به گزارش اقتصادنیوز به نقل از تسنیم، بامداد امروز زمینلرزهای نسبتاً شدید به بزرگی ۵.۱ ریشتر حوالی فاضلآباد استان گلستان را لرزاند. در حالی که خسارت جدی تا کنون گزارش نشده، کارشناسان نسبت به فعالیت گسلهای منطقه و احتمال وقوع زمینلرزههای بعدی هشدار میدهند.
ساعت 1:07 بامداد امروز یکشنبه 29 تیر، زمینلرزهای به بزرگی 5.1 ریشتر در عمق 10 کیلومتری زمین حوالی فاضلآباد در شهرستان علیآبادکتول، استان گلستان را لرزاند. این زمینلرزه که در مناطق وسیعی از گلستان و بخشهایی از استان سمنان احساس شد، مردم را از خواب پراند و موجب نگرانی در میان ساکنان شد.
طبق اعلام مرکز لرزهنگاری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، کانون زلزله در مرز استانهای گلستان و سمنان با مختصات 36.7 عرض شمالی و 54.83 طول شرقی، و در فاصلهای نزدیک از شهرهای فاضلآباد، علیآبادکتول، گرگان و امیریه( سمنان) قرار دارد.
کارشناسان زلزلهشناسی وقوع این زلزله را مرتبط با فعالیت گسلهای منطقه شمال سمنان و جنوب البرز میدانند. استان گلستان، با وجود ظاهر آرام خود، روی چند گسل فعال و لرزهزا قرار دارد؛ از جمله گسلهای گرگان، کتول، مینودشت، مراوهتپه و گسل خزر که در مناطق شمالی استان کشیده شدهاند.
گسل گرگان یکی از مهمترین گسلهای منطقه است که در گذشته سابقه زلزلههای نسبتاً شدید را داشته و از پتانسیل لرزهخیزی بالایی برخوردار است. همچنین گسل شمال سمنان (Sefidrud–North Semnan Fault Zone) که در مجاورت کانون زمینلرزه امروز قرار دارد، بهعنوان یکی از فعالترین پهنههای گسلی شرق البرز شناخته میشود.
کارشناس مخاطرات طبیعی معتقدند فعال شدن این گسلها میتواند به عنوان هشداری برای زلزلههای شدیدتر در آینده تلقی شود. زلزله 5.1 ریشتری اگرچه خسارتزا نبوده، اما میتواند مقدمهای برای زمینلرزههای بزرگتر باشد.
گلستان از نظر لرزهخیزی منطقهای حساس است و باید همزمان با توسعه شهرنشینی، مقاومسازی سازهها و اجرای دقیق آییننامههای ساختوساز در مناطق زلزلهخیز، بهطور جدی در دستور کار مسئولان باشد.
قاسم غریبآبادی، مدیرعامل جمعیت هلالاحمر گلستان، اعلام کرد: بلافاصله پس از وقوع زلزله، تیمهای ارزیاب به مناطق تحت تأثیر اعزام شدند. خوشبختانه تاکنون خسارت جانی یا مالی جدی گزارش نشده، اما ارزیابیها همچنان ادامه دارد.
فرامرز دیلم کتولی، فرماندار علیآبادکتول نیز گفت: ستاد بحران شهرستان و کلیه نهادهای امدادی در آمادهباش کامل هستند و تاکنون از روستاهای اطراف گزارش بحرانی دریافت نشده است.
همچنین روحالله جعفری، معاون فنی و عملیاتی اورژانس استان، با اشاره به آمادهباش اتوبوس آمبولانسها و ارزیابی مراکز درمانی تأکید کرد: همه امکانات امدادی و درمانی برای مواجهه با هرگونه وضعیت اضطراری در حالت آمادهباش کامل هستند.
زلزله بامداد امروز گرچه تلفات جانی نداشت، اما زنگ خطری برای استان گلستان بود؛ استانی که در حاشیه رشتهکوه البرز و در مجاورت چندین گسل فعال قرار دارد. زمین آرام شمال کشور ممکن است بهناگاه لرزشی بزرگ را تجربه کند. توجه به آموزشهای همگانی، آمادگی خانوارها و ارتقاء تابآوری شهری باید اولویت امروز مسئولان گلستان باشد، پیش از آنکه فردایی پرخسارت رقم بخورد.