۲ قلعه ای که ایران برای ثبت جهانی سال آینده ارائه می کند | ایجاد کریدور گردشگری از خرم آباد تا هگمتانه

همشهری آنلاین دوشنبه 23 تیر 1404 - 19:36
در نشست رسانه‌ای ثبت جهانی محوطه‌های پیش ‌از تاریخ دره خرم‌آباد که با حضور استاندار لرستان، مقامات و مدیران وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی برگزار شد، بر توسعه گردشگری پایدار و معرفی فرهنگ و تاریخ ایران در سطح جهانی تاکید شد.

به گزارش همشهری ‌آنلاین، در این نشست علی دارابی، قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی گفت: «ایران در میان ۱۰ کشور برتر دنیا قرار دارد. محوطه‌های پیش‌ازتاریخ دره خرم‌آباد، بیست‌ونهمین اثر جهانی ایران است. در سال آینده، علاوه بر حفظ سهمیه ثبت جهانی، پرونده‌های قلعه الموت و قلعه فلک‌الافلاک نیز ارائه خواهند شد.» او افزود: «ثبت جهانی دره تاریخی خرم آباد یکی از پرونده‌هایی بوده که به لحاظ تاریخی بی‌بدیل و بی‌نظیر است و بیش از ۶۰ هزار سال قدمت اثبات شده دارد.» دارابی ادامه داد: «با همکاری استاندار لرستان و مدیران استانی، برنامه‌ای جامع در حال تدوین است تا خرم‌آباد به یکی از قطب‌های برجسته گردشگری ایران و منطقه تبدیل شود. با ثبت جهانی هگمتانه نیز پیشنهاد راه اندازی کریدور گردشگری خرم آباد تا هگمتانه داریم.»

مسیر گردشگری هموار می‌شود

استاندار لرستان نیز با اشاره به اینکه ثبت جهانی دره خرم آباد افتخاری جهانی است، گفت: «قدمت این محوطه و جایگاه آن به‌عنوان یکی از نخستین زیستگاه‌های بشر هوشمند، توجه یونسکو را جلب کرده است.» سید سعید شاهرخی افزود: «استان لرستان بیش از ۵ هزار اثر تاریخی و طبیعی ارزشمند دارد که ۲۶۰۰ مورد آن ثبت ملی شده و ۱۴ اثر فاخر در دره خرم‌آباد قرار دارد. ثبت جهانی این دره، بیست‌ونهمین اثر ایران در فهرست یونسکو است که مایه مباهات است و فرصت‌های بی‌بدیلی را در اختیار ما قرار می‌دهد تا تا برای ارتقا جایگاه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و علمی استان از آن بهره ببریم.» استاندار لرستان درباره تامین زیرساخت برای حضور گردشگر و بازدید از این مجموعه جهانی گفت: «برنامه‌ریزی راهبردی برای تقویت زیرساخت‌های گردشگری آغاز شده است. بازسازی فرودگاه خرم‌آباد که از سال ۱۳۰۷ فعال بوده و در جنگ جهانی دوم نیز نقش داشته، با هزینه‌ای بیش از هزار میلیارد تومان انجام شده و اکنون به ‌عنوان فرودگاهی بین‌المللی آماده خدمت‌رسانی است. همچنین، پروژه آزادراه بندر امام به اهواز و کمربندی غربی خرم‌آباد در حال اجرا هستند. دو مسیر کمربندی بسیار مهم، یکی کمربند غربی خرم آباد که بخشی از کریدور غرب به جنوب کشور است، به زودی تکمیل می‌شود. برای توسعه گردشگری، تسهیلاتی برای تکمیل هتل‌های نیمه ‌تمام اختصاص یافته و برنامه‌هایی مانند برگزاری همایش‌ها و آموزش عمومی به شهروندان در دستور کار قرار دارد.»

۱۸ سال در انتظار ثبت جهانی

عطا حسن‌پور، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان لرستان در توضیح دره تاریخی خرم آباد گفت: «محوطه با ۴۰۰ هکتار عرصه و ۷۰۰۰ هکتار حریم و ۲۷ کیلومتر طول، شامل ۵ غار کلدر، قمری، گیلوران، یافته و کنجی و پناهگاه صخره‌ای گرارجنه، شواهدی از حضور انسان در بیش از ۶۳ هزار سال پیش را نشان می‌دهد. پرونده ثبت جهانی دره خرم آباد از سال ۲۰۰۷ در فهرست موقت یونسکو قرار داشت و پس از ارسال به یونسکو در شهریور ۱۴۰۲ و بازدید میدانی در شهریور ۱۴۰۳، با رأی مثبت ایکوموس در خرداد ۱۴۰۴، سرانجام در ۲۰ تیر ۱۴۰۴ به ثبت جهانی رسید.»
حسن پور درباره بازدید از غارها نیز گفت: «طراحی مسیر به گونه‌است که گردشگران به تمام غارها راه دسترسی پیدا کردند. مسیرهای سفید رنگ بتونی برای هدایت گردشگران در نظر گرفته شده. برای تمام غارها در فلزی ساخته شده و تمام تابلوهای راهنما دو زبانه انگلیسی و فارسی از پیشینه پژوهش های کاوش‌های باستان شناسی و همچنین معرفی غار روایت می‌کند. با هماهنگی مسئولان گردشگری در هر بازدید ۵۰ نفر می تواند وارد غار شود. نورپردازی هم باتری های مخصوص داخل غار انجام شده‌است. دره تاریخی خرم آباد فعلا یک سایت موزه رو باز است تا به زودی ماکت‌ها هم از روند زندگی انسان نخستین ساخته شود.»

بیشتر بخوانید:
چشم جهان به خرم‌ آباد روشن شد | اعلام جزئیات غارهایی که ثبت جهانی شدند

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.