ، پیگیریها تا حدودی جواب داده است و میتوانم بگویم به صورت مستمر دیدارهای کنسولی با خانم اسفندیاری داریم، در دو روز اخیر سفیر ایران در فرانسه با ایشان دیدار داشته است، وکیلی که توسط سفارت برای ایشان گرفته شده پیگیر وضعیت ایشان هستند.
وی تاکید کرد: امیدواریم در روزهای آینده تحولات مثبتی در مورد پرونده ایشان انجام شود.
سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین در مورد خبر اخیر آکسیوس در ارتباط با تاکید روسیه مبنی بر اینکه ایران باید غنیسازی صفر داشته باشد و واکنش روز گذشته وزارت خارجه روسیه به این خبرگفت: ما هر چند وقت یک بار شاهد انتشار اینگونه اخبار برای ضربه زدن به روابط ایران با کشورهایی هستیم که با آنها ارتباط داریم.
وی با بیان اینکه «وزارت خارجه روسیه و همچنین سفارتخانه این کشور در تهران در این ارتباط به صورت صریح موضع گرفتند»، خاطرنشان کرد: این خبر ساختگی بود و این اولین بار نیست که اینگونه خبرهای ساختگی مطرح میشود. هدف از اینگونه اخبار ایجاد اختلال و بدبینی بین کشورهایی است که روابط خوبی با یکدیگر دارند.
بقائی ادامه داد: روابط ما با روسیه مبتنی بر احترام و منافع متقابل است و دوستان روس ما به خوبی میدانند که در مورد تمام موضوعات سیاست خارجی از جمله بحث هستهای، ایران به صورت مستقل تصمیم میگیرد و روسیه همواره به تصمیمهای مستقل ما احترام گذاشته است.
بقائی گفت: ما با روسیه در ارتباط با مسائل هستهای و سایر مواردی که نیازمند رایزنی دوجانبه است، همکاری های خوبی داریم.
وی در پاسخ به سوالی در ارتباط با مطالب منتشر شده مبنی بر اینکه برخی از مقامات روسیه اعلام تمایل کردهاند که این کشور نقش بیشتری در پرونده هستهای ایران داشته باشد و آیا در این خصوص طرح و پیشنهاد مشخصی از سوی روسیه به ایران ارائه شده است؟ گفت: ما با روسیه و چین به عنوان دو کشوری که دارای شراکت راهبردی هستیم، رابطه دوستانهای داریم؛ دو کشوری که عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل هستند و همچنان بخشی از برجام، در تماس نزدیک هستیم و مشورت میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: هر دو کشور همیشه اعلام آمادگی کردهاند برای ایفای نقش سازنده و کمککننده در روند مرتبط با موضوع هستهای ایران. بنابراین این روند کماکان ادامه دارد.
وی افزود: اینکه بگوییم پیشنهاد مشخصی و بسته مشخصی وجود داشته، نه چنین چیزی نیست، اما اینکه روسیه و چین همواره آماده بودند برای کمک به حل موضوع، بله حتما این به همین شکل بوده و همچنان هم ما در تماس با دو کشور هستیم.
بقائی تصریح کرد: در جریان اجلاس سران بریکس گفتوگوی خوبی بین آقای دکتر عراقچی و همتای روس انجام شد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با بازداشت یک شهروند آلمانی و فرانسوی در ایران خطاب به خبرنگار پرسشکننده گفت: جزئیات این موضوع را از سخنگوی قوه قضاییه بپرسید، دوستان ما در بخش کنسولی با سفارتخانههای آلمان و فرانسه در ارتباط هستند و همانطور که اشاره کردم، باید در مورد اتهامات مطرح شده از سخنگوی قوه قضاییه بپرسید.
بقائی در پاسخ به سوالی درباره موضع اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی راجع به برنامه هستهای آلمان و این که گفته آلمان زمان زیادی برای تولید بمب هستهای نیاز ندارد و اینکه این رویکرد دوگانه آژانس در مقایسه با موضعی که در رابطه با برنامه هسته ای صلح آمیز ایران اتخاذ کردند ، شما چگونه تفسیر میکنید؟ گفت: به نظرم خیلی روشن است. استفاده ابزاری از نهادهای بینالمللی برای اعمال فشار به صورت گزینشی علیه برخی از کشورها متاسفانه تبدیل به یک رویه شده و آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم از این قاعده مستثنا نبوده است.
وی افزود: اگر در شرایط عادی میخواستند با آن برخورد کنند، حتماً نیازمند نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی بود، اما فراتر از آن، اگر بخواهیم به طور خاص به تعهدات آلمان در راستای معاهده منع اشاعه بپردازیم، میزبانی آلمان از سلاحهای هستهای آمریکا و هواپیماهای دارای قابلیت حمل کلاهکهای هستهای، خودش کاملاً مغایر و ناقض تعهدات آلمان وفق معاهده اشاعه است.
بقائی تصریح کرد: ما اطلاع داریم و همه میدانند که تعداد قابل توجهی از جنگافزارهای کشتارجمعی هستهای آمریکا در آلمان است و بنابراین همین یک نکته خودش کفایت میکند برای اینکه بدانیم آلمان تعهدات خودش طبق معاهده منع اشاعه را نقض کرده و قاعدتاً جامعه بینالمللی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید در این شرایط ورود کند اما متاسفانه ما شاهد برخوردهای کاملاً گزینشی هستیم، برنامه هستهای صلحآمیز ایران نه تنها مورد انتقاد قرار میگیرد، بلکه مورد تجاوز نظامی قرار میگیرد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران تاکید کرد: آلمان موضع بسیار نامناسب و نادرستی را در این رابطه اتخاذ کرد و به نوعی تایید و تمجید از یک عمل خلاف بینالمللی توسط رژیم صهیونیستی بود که این موارد مسئولیت بینالمللی دولت آلمان را به دنبال دارد، به خاطر اینکه صراحتا از یک نقض فاحش حقوق بینالملل حمایت کردند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در مورد اهداف سفر وزیر خارجه به چین و تعاملات ۲ کشور گفت: ما با چین رابطه دوستانهای داریم.
وی با بیان اینکه «وزیر خارجه برای شرکت در نشست وزیران امور خارجه شانگهای به چین سفر کرده است»، گفت: دستور کار این اجلاس علاوه بر چند موضوع فنی و کارشناسی، فراهم کردن زمینه برای برگزاری نشست سران شانگهای است.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: طبق برنامهریزی انجام شده وزیر خارجه در این نشست با همتای چینی خود و سایر وزیران خارجه شرکت کننده در این نشست دیدار و رایزنی میکند.
بقائی در پاسخ به سوالی درباره احتمال تغییر واسطه در دور جدید مذاکرات احتمالی گفت: در این مدت خبرهای زیادی شنیدید و باز هم خواهید شنید. تمام اینها گمانهزنی و حدس است که رسانههای مختلف مطرح میکنند ولی هیچ کدام قابل تایید نیست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد پیگیری حقوقی غرامت جنگی و تعیین متجاوز و طرح مطرح شده در مجلس در ارتباط با «الزام دولت به پیگیری حقوقی اقدامات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی و آمریکا در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه»، گفت: هر مصوبهای از طرف مجلس برای ما لازم الاجراست و مبنای کار ما قرار خواهد گرفتف اما فارغ از این طرح، ما از اولین روزی که تجاوز رژیم صهیونیستی انجام شد و بعد تجاوز نظامی آمریکا، فعالیتهای دیپلماتیک خود را در این زمینه شروع کردیم.
وی در ادامه گفت: مستندسازیهایی که من همیشه روی آن تاکید میکنم در راستای همین موضوع است. برای هیچکس تردیدی نیست که اقدام رژیم صهیونیستی و آمریکا قطعاً مصداق عمل تجاوزکارانه بود. اینکه شورای امنیت سازمان ملل متحد از لحاظ حقوقی به چنین موضوعی صحه بگذارد، مستلزم برخورد صادقانه پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل با این موضوع است، به خاطر اینکه نهایتاً نیازمند یک تصمیم سیاسی است اما این باعث نمیشود که ما پیگیری خود را ادامه ندهیم.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: ما از هر فرصت دیپلماتیکی برای تبیین موضوع استفاده میکنیم. بخشی از این اسناد را هم در اختیار دوستان رسانهای قرار دادیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد سفر وزیر کشور پاکستان و عراق به ایران و دیدارهای احتمالی، افزود: نشست سه کشور پاکستان، عراق و ایران امروز برگزار میشود و این نشست بیشتر در راستای مباحث مرزی و تسهیل سفر اربعین است. از قبل در این باره سازوکارهایی داشتیم و اکنون به سطح وزرای کشورها ارتقا یافته است.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با بحث میانجیگریها بین ایران و طرف آمریکایی و اینکه به نظر میرسد نقش قطر و عمان کمرنگ شده و نقش برخی دیگر از کشورها از جمله عربستان در این زمینه افزایش پیدا کرده است، گفت: هما نطور که پیش از این گفتم در این سه چهار ماه گذشته خیلی از کشورهای منطقه و خارج از منطقه تلاشهایی برای حل موضوع هستهای ایران انجام دادند و غیر طبیعی نیست که در شرایط فعلی منطقه بعد از تجاوز رژیم صهیونیستی و آمریکا، کشورهای منطقه که نگران وضعیت منطقه هستند بخواهند به حل و فصل این موضوع کمک کنند.
درابتدای این نشست، پیرحسین کولیوند رئیس جمعیت هلال احمر طی سخنانی گفت: در جریان این حملات ۸۲۰۰ واحد مسکونی تخریب شد که حدود ۴۰۰ تا از آنها کاملا تخریب شده است. همچنین در جریان این حملات ۱۲۶ خانم و ۴۱ کودک به شهادت رسیدند.
کولیوند همچنین با بیان این که «در جریان این حملات پنج نفر از امدادگران ما به شهادت رسیدند»، گفت: رژیم صهیونیستی در جریان حملات خود، مستقیماً نیروهای امدادی و آمبولانسهای ما را مورد هدف قرار میداد.
وی با اشاره به وسعت جنایتهایی که رژیم صهیونیستی در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه علیه ایران به خصوص غیرنظامیان انجام داد، گفت: مستندات این جنایتها را ثبت کردیم و به مجامع بینالمللی از جمله کمیته صلیب سرخ ارسال کردهایم.
وی با بیان اینکه به همراه نماینده سازمان صلیب سرخ در ایران از بخشی از جنایتهای رژیم صهیونیستی در استانهای مختلف کشور بازدید کردیم، گفت: در این حملات، رژیم صهیونسیتی، بیمارستانها از جمله بخش مراقبتهای ویژه را مورد هدف قرار داد.
کولیوند با بیان اینکه «ما در این ۱۲ روز اقسام جنایتهای جنگی را از سوی رژیم صهیونسیتی در کشور شاهد بودیم»، گفت: بیش از ۸۰ کشور با جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با جنایتهای رژیم صهیونیستی علیه کشورمان ابراز همدردی کردند.
وی با بیان اینکه «در جریان این حملات ما سوختن خانههای مردم، تکه تکه شدن کودکان و مردممان را دیدیم»، به عمق جنایتهای رژیم صهیونیستی در این جنگ ۱۲ روزه اشاره کرد و گفت: به رغم این جنایتها، ما شاهد غیرت و شجاعت همکارانمان برای امدادرسانی به مردم بودیم.