دانمارکیها پس از ۲۴ سال تحقیق و بررسی دادههای بیش از ۱.۲ میلیون کودک، شواهد محکمی را ارائه کردند که نشان میدهد آلومینیوم موجود در واکسنهای دوران کودکی، هیچ ارتباطی با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مانند اوتیسم، آسم یا بیماریهای خودایمنی ندارد. این یافتهها پاسخی قاطع به یکی از نگرانیهای قدیمی والدین و ادعاهای واکسنهراسان است.
دهههاست ایمنی آلومینیوم که در واکسنها برای تحریک پاسخ ایمنی بهتر استفاده میشود، موضوع بحث و نگرانی برخی افراد بوده است. اکنون محققان مؤسسه دولتی سرم دانمارک با انجام یک مطالعه ملی گسترده، به این نگرانیها پاسخ دادهاند.
به گزارش ScienceAlert، این پژوهش با بررسی دادههای سلامت یک میلیون و ۲۲۴ هزار و ۱۷۶ کودک متولد دانمارک بین سالهای ۱۹۹۷ تا ۲۰۱۸، ارتباط میان مجموع آلومینیوم دریافتی از واکسنها تا قبل از ۲ سالگی و خطر بروز ۵۰ بیماری مزمن مختلف (شامل ۳۶ بیماری خودایمنی، ۹ بیماری آلرژیک و ۵ اختلال عصبی-رشدی) را تحلیل کرده است.
نتایج این مطالعه ۲۴ ساله کاملاً واضح و اطمینانبخش بود: هیچ شواهد آماری معناداری مبنیبر اینکه قرار گرفتن در معرض آلومینیوم موجود در واکسنها خطر ابتلا به بیماریهای خودایمنی، آلرژیها یا اختلالات عصبی-رشدی را افزایش میدهد، یافت نشد.
جالب اینجاست که دادهها حتی یک کاهش جزئی در خطر ابتلا به اختلالات عصبی-رشدی را نشان دادند. بهطور خاص، به ازای هر یک میلیگرم افزایش در مجموع آلومینیوم دریافتی، خطر ابتلا به اختلال طیف اوتیسم ۷ درصد و خطر اختلال کمتوجهی-بیشفعالی (ADHD) ۱۰ درصد کاهش یافته بود.
«ادوارد بلونگیا» (Edward Belongia)، اپیدمیولوژیست بازنشسته که دههها در زمینه ایمنی واکسنها تحقیق کرده، این مطالعه را «بزرگترین و قطعیترین مطالعه مشاهدهای» در این زمینه خواند که باید «هرگونه شک و تردید باقیمانده» را برطرف کند.
یکی از مهمترین نکات این پژوهش، ارائه توضیحات واضح درباره آلومینیوم واکسنهاست. محققان میگویند آلومینیوم در همهجا وجود دارد؛ آلومینیوم یک عنصر طبیعی و فراوان است که در خاک، آب، هوا و در نتیجه در رژیم غذایی روزمره ما پیدا میشود.
نکته عجیبتر اینکه مجموع آلومینیوم دریافتی از تمام واکسنهای توصیهشده در شش ماه اول زندگی، حدود ۴.۴ میلیگرم است. در همان دوره ششماهه، یک نوزاد از طریق شیر مادر حدود ۷ میلیگرم و از طریق شیر خشک حدود ۳۸ میلیگرم آلومینیوم دریافت میکند.
دکتر «آندرس وید» (Anders Hviid)، نویسنده ارشد این مطالعه، تأکید میکند: «بسیار مهم است که والدین بدانند ما در حال تزریق فلز به کودکان نیستیم.» این عناصر پس از تزریق، توسط کلیهها هضم و از بدن دفع میشوند و در بدن تجمع نمییابند.
در نهایت، نباید فراموش کرد که بر اساس آمارها، واکسیناسیون سالانه از مرگ حدود چهار میلیون نفر در سراسر جهان جلوگیری میکند. واکسنها تهدیدی برای زندگی کودکان نیستند، بلکه ناجی جان آنها هستند.
یافتههای این پژوهش در ژورنال Annals of Internal Medicine منتشر شده است.