«اسرائیل ناچار بود جنگ را زود به پایان برساند» ـ این جمله کلیدی تحلیل اندیشکده باسابقه «مؤسسه سلطنتی خدمات متحد» موسوم به RUSI است. این اندیشکده بریتانیایی اذعان کرده که اسرائیل با اقتصادی بحرانزده مواجه است و در نتیجه چارهای جز پایان دادن به جنگ با ایران نداشت.
اقتصادی ورشکسته و مردمی بسیار خسته
جنگ حدوداً دو ساله اسرائیل در غزه، اقتصاد این رژیم را با مشکلات عدیدهای مواجه کرده است. جنگ غزه تاکنون بیش از ۶۷ میلیارد دلار هزینه روی دست رژیم صهیونیستی گذاشته است.
اندیشکده روسی تأکید کرده که جنگ ژوئن ۲۰۲۵ روزانه صدها میلیون دلار برای اسرائیل هزینه داشته و برآورد شده که خسارات مالی اخیر در اسرائیل حدود ۱.۵ میلیارد دلار باشد.
این اندیشکده افزوده که با توجه به هزینههای بالای جنگ غزه برای اسرائیل، این رژیم مجبور بود جنگ با ایران را زودتر تمام کند. در غیر این صورت «اقتصادش با بحران بزرگی» مواجه میشد.
از سوی دیگر، این اندیشکده اذعان کرده که صهیونیستها پس از دو سال جنگ در غزه، خسته شده بودند و تنها در شرایطی حاضر به ادامه بودند که نتایج قابل توجهی بهدست بیاید که در عمل این اتفاق نیفتاد.
مسئولان اسرائیلی پیشتر اقرار کرده بودند که با هدف تغییر رژیم به خاک ایران تجاوز کردهاند. نخستوزیر رژیم صهیونیستی و رئیسجمهور آمریکا مدتی پس از حمله به ایران و مقاومت بالای مردم این کشور، اظهارات خود را تغییر داده و مدعی شدند که چنین هدفی را دنبال نمیکنند.
این در حالی است که بسیاری از کارشناسان اعلام کردهاند که نیت نهایی، به خیابان کشاندن مردم ایران، آشوب و در نهایت تجزیه این کشور بود اما هوشیاری ایرانیها این نقشهها را نقش بر آب کرد.
قدرت ایران و کاهش ذخایر تسلیحاتی اسرائیل
ادامه تجاوزات اسرائیل به خاک ایران به منابع مالی و نظامی بیشتری نیاز داشت و این در شرایطی بود که تلآویو با مشکلات اقتصادی حادی دستوپنجه نرم میکرد.
اندیشکده روسی با اشاره به فاصله ۱۵۰۰ کیلومتری ایران و تلآویو، تأکید کرده که برخی از تسلیحات اسرائیل برای جنگهای نزدیک طراحی شدهاند، نه چنین فواصل دوری.
از سوی دیگر، این اندیشکده اذعان میکند که هواپیماهایی مانند بمبافکنهای جنگنده اسرائیل (F-15، F-16 و F-35) میتوانند از مخازن اضافه استفاده کنند، اما برای جنگهای طولانی به تانکر نیاز دارند.
با توجه به کم بودن این تانکرها، هواپیماهای اسرائیلی محتاج تانکرهای آمریکایی و سوختگیری توسط آنها هستند. در نتیجه، این رژیم در طولانیمدت بدون کمک آمریکا با مشکلات زیادی مواجه میشد.
ضعیف شدن زیاد نیروی هوایی اسرائیل پس از یک جنگ فرسایشی دو ساله در غزه از دیگر مواردی است که این اندیشکده به آن اشاره کرده است.
اندیشکده روسی تصریح کرده که برخی تسلیحات هوایی رژیم صهیونیستی بیش از دو دهه مورد استفاده قرار گرفته و مستهلک شدهاند و دیگر قادر به تقابل در یک جنگ طولانی نیستند.
علاوه بر این، نیروی هوایی اسرائیل بمبافکنهای سنگین ندارد؛ بنابراین در میزان خسارت وارده محدودیت دارد. این یک محدودیت مهم دیگر در جنگی طولانی برای اسرائیل است.
اندیشکده روسی افزوده که در صورت ادامه یافتن جنگ با ایران، اسرائیل حتی در صورت کمک آمریکا هم با کاهش قابل توجه ذخایر تسلیحاتی مواجه میشد و پدافندهای این رژیم نمیتوانستند به مدت طولانی با موشکهای ایرانی مقابله کنند.
این اندیشکده تأکید کرده که محدودیتهای راهبردی، اقتصادی و نظامی باعث شد تا اسرائیل مجبور به آتشبس و اتمام جنگ در مدت کوتاه شود.
منبع: فارس