به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه در ابتدای نشست خبری صبح امروز (دوشنبه ٢٣ تیرماه) با اشاره به حضور «پیرحسین کولیوند» رئیس جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران در این نشست، درباره آسیبها وارد شده بر کادر درمان در دفاع مقدس ۱۲ روزه گفت: در جریان این تجاوز، بسیاری از کادر درمان از جمله پزشکان و پرستاران آسیب دیدند یا به شهادت رسیدند. تعدادی از اعضای هلال احمر نیز حین امدادرسانی در تهران و دیگر شهرها دچار آسیب شدند. امروز از آنها دعوت شد تا به عنوان شاهدان میدانی دفاع از هموطنان، در جلسه سخنگویی وزارت امور خارجه حضور یابند. این حضور بهمنظور تقدیر از شجاعت و رشادت آنها در دو هفته گذشته در دفاع مقتدرانه از هموطنان و نیز برای شنیدن روایت دستاول رئیس سازمان هلال احمر از تلاشهای ایثارگرانه امدادگران هلال احمر ایران صورت گرفت.
به کادر درمان ایران افتخار میکنیم
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه ما به امدادگران، کادر درمان، پزشکان و پرستارانی که در این دو هفته و پس از آن با فداکاری به مجروحان رسیدگی کردند، افتخار میکنیم. بسیاری از آسیبدیدگان همچنان در بیمارستانها یا منازل تحت درماناند، و این تلاش ارزشمند قابل تقدیر است.
وی ادامه داد: با شنیدن این روایتها، بیش از پیش قدردان نیروهای مقتدر مسلح جمهوری اسلامی ایران هستیم که با تمام توان و قدرت در برابر تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی ایستادگی کردند و دشمن را از ادامه جنایتی ه بیهیچ دلیلی علیه مردم ایران آغاز کردند، پشیمان ساختند. این وقایع عزم ما را برای مستندسازی جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت نزد مراجع بینالمللی جزم میکند تا با جدیت جنایاتی که در این مدت علیه ملت ایران صورت گرفت، را پیگیری کنیم.
توسل به «مکانیسم پسگشت» از سوی اروپا فاقد هرگونه توجیه حقوقی است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مکانیسم اسنپبک و تهدید اروپا برای فعالسازی آن گفت: سازوکار موسوم به «پسگشت» (به فارسی) هیچ مبنای حقوقی، سیاسی ندارد و ما پیشتر نیز بارها این را اعلام کردهایم و با توجه به تحولات اخیر، توسل به چنین سازوکاری بیش از پیش بیاساس و فاقد مبنای حقوقی و سیاسی و اخلاقی بوده و صرفاً ابزاریسازی از امکانی است که بنابر دلایل مشخص در قطعنامه ۲۲۳۱ برجام گنجانده شد که هیچ توجیهی ندارد.
وی ادامه داد: اولاً، جمهوری اسلامی ایران همچنان خود را عضو برجام میداند و کاهش تعهدات واکنشی به نقضهای فاحش آمریکا و سایر طرفها و حقی که در متن برجام پیشبینی شده بود که این اقدام یک سال پس از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام صورت گرفت. ثانیاً، طرفهای اروپایی که مدام درصدد استفاده ابزاری از این سازوکار هستند، خود تعهدات اساسیشان را نقض کردهاند و بنابراین جایگاه حقوقی و اخلاقی برای توسل به این سازوکار را ندارند. ثالثاً، با توجه به حملات به تأسیسات صلحآمیز هستهای ایران، استفاده از سازوکار برجام فاقد هرگونه موضوعیتی است. بنابراین، تهدید به استفاده از سازوکار پسگشت صرفا یک کار سیاسی و در تقابل با جمهوری اسلامی ایران است که طبیعتاً با پاسخ متناسب و مقتضی مواجه خواهد شد.
بقائی خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر، آمریکا تحریمهای چندلایهای را با عناوین و بهانههای مختلف علیه ملت ایران اعمال کرده، اما ملت ایران با تکیه بر توان داخلی در برابر این فشارها مقاومت کرده و از حقوق و منافع خود عقبنشینی نکردهاند.
موج آتش و جنایات رژیم صهیونسیتی به یک نقطه یا منطقه محدود نخواهد ماند
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به اینکه دلیل اصلی تداوم جنایات رژیم صهیونیستی و تجاوزات آن علیه کشورهای منطقه و استمرار نسلکشی در غزه، بیکیفرمانی این رژیم است، گفت: همه ما میدانیم که در دو سال گذشته، نسلکشی بیسابقهای در غزه در جریان بوده است. بر اساس اصول حقوق بینالملل و موازین اخلاقی و انسانی، تمامی دولتها و سازمانهای بینالمللی موظفاند در این زمینه اقدام کنند. اما دیوان بینالمللی کیفری، دیوان بینالمللی دادگستری، شورای امنیت سازمان ملل متحد و سازوکارهای حقوق بشری، به دلیل کارشکنی ایالات متحده و برخی دیگر از حامیان رژیم صهیونیستی، فلج شده و از انجام کوچکترین اقدام مؤثری منع شدهاند. به همین دلیل، همانگونه که رژیم صهیونیستی متهم و مجرم است و باید پاسخگو باشد، حامیان این رژیم و کسانی که در تلاش برای عادیسازی این جنایات هستند نیز به همان اندازه باید مورد مؤاخذه قرار گیرند. بهویژه ایالات متحده، بهعنوان بزرگترین حامی رژیم صهیونیستی، باید در قبال این جنایات پاسخگو باشد.
بقائی ادامه داد: شاید بدترین جنایتی که در این دو سال شاهد آن بودیم و به معنای واقعی کلمه غیرانسانی است، محاصره کامل یک باریکه پرتراکم از نظر جمعیتی، محروم کردن مردم آن از غذا، دارو و مایحتاج اولیه، و سپس جمع کردن آنها در یک نقطه و شلیک مستقیم به سویشان باشد. تاکنون صدها نفر در مراکز توزیع غذا و در صفهای دریافت غذا به شهادت رسیدهاند. این اقدام نیازی به توصیف یا ارائه سند و مدرک ندارد، زیرا خود مصداق بارز جنایت علیه بشریت، نسلکشی و جنایت جنگی است.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: مسئولیت کشورهای منطقه، بهویژه کشورهای اسلامی، در این زمینه بسیار سنگین است. عدم اقدام قاطع، نتیجهاش تداوم و گسترش جنگافروزی و توسعهطلبی رژیم صهیونیستی بوده است. ما امیدواریم که کشورهای منطقه و کل جامعه بینالمللی، تحولات دو سال گذشته را در ادامه توسعهطلبی رژیم صهیونیستی در طول هشت دهه اخیر ببینند و هوشیار باشند. اگر اقدام قاطع و فوری برای توقف این جنایات صورت نگیرد، بیتردید موج این آتش و جنایات به یک نقطه یا منطقه محدود نخواهد ماند.
بسته مشخصی ارائه نشده، اما روسیه و چین همواره برای کمک به حل پرونده هستهای ایران آماده بودهاند
اسماعیل بقائی در پاسخ به پرسشی درباره رویکرد چین و روسیه گفت: ما با روسیه و چین، بهعنوان دو کشوری که با آنها شراکت راهبردی داریم، روابط دوستانهای برقرار کردهایم. این دو کشور، که عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل هستند، همواره در چارچوب برجام با ما در تماس نزدیک بوده و مشورتهایی انجام دادهایم. هر دو کشور بارها آمادگی خود را برای ایفای نقشی فعال و سازنده در روند مسائل مرتبط با موضوع هستهای ایران اعلام کردهاند. این روند همچنان ادامه دارد.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: اینکه گفته شود پیشنهاد یا بسته مشخصی ارائه شده، خیر، چنین چیزی وجود ندارد؛ اما اینکه روسیه و چین همواره برای کمک به حل این موضوع آماده بودهاند، بله، قطعاً اینگونه بوده و ما همچنان با این دو کشور در ارتباط هستیم. در جریان اجلاس سران بریکس، گفتوگوی خوبی بین آقای دکتر عراقچی و همتای روس ایشان انجام شد. همچنین، امروز اعلام کردیم که آقای دکتر عراقچی عازم چین هستند تا در نشست وزرای سازمان همکاری شانگهای شرکت کنند که فرصت مناسبی برای ادامه رایزنیها خواهد بود.
برخورد نهادهای بینالمللی و آژانس با کشورها کاملا گزینشی است
سخنگوی وزارت امور خارجه با تأکید بر اینکه استفاده ابزاری و گزینشی از نهادهای بینالمللی برای اعمال فشار به برخی کشورها به یک رویه تبدیل شده و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز از این قاعده مستثنا نیستند، گفت: اگر در شرایط عادی، موضوعات مطرحشده نیازمند بررسی در شورای حکام آژانس بود، اما این روند نادیده گرفته میشود.
وی گفت: درخصوص تعهدات آلمان درباره تعهدات منع اشاعه بپردازیم، میزبانی این کشور از سلاحهای هستهای آمریکا و هواپیماهای دارای قابلیت حمل کلاهک هستهای، بهوضوح مغایر و ناقض تعهدات آلمان ذیل معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) است. اطلاع داریم که بخش قابلتوجهی از جنگافزارهای کشتار جمعی و هستهای آمریکا در آلمان مستقر است، که این خود نشانهای روشن از نقض تعهدات بینالمللی این کشور است.
بقائی با اشاره به اینکه جامعه بینالمللی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید ورود کند، گفت:، اما آژانس در برابر چنین مواردی سکوت کرده و برخوردی کاملاً گزینشی دارد. در مقابل، برنامه هستهای صلحآمیز ایران نهتنها مورد انتقاد قرار میگیرد، بلکه هدف تجاوز نظامی نیز قرار گرفته است. موضع اخیر آلمان در حمایت از اقدام نظامی رژیم صهیونیستی، نادرست و نامناسب اتخاذ کرد و به نوعی تأیید و تمجید اقدامی خلاف حقوق بینالملل بوده و مسئولیت بینالمللی این دولت را بهدنبال دارد به دلیل که از نقض آشکار قانون حمایت کرده است.
منافع ملی ایران محروم کنیم. در دوگانه مذاکره و عدم مذاکره نباید به دیپلماسی انگ زد
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به ایرنا مبنی بر اینکه آیا ایران پیش شرطهای خاصی برای از سرگیری مذاکرات دارد یا خیر، گفت: دیپلماسی عرصه کار نمایشی و خدعه کردن نباید باشد. در دیپلماس و مذاکره جدی بودیم و با حسن نیت وارد شدیم ولی همانطور که همه شاهد بودند قبل از دور ششم رژیم صهیونیستی در قالب یک تقسیم کار با آمریکا مرتکب تجاوز نظامی علیه ایران شد. تا مادامی که نسبت به اثربخشی دیپلماسی و روند مذاکره اطمینان حاصل نکنیم وارد چنین روندی نخواهیم شد.
وی ادامه داد: دوگانه مذاکره یا عدم مذاکره که مطرح میشود نباید به دیپلماسی انگ و برچسب منفی زد. دیپلماسی یک ابزار و فرصت است و به هیچ عنوان مجاز نیستیم کشورمان را از این ابزار برای تببین دیدگاه ایران و دفاع از منافع ایران و احقاق حقوق و منافع ملی ایران محروم کنیم. همانطور که نیروهای مسلح با اقتدار به وظیفه دفاع از کشور مشغولند دستگاه دیپلماسی باید با استفاده بهینه از ابزار دیپلماسی به تحقق منافع ملی ایران کمک کنند.
امیدواریم در روزهای آینده تحولات مثبتی در پرونده خانم اسفندیاری رخ دهد
اسماعیل بقائی در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت شهروند ایرانی بازداشت شده در فرانسه گفت: سفارت جمهوری اسلامی ایران در پاریس با جدیت پیگیر وضعیت خانم اسفندیاری است و پیگیریهای آن تا حد زیادی به نتیجه رسیده است. اگرچه این دیدارها بهصورت کاملاً منظم انجام نمیشود، اما بهصورت مستمر دیدارهای کنسولی با ایشان برگزار میشود. در همین دو روز گذشته، سفیر ایران بههمراه کارشناس کنسولی با خانم اسفندیاری دیدار کردند و اطمینان یافتند که شرایط حداقلی برای ایشان رعایت میشود. وکیلی که از سوی سفارت برای این پرونده استخدام شده، پیگیر موضوع است و امیدواریم در روزهای آینده تحولات مثبتی در این پرونده رخ دهد.
سه کشور اروپایی بهعنوان طرفهای برجام باید پاسخگوی قصورهای خود باشند
بقائی خاطرنشان کرد: ما همواره با طرفهای مقابل در گفتوگو هستیم و با هر سه کشور اروپایی روابط دیپلماتیک داریم. درباره موضوعات مختلف رایزنی و تبادل نظر میکنیم و این موضوع نیز یکی از مواردی است که بهعنوان دستگاه دیپلماسی موظف به گفتوگو درباره آن هستیم تا اطمینان حاصل شود که منافع ملی ایران رعایت و تأمین میشود.
وی ادامه داد: کشورهای اروپایی بهخوبی آگاهاند که توسل به این سازوکار، همانطور که اشاره کردم، هیچگونه توجیه حقوقی، سیاسی یا اخلاقی ندارد. آنها باید بهلحاظ حقوقی و سیاسی پاسخگوی اتفاقاتی باشند که رخ داده است. اگر کشورهای اروپایی از ابتدا به تعهدات خود بهصورت صادقانه عمل کرده بودند، ما با شرایط کنونی مواجه نمیشدیم. فرصتی که ایران بین سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۱۹ به کشورهای اروپایی برای جبران خسارات و تبعات ناشی از خروج یکجانبه آمریکا از برجام داد، فرصتی بود که متأسفانه این کشورها بهخوبی از آن استفاده نکردند. اگر آنها تعهدات خود را اجرا کرده بودند، جمهوری اسلامی ایران نیز ناچار نمیشد طبق حقوق خود در برجام به کاهش تعهداتش متوسل شود و ما اکنون در چنین شرایطی قرار نمیگرفتیم.
وی با اشاره به اینکه اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی بهعنوان طرفهای برجام باید پاسخگوی قصورهای خود باشند که نتیجه آن وضعیت کنونی است، گفت: از سوی دیگر، توسل به چنین سازوکاری در این شرایط به این معناست که کشورهای اروپایی دیگر برای خود نقشی در روند مذاکرات هستهای قائل نیستند، که بعید میدانم این امر خوشایند یا به نفع آنها باشد. لذا آنها باید بیش از پیش درباره اقداماتی که تهدید به انجام آن میکنند، تأمل کنند.
مسائل مرزی و تسهیل سفر زائران اربعین، محور نشست سهجانبه وزرای کشور ایران، پاکستان و عراق است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نشست سهجانبه وزرای کشور ایران، پاکستان و عراق که امروز برگزار میشود، گفت: محور اصلی این نشست، مسائل مرزی و تسهیل سفر زائران اربعین است. ایران با هر دو کشور روابط خوبی دارد و پیش از این نیز سازوکارهایی برای تسهیل این سفر برقرار بوده که اکنون به سطح وزرای کشور ارتقا یافته است.
خبرهای جعلی منتشر شده درباره روابط ایران روسیه با هدف آسیب به این روابط منتشر میشود
بقائی در پاسخ به پرسش دیگری گفت: در خصوص برخی اخباری که هر از چند گاهی که با هدف تخریب روابط ایران با کشورهای همسایه و دوستانش منتشر میشود، باید گفت هدف این شایعات ایجاد اختلاف و بدبینی است. خوشبختانه وزارت خارجه روسیه و سفارت این کشور در تهران بهسرعت با انتشار بیانیهای شفاف، موضع خود را اعلام کردند. این نخستین بار نیست که چنین خبرهایی ساخته میشود و هدف آنهم ایجاد اختلاف بین کشورهایی است که دارای رابطه خوب هستند.
وی ادامه داد: روابط ایران و روسیه بر پایه احترام و منافع متقابل است و دوستان روس بهخوبی میداند که ایران در همه موضوعات سیاست خارجی، از جمله مسائل هستهای، بهطور مستقل تصمیمگیری میکند. روسیه نیز همواره به این استقلال احترام گذاشته و دو کشور در مسائل مرتبط با هستهای و سایر مواردی که نیازمند رایزنی و مشور است، همکاری سازندهای داشتهایم که انشاءالله با قوت ادامه خواهیم داد.
اقدام دفاعی ایران علیه پایگاه آمریکایی العدید، یک اقدام کاملاً مبتنی بر حقوق بینالملل بود
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه این نشست خبری در پاسخ به پرسشی درباره واکنش کشورهای اروپایی به حمله ایران به پایگاه امریکایی در قطر گفت: اوج ریاکاری است که سه کشور اروپایی حملات نظامی رژیم صهیونیستی را بهنوعی تأیید کنند و از سوی دیگر، اقدامات دفاعی ایران را که مبتنی بر ماده ۵۱ منشور سازمان ملل متحد و حق ذاتی ایران برای دفاع از خود است، زیر سؤال ببرند. ما بیانیهها و ادعاهای دلسوزانه آنها نسبت به امنیت منطقه و کشورهای آن را بههیچوجه صادقانه نمیدانیم.
وی ادامه داد: اقدام دفاعی ایران علیه پایگاه آمریکایی العدید، یک اقدام کاملاً مبتنی بر حقوق بینالملل و در واکنش به تجاوز نظامی آمریکا علیه تأسیسات هستهای صلحآمیز ایران بود. برای همه کشورهای منطقه روشن است که ایران به تداوم سیاست حسن همجواری متعهد است. ما با جدیت روابط خوب با همه کشورهای همسایه را دنبال خواهیم کرد و اجازه نخواهیم داد اظهارنظرهای کشورهایی که حسن نیت خود را ثابت نکردهاند، به روابط مطلوب ما با همسایگان خدشهای وارد کند.
آمریکا با تحریم گزارشگر سازمان ملل نمیتواند صدای حقیقت را خاموش کنند
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تحریم گزارشگر ویژه حقوق بشر فلسطین توسط آمریکا، گفت: تحریم یک گزارشگر حقوق بشر که بر اساس مسئولیتی که شورای حقوق بشر به او محول کرده، صدای مظلومیت مردم فلسطین بوده، اقدامی بیسابقه است. او طی دو سال گذشته گزارشهای بسیار تکاندهندهای درباره نقض فاحش حقوق بشر دوستانه و نسلکشی در فلسطین ارائه کرده است. عبارت «محو استعماری مردم فلسطین» یا «تلاش رژیم صهیونیستی برای محو استعماری ملت فلسطین» از جمله مفاهیمی است که او ابداع کرده است.
برآورد خسارت سایت هستهای فردو در حال بررسی است
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص برآورد خسارات وارد شده به سایت هستهای فردو، گفت: تا جایی که اطلاع دارم، این موضوع با توجه به نوع حملات و گستره خسارات همچنان در حال بررسی است. برای جزئیات، طبیعتاً باید از سازمان انرژی اتمی سؤال کنید.
بقائی در خصوص تاریخ برگزاری دور جدید گفتوگو با سه کشور اروپایی گفت: این مسئله در دست بررسی است و فعلاً نمیتوانم تاریخ دقیقی اعلام کنم، اما میدانم که ما با این سه کشور در ارتباط مستمر هستیم.
بزرگترین تضمین برای ما، قوت و قدرت خودمان است
بقائی در رابطه با موضوع تضمین برای بازگشت ایران به مذاکره با آمریکا نیز گفت: نکته اصلی پذیرش مسئولیت اقدام تجاوزکارانه از سوی آمریکا است. آمریکا در حین یک روند دیپلماتیک، مرتکب نقض فاحش حقوق بینالملل شد. این کشور بهعنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل، مسئولیت ویژهای در قبال صلح و امنیت بینالمللی دارد و یکی از سه امین معاهده منع اشاعه سلاحهای هستهای است. بنابراین، از هر منظر که بررسی کنیم، اقدام آمریکا در تعرض به تأسیسات هستهای ایران و پیش از آن، هماهنگی و همکاری با رژیم صهیونیستی در تجاوز علیه ایران، اقدامی کاملاً غیرقانونی و مجرمانه در سطح بینالمللی بوده و باید نسبت به آن پاسخگو باشد. بزرگترین تضمین برای ما، قوت و قدرت خودمان است.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: ما نشان دادهایم که در برابر هرگونه تعرض و تجاوز نظامی بیگانه، با جدیت و قاطعیت واکنش نشان میدهیم و در آینده نیز، در صورت مواجهه با چنین وضعیتی، حتماً واکنش خواهیم داد. اما اگر سؤال شما درباره دیپلماسی و شرایط بازگشت به یک روند دیپلماتیک است، همانطور که عرض کردم، روند دیپلماتیک مورد سوءاستفاده قرار گرفته و بهعنوان ابزاری برای هماهنگی اقدامات نظامی بهکار رفته است. این امر بههیچوجه قابل پذیرش نیست و ما باید اطمینان یابیم که دیپلماسی بار دیگر بهعنوان یک نمایش یا تئاتر مورد سوءاستفاده قرار نخواهد گرفت.
وزارت امور خارجه مستندسازی جنایات اسرائیل را از همان ابتدای تحمیل جنگ آغاز کرده است
بقائی با اشاره به اینکه هر مصوبهای که از سوی مجلس تصویب شود، برای ما لازمالاجراست و مبنای کار قرار خواهد گرفت، گفت: اما فارغ از این طرح، ما از همان اولین روزی که تجاوز رژیم صهیونیستی آغاز شد و پس از آن تجاوز نظامی آمریکا، فعالیتهای دیپلماتیک خود را آغاز کردیم. مستندسازیهایی که من همواره بر آن تأکید دارم، دقیقاً در همین راستا انجام شده است.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: برای هیچکس تردیدی وجود ندارد که اقدام رژیم صهیونیستی و آمریکا قطعاً مصداق عمل تجاوزکارانه بود؛ اگر هم تردیدی وجود داشت، با همه توصیفاتی که در حقوق بینالملل و منشور ملل متحد در خصوص مختصات یک عمل تجاوزکارانه آمده، این تردید برطرف میشود. بنابراین، از نظر ما، تردیدی در این نیست که شورای امنیت سازمان ملل متحد از لحاظ حقوقی باید چنین اقدامی را تأیید کند. البته این موضوع مستلزم برخورد صادقانه پنج عضو دائم شورای امنیت با این مسئله است، چرا که در نهایت نیازمند یک تصمیم سیاسی خواهد بود.
بقائی با اشاره به اینکه ما از پیگیری خود دست نمیکشیم و از هر فرصت دیپلماتیکی برای تبیین موضع خود استفاده میکنیم، گفت: آقای غریبآبادی، معاون حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه، شب گذشته در گفتوگوی ویژه، توضیحات مفصلی درباره اقداماتی که ایران انجام داده ارائه دادند. من فکر میکنم بخشی از این اسناد را نیز در اختیار دوستان رسانهایمان قرار دادهایم، از جمله مکاتباتی که با نهادهای مختلف سازمان ملل صورت گرفته است. این موارد میتواند به شما، بهعنوان فعالان رسانه، در تبیین موضوع در سطح رسانهای کمک کند.