وقتی نئاندرتال‌ ها لرستان را تماشا می‌ کردند | پرونده بعدی ایران برای ثبت جهانی کدام است؟

همشهری آنلاین سه شنبه 24 تیر 1404 - 19:05
رفتن درون غاری که ۶۰ هزار سال پیش نئوآندرتال‌ها بر دهانه آن در تاریکی شب به کهکشان راه‌شیری در آسمان نگاه می‌کردند، شبیه به قدم زدن در حافظه خاموش زمین است.

گروه سرزمین من: بالا رفتن از دره‌ای که اولین انسان‌ها در دوره پارینه سنگی در آن به دنبال شکار بودند، درست در زمانی که برج و باروی شهری مدرن در دامنه آن قد علم کرده، مثل زیستن در جهانی موازی است. دره خرم‌آباد، اکنون با غارهایی چون کلدر، یافته، کنجی، گیلوران، قمری و پناهگاه صخره‌ای گر ارجنه، تبدیل به یکی از ارزشمندترین شواهد زیست انسانی در جهان شده است.

در دل این دره و غارهایش انسان‌هایی با کمترین امکانات اما با فهمی ژرف از بقا، هزاران سال زیسته‌اند؛ آنقدر که ۷ تا ۱۰ هزار سال یکجانشینی انسان در مقابلش بسیار حقیر می‌آید. پس از دهه‌ها پژوهش و کنار زدن لایه‌های باستان‌شناسی این غارها به عنوان میراث جهانی اعتبار مضاعف یافتند.

وقتی نئاندرتال‌ ها لرستان را تماشا می‌ کردند | پرونده بعدی ایران برای ثبت جهانی کدام است؟

ایران چگونه به اثر بیست‌ونهم رسید؟

در تیرماه ۱۴۰۴، دره خرم‌آباد به‌عنوان بیست‌ونهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد. شورای بین‌المللی بناها و محوطه‌ها (ایکوموس) در گزارش رسمی خود اعلام کرد که این منطقه واجد ارزش‌های برجسته جهانی است. آنگونه که در این گزارش آمده، استمرار زیستی از دوران نئاندرتال‌ها تا دوره‌های متأخر تاریخی، در این دره قابل‌مشاهده است. علیرضا ایزدی، مدیرکل ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در گفت‌وگو با گروه سرزمین من در تلویزیون اینترنتی همشهری اعلام کرد که این موفقیت، صرفاً یک اتفاق در عرصه فرهنگی نیست، بلکه نقطه عطفی در مسیر دیپلماسی تمدنی ایران به شمار می‌رود.

او گفت: ثبت بیست‌ونهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو نتیجه تلاش‌هایی دشوار و پیچیده بوده که از سال ۲۰۰۷ میلادی آغاز شده و به‌ویژه در دو تا سه سال اخیر با شدت بیشتری دنبال شده است. از جمله این آثار، قلعه فلک‌الافلاک، غارهای اطراف و نیز دره تاریخی خرم‌آباد هستند. این مسیر دشوار که گاه با مشکلاتی نظیر درگیری‌های منطقه‌ای و جنگ تحمیلی اخیر همزمان شد، در نهایت با موفقیت به پایان رسید و به ثبت یکی از آثار بی‌نظیر کشورمان انجامید.

شمارش معکوس برای ثبت جهانی دره خرم‌آباد | بررسی مجدد قلعه فلک الفلاک

علیرضا ایزدی به روند تدوین و بررسی پرونده‌های ثبت جهانی پرداخت و گفت: برای ثبت هر اثر در فهرست جهانی، باید مجموعه‌ای از معیارهای خاص رعایت شود. پس از تدوین پرونده توسط کارشناسان، پرونده‌ها به یونسکو ارسال می‌شود و یک نهاد مشورتی به نام ICOMOS آن را بررسی و اصلاحات لازم را پیشنهاد می‌دهد. سپس، پس از بازنگری و اصلاح، پرونده به کشور مبدا بازمی‌گردد تا مجدداً آماده و ارسال شود. پس از آن، هیاتی از کارشناسان یونسکو برای بازدید میدانی اعزام می‌شوند و نهایتاً پرونده در نشست صحن «کمیته میراث جهانی» مطرح و تصمیم‌گیری نهایی انجام می‌گیرد. نشست امسال که قرار بود در بلغارستان برگزار شود، در نهایت به میزبانی فرانسه برگزار شد و در ۲۰ تیر، نوبت بررسی پرونده ایران فرا رسید. پرونده ثبت دره خرم‌آباد از سال ۲۰۰۷ در فهرست موقت ایران قرار گرفته بود. ایران بیش از ۵۰ اثر را با معیارهای لازم برای ثبت جهانی شناسایی کرده است که همگی از منظر جهانی ارزش‌های فرهنگی، تاریخی و معماری بی‌مانندی دارند.

وقتی نئاندرتال‌ ها لرستان را تماشا می‌ کردند | پرونده بعدی ایران برای ثبت جهانی کدام است؟

یونسکو، سهمیه‌ها و راه سخت ایران

به گفته علیرضا ایزدی، اگر ایران موفق می‌شد پرونده دره خرم‌آباد را به ثبت جهانی برساند، می‌توانست مسیر ثبت دیگر آثار مرتبط را نیز هموار کند. چرا که مجموعه‌ای از آثار مانند غارها، قلعه فلک‌الافلاک، پل شکسته و دیگر بناها در دل این دره قرار دارند و ثبت این دره، ثبت بسیاری از این عناصر را در ادامه ممکن می‌سازد.

او با اشاره سهمیه‌بندی یونسکو برای ثبت آثار کشورها گفت: ایران تا سال‌ها به دلیل جنگ و یا نبود اراده جدی، هیچ سهمیه‌ای برای ثبت جهانی نداشت و ۲۴ سال موفق به ثبت هیچ اثری نشد. با وجود دارا بودن بیش از ۶۰۰ هزار اثر فرهنگی در سراسر کشور، ایران تاکنون تنها ۲۸ اثر را در فهرست جهانی و حدود ۳۵ هزار اثر را در فهرست ملی به ثبت رسانده است. امروزه، یونسکو برای هر کشور تنها امکان ثبت یک اثر در سال را فراهم می‌کند. با این وجود، ایران همچنان پرونده‌های بسیاری در فهرست موقت دارد که امیدوار است در سال‌های آینده ثبت شوند؛ از جمله قلعه الموت و نیز پرونده مساجد ایرانی که به عنوان نشانه‌ای ممتاز از معماری ایران اسلامی در دستور کار است.

مدیرکل ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی وزارت میراث فرهنگی در مورد دره خرم‌آباد گفت: ویژگی‌های جغرافیایی و باستان‌شناسی این منطقه به گونه‌ای است که آن را به یکی از مهم‌ترین نقاط فرهنگی کشور بدل کرده است. غارهای موجود در دره که قدمت آنها به بیش از ۶۳ هزار سال می‌رسد، پناهگاه‌هایی هستند که شواهد زیستی انسان نئاندرتال و سپس انسان‌های هوشمند را در خود حفظ کرده‌اند. این منطقه همچنین عرصه شکل‌گیری تمدن‌های متعددی در طول تاریخ ایران بوده و از دوره‌های مختلف تاریخی در آن آثار متنوع و ارزشمندی به جا مانده است؛ از جمله قلعه فلک‌الافلاک، پل‌های تاریخی و دیگر محوطه‌های باستانی پراکنده در بستر دره.

موفقیت با وجود کارشکنی‌های میزبان

بر اساس مفاد کنوانسیون جهانی یونسکو رقابت بین کشورها در تعداد آثار مجاز نیست، اما به گفته علیرضا ایزدی ایران ناگزیر است برای اثبات جایگاه تاریخی و تمدنی خود، دفاع مستدلی از آثارش ارائه دهد او گفت: در جریان بررسی پرونده اخیر، ایران تمرکز ویژه‌ای بر روی پنج پناهگاه اصلی در منطقه داشت که از لحاظ تاریخی، باستان‌شناسی و فرهنگی واجد ارزش بیشتری بودند. شواهد موجود در این پناهگاه‌ها نشان می‌دهد که منطقه خرم‌آباد از دیرباز یکی از زیست‌گاه‌های مهم بشر بوده و دارای لایه‌های باستان‌شناسی متعدد و منسجمی است. این داده‌ها از دهه ۱۹۵۰ میلادی تاکنون، در جریان کاوش‌های باستان‌شناسان ایرانی و خارجی در هفت منطقه اصلی دره به دست آمده و از منظر علمی بسیار معتبرند. علی‌رغم همه دشواری‌ها، باید اذعان کرد که فرایند ثبت جهانی دره خرم‌آباد، به‌ویژه با توجه به کارشکنی‌هایی که در عرصه بین‌المللی رخ داد، با پیچیدگی‌ها و موانع زیادی همراه بود. هیات اعزامی کشورمان، به دلیل هم‌زمانی با شرایط ناشی از جنگ تحمیلی اخیر، نتوانست در موعد مقرر در محل حاضر شود. دره لرستان قدیمی‌ترین عنصر تاریخی کشور نسبت به سایر ۲۸ اثر ایرانی یونسکو است. این اثر همچنین یکی از منحصر به‌فردترین مناطق زیستی در سطح جهانی به‌شمار می‌آید و به‌عنوان الگویی شاخص برای پرونده‌های مشابه در آینده عمل خواهد کرد.

وقتی نئاندرتال‌ ها لرستان را تماشا می‌ کردند | پرونده بعدی ایران برای ثبت جهانی کدام است؟

علیرضا ایزدی با اشاره به اینکه دره خرم‌آباد و آثار مرتبط با آن، در معرض دید و بررسی دقیق کارشناسان بین‌المللی و گردشگران تخصصی قرار خواهند گرفت گفت: باید تلاش شود با به‌کارگیری نیروی انسانی متخصص، توجه به مرمت آثار، برنامه‌ریزی برای دسترسی گردشگران و فراهم آوردن زیرساخت‌های لازم، شأن جهانی این اثر حفظ شود. تجربه‌های قبلی مانند میدان نقش جهان در اصفهان نشان داده‌اند که در صورت نقض الزامات یونسکو، ممکن است حتی دستور کاهش ارتفاع ساختمان‌های اطراف یک اثر صادر شود.

دیپلماسی تمدنی؛ زبان دوم ایران در جهان

این متخصص میراث فرهنگی درمورد تاثیر ثبت جهانی دره خرم آباد بر تقویت دیپلماسی تمدنی و توسعه گفت‌وگوی فرهنگی با جهان گفت: آنچه در تدوین و تصویب پرونده‌های ثبت جهانی برای ما اهمیت دارد، خلق تصویری شایسته از پیشینه تمدنی کشورمان است. هدف، تنها ثبت یک اثر نیست، بلکه ارائه تصویری از غنای فرهنگی و تاریخی ایران است که بتواند در جذب گردشگران و تقویت تصویر جهانی کشور مؤثر باشد. در سال‌های اخیر، یکی از چالش‌های مهم کشور ما، کمبود تبلیغات مؤثر و مواجهه با جریان‌های ضدتبلیغاتی گسترده بوده است. در همین جنگ تحمیلی اخیر دوازده‌روزه نیز شاهد بروز شدید این جنگ رسانه‌ای بودیم. در چنین شرایطی، ثبت‌های جهانی یک ابزار مؤثر و معتبر برای معرفی میراث تمدنی ایران محسوب می‌شوند. آثاری مانند دره خرم‌آباد که در فهرست یونسکو ثبت می‌شوند، عملاً به ویترین فرهنگ و تاریخ ایران در برابر دیدگان جهانیان تبدیل می‌شوند. اغلب تورهای گردشگری، چه در ایران و چه در سایر کشورها، بر اساس همین آثار ثبت‌شده برنامه‌ریزی می‌شوند، چرا که این آثار از اعتبار جهانی برخوردارند و اصطلاحاً یونیک یا یگانه‌اند. این ویژگی باعث می‌شود آثار ثبت‌شده، به‌سرعت در فهرست‌ها و برنامه‌ریزی‌های گردشگری قرار گیرند و به‌عنوان مقصدهایی مهم مورد توجه قرار بگیرند. ثبت جهانی نه‌تنها فرصتی برای حفاظت از میراث است، بلکه زمینه‌ای برای تعامل فرهنگی، رشد گردشگری، و در نهایت تقویت دیپلماسی فرهنگی کشورمان نیز محسوب می‌شود.

وقتی نئاندرتال‌ ها لرستان را تماشا می‌ کردند | پرونده بعدی ایران برای ثبت جهانی کدام است؟

ایران، خانه همه ادیان و اقوام

او به اهمیت استفاده از ظرفیت‌های فرهنگی برای معرفی ایران اشاره کرد و گفت: در دو مقطع تاریخی مهم، دوران کرونا و جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، شاهد این بودیم که علی‌رغم محدودیت‌ها، علاقه‌مندی به ایران و فرهنگ آن کاهش نیافت. پیش از کرونا، آمار گردشگران ورودی به کشور از مرز ۸میلیون نفر عبور کرده بود و حتی پیش از آغاز جنگ تحمیلی اخیر، با وجود تبلیغات منفی گسترده، ایران مقصد بیش از ۵میلیون گردشگر بود. این آمار نشان می‌دهد که یکی از موفق‌ترین ابزارهای معرفی کشور، نه فعالیت‌های سیاسی یا نظامی، بلکه استفاده از ظرفیت‌های فرهنگی و تمدنی است. غنای فرهنگی ایران در حوزه‌های مختلف، از معماری و شهرسازی گرفته تا هنر، آیین‌ها، زبان و مهمان‌نوازی، موجب شکل‌گیری یک جغرافیای فرهنگی فراتر از مرزهای سیاسی شده است. فرهنگ ایرانی همواره موجب دوستی ملت‌ها و تعامل تمدن‌ها بوده و همین امروز نیز روابط نزدیک فرهنگی میان ایران و کشورهایی مانند تاجیکستان ریشه در همین پیوندهای عمیق تاریخی دارد. کشوری که در طول تاریخ، همواره مأمن ادیان الهی و اقوام گوناگون بوده، امروز نیز نماد همزیستی و تنوع فرهنگی است. از کوچ یهودیان در دوران هخامنشی تا استقرار اقوامی چون ارامنه، گرجی‌ها و دیگران در دوره‌های مختلف تاریخی، ایران همواره برای همه، سرزمینی امن و قابل احترام بوده است. این تنوع قومی و فرهنگی، ایران را به رنگین‌کمانی فرهنگی تبدیل کرده که تأثیر آن در بسیاری از نقاط جهان مشهود است. از رستوران‌های هند که هنوز غذاهایی با نام ایرانی سرو می‌کنند تا معماری بناهایی در شبه‌قاره و خلیج فارس، همه گواهی است بر حضور ماندگار فرهنگ ایرانی در جهان. اما واقعیت این است که میراث فرهنگی نیازمند برنامه‌ریزی جدی در زمینه معرفی، حفاظت، حراست و آموزش است. آموزش عمومی برای شناخت و صیانت از این آثار ضروری است تا دیگر شاهد اخباری نظیر ورود لودر به عرصه‌های تاریخی و تخریب محوطه‌های باستانی نباشیم.

پرونده بعدی ایران برای ثبت جهانی کدام است؟

علیرضا ایزدی تحقق ورود ۱۵ میلیون نفر گردشگر در طی برنامه هفتم توسعه به کشور را منوط به همدلی و همکاری ملی، ایجاد تصویرسازی مثبت و بهره‌گیری هوشمندانه از ظرفیت‌های فرهنگی دانست و گفت: یکی از اقدامات در دست اجرا، آماده‌سازی پرونده ثبت جهانی قلعه الموت برای سال آینده است. این اثر که الهام‌بخش بسیاری از مردم و علاقه‌مندان به تاریخ و فرهنگ ایران بوده، اکنون در مراحل بررسی و آماده‌سازی پرونده قرار دارد. خوشبختانه خلاصه پرونده آن مورد پذیرش اولیه قرار گرفته است. در مهرماه آمادگی میزبانی از کارشناسان یونسکو برای بازدید میدانی فراهم شده و پس از آن، طی مدت حدود نه ماه، فرایند بررسی نهایی انجام خواهد شد. امید می‌رود که تا سال آینده، پرونده به‌طور کامل آماده و قابل دفاع برای ثبت جهانی باشد. وضعیت عمرانی اثر نیز در شرایط مناسبی قرار دارد، هرچند نیاز به تقویت راه‌های دسترسی و برخی زیرساخت‌ها احساس می‌شود.

مدیرکل ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی وزارت میراث فرهنگی در خصوص تعامل یونسکو با ایران گفت: این سازمان فرهنگی جهانی نیز در بسیاری موارد تحت تأثیر شرایط و فشارهای سیاسی قرار دارد و نگاه صرفاً فرهنگی در همه موارد حاکم نیست. نمونه‌ای از این چالش‌ها در ماجرای پرونده دره خرم‌آباد مشاهده شد؛ جایی که به دلیل عدم همکاری کشور میزبان، هیات اعزامی ایران امکان حضور در نشست را نیافت. با این حال، یونسکو پیگیری‌هایی برای تسهیل این حضور انجام داد و تا آخرین لحظات، امید بر آن بود که با پرواز غیرمستقیم، امکان اعزام تیم ایرانی فراهم شود. بی‌تردید ایران زمین، با پیشینه‌ای غنی در معماری، باستان‌شناسی و دانش تاریخی، شایسته احترام و حمایت در مجامع فرهنگی بین‌المللی است.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.