دانشمندان در پژوهشی جدید به نتایج جالبی دست یافتهاند: برای اینکه روز بعد انرژی و انگیزه بیشتری برای ورزش داشته باشید، باید بهجای آنکه زیادتر بخوابید، زودتر به رختخواب بروید. این مطالعه نشان میدهد افرادی که زودتر میخوابند، بهطور قابل توجهی فعالیت بدنی بیشتری دارند.
براساس گزارش ScienceAlert، محققان دانشگاه مانش استرالیا یک راهکار عملی و ساده پیشنهاد میکنند که انگیزه شما را برای ورزشکردن افزایش میدهد. پیشنهاد آنها این است: کمی زودتر به رختخواب بروید.
این پژوهش که یکی از بزرگترین مطالعات در نوع خود است، دادههای مربوط به نزدیک به ۲۰ هزار نفر را که به مدت یک سال کامل از ردیابهای سلامتی WHOOP استفاده میکردند، تجزیهوتحلیل کرده است. این حجم عظیم داده (شامل نزدیک به ۶ میلیون شب اطلاعات) به محققان امکان داد تا ارتباط دقیقی بین الگوهای خواب و فعالیت بدنی روز بعد پیدا کنند.
نتایج این مطالعه، پس از کنترل عواملی مانند سن و شاخص توده بدنی، بسیار واضح بود: افرادی که حدود ساعت ۹ شب به رختخواب میرفتند، روز بعد به طور متوسط ۳۰ دقیقه بیشتر از افرادی که ساعت ۱ بامداد میخوابیدند، فعالیت بدنی متوسط تا شدید داشتند. حتی در مقایسه با میانگین شرکتکنندگان که ساعت ۱۱ شب میخوابیدند، سحرخیزان (گروه ساعت ۹ شب) ۱۵ دقیقه بیشتر ورزش میکردند.
شاید جالبترین یافته مطالعه این بود که وقتی افراد زودتر از ساعت همیشگی خود به رختخواب میرفتند، اما همان مقدار همیشگی میخوابیدند، روز بعد بیشترین میزان فعالیت بدنی را در رکوردهای شخصی خود ثبت میکردند. این مسئله نشان میدهد که «زودتر خوابیدن»، صرف نظر از طول مدت خواب، یک عامل محرک قوی برای افزایش فعالیت است.
محققان معتقدند دلیل اصلی این پدیده، «جتلگ اجتماعی» (Social Jetlag) است. دکتر «جاش لئوتا» (Josh Leota)، سرپرست این پژوهش، توضیح میدهد: «برنامههای کاری استاندارد ۹ صبح تا ۵ عصر، با ترجیحات طبیعی افراد شببیدار در تضاد است. این ناهماهنگی منجر به کیفیت پایینتر خواب، خوابآلودگی در طول روز و در نتیجه، کاهش انگیزه و فرصت برای فعالیت بدنی میشود.» این درحالی است که متخصصان دیگر نیز معتقدند بهترین کیفیت خواب معمولاً در بازه زمانی ۹ تا ۱۱ شب بهدست میآید.
اگر شما نیز جزو افراد شببیدار هستید، کارشناسان توصیه میکنند که به تدریج و هر شب ۱۵ دقیقه زودتر به رختخواب بروید تا به نقطه مطلوب خود برسید. این تغییر کوچک، میتواند تأثیر بزرگی بر سطح انرژی و سلامت کلی شما داشته باشد.
یافتههای این پژوهش در ژورنال PNAS منتشر شده است.