به گزارش خبرنگار مهر، هادی حقشناس ظهر سه شنبه در جریان آئین رهاسازی بچهماهیهای خاویاری در پارک ملی بوجاق محدوده رودخانه سفیدرود با حضور جمعی از مسئولان و رسانهها، اظهار کرد: از سازمان شیلات ایران و مرکز تحقیقات بینالمللی ماهیان خاویاری گیلان تشکر میکنم که در سالهای گذشته اقدامات ارزشمندی در زمینه احیای گونههای در حال انقراض دریای خزر انجام دادهاند.
ثمره ۱۵ سال تحقیق به مرحله رهاسازی رسید
حقشناس با اشاره به اینکه امسال اقدام مهمی در زمینه رهاسازی گونهای خاص از ماهیان خاویاری انجام شده، گفت: ماهی خاویاری شیب که از تاسماهیان محسوب میشود، امروز برای نخستین بار به صورت گسترده رهاسازی شد؛ این اقدام حاصل ۱۵ سال کار علمی و تحقیقاتی همکاران ما در مرکز تحقیقات ماهیان خاویاری گیلان است.
وی افزود: اگر این رهاسازی انجام نمیشد، ۸۵ درصد از ذخایر این گونه ماهیان در معرض نابودی کامل قرار داشتند. آلودگیهای نفتی، ورود فاضلاب، تردد کشتیها و صیدهای بیرویه از مهمترین عوامل تهدیدکننده محیط زیست دریایی هستند که بسیاری از گونهها را در سراسر دنیا با خطر انقراض مواجه کردهاند.
رهاسازی ۱۲۰ میلیون قطعه ماهی در برنامه است
استاندار گیلان با اشاره به برنامههای گسترده رهاسازی در سال جاری گفت: در سال جاری پیشبینی شده است که ۱۲۰ میلیون قطعه انواع بچهماهی در دریای خزر رهاسازی شود. از ابتدای بهار امسال تاکنون حدود ۲۶ میلیون قطعه ماهی رهاسازی شده است.
وی ادامه داد: این رهاسازیها در بازهای ۳ تا ۴ ساله میتواند باعث احیای حداقل ۱۰ درصدی ذخایر طبیعی شود؛ البته برای افزایش این رقم باید عوامل مختلف از جمله کنترل صید، حفظ کیفیت آب و توسعه فعالیتهای تحقیقاتی مد نظر قرار گیرد.
آغاز احیای شیب؛ گامی امیدبخش برای بازگشت خاویار ایرانی
حقشناس با تأکید بر اهمیت رهاسازی گونه شیب در دریای خزر گفت: این اقدام، منشأ احیای گونههای ارزشمند خاویاری خواهد بود و میتواند جایگاه ایران در بازار جهانی خاویار را نیز تقویت کند. گیلان ظرفیت بالایی در تولید و احیای ماهیان خاویاری دارد که باید بیش از پیش مورد حمایت قرار گیرد.
وی با اشاره به مصرف رو به افزایش ماهی در کشور گفت: حدود ۶۰ درصد سبد غذایی مردم در حوزه پروتئین در حال جایگزینی از گوشت قرمز و مرغ به سمت ماهی است. عوارض ماهی نسبت به گوشت قرمز بهمراتب کمتر است و میتواند نقش مهمی در سلامت جامعه ایفا کند.
حقشناس در پایان تصریح کرد: شیلات ایران و مراکز تحقیقاتی در گیلان باید با تقویت تولید و عرضه، گامهای اساسیتری در این مسیر بردارند تا هم بهرهوری اقتصادی افزایش یابد و هم ذخایر زیستی دریای خزر حفظ شود.