همشهری آنلاین - مریم سرخوش: دکتر مهدی پیرصالحی، معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو در آیین رونمایی از سیزدهمین نمایشگاه و همایش مکملهای غذایی، رژیمی و ورزشی و چهاردهمین همایش داروهای گیاهی و فراوردههای طبیعی بیان کرد: در جنگ ۱۲ روزه بخشهای مختلف صنعت سلامت همکاریها را افزایش دادند. شرکتهای تولیدکننده محصولات تزریقی و سرم افزایش ساعات کاری داشتند تا کمبود داروهایی که حتی قبلتر وجود داشت رفع شود. در هیچ یک از بیمارستانها کمبود دارو و تجهیزات پزشکی احساس نشد.
به گفته پیرصالحی، در جنگ ۱۲ روزه همچنین چندین کارخانه داروسازی به صورت جزئی و کلی دچار آسیب شد. در همین مدت در داخل شهر یک شرکت توزیع و یک شرکت تجهیزات پزشکی مورد حمله موشکی قرار گرفتند.
او تاکید کرد: طی آن مدت جمعیت زیادی از تهران خارج شده بودند که در برخی استانها بار مراجعه را افزایش داده و مدیریت را سخت میکرد. در دسترسی به شیرخشکها مشکلاتی وجود داشت که در کوتاهترین زمان مدیریت شد.
پیرصالحی به این نکته هم اشاره کرد که دولت هم همکاری خوبی داشتند و مصوبات خوبی هم برای آن شرایط اعلام شد. همکاری گمرک، وزارت صمت و بانک مرکزی هم قابل تقدیر بود.
او با تاکید بر این که اگر تولید داخلی در حوزه دارو، تجهیزات و شیرخشک نداشتیم، نمیتوانستیم این وضعیت را مدیریت کنیم، ادامه داد: امروز با افتخار صنعت دارویی و مکملها را داریم. در حوزه مکمل ۳۸۲ شرکت و برای فراوردههای گیاهی ۲۰۹ شرکت فعال هستند. نظام سلامت و صنعت سلامت افتخار کشور است و در جنگ تحمیلی، در دوران کرونا و جنگ ۱۲ روزه تلاش زیادی داشتند.
پیرصالحی تاکید کرد: برنامه ما در سازمان غذا و دارو تسهیل است اما نظارت بر کیفیت هم روند افزایشی دارد تا مردم از مصرف فراوردههای سلامت محور اطمینان داشته باشند.
۳۰ همت گردش مالی مکملها
پیرصالحی همچنین در حاشیه این مراسم، در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره نظارت بر بازار مکملها برای افزایش کیفیتها بیان کرد: در حوزه مکملهای غذایی و دارویی به خودکفایی کامل رسیدهایم و هیچ مکمل وارداتی در بازار دارویی را نداریم. در بحث داروهای گیاهی هم وادارت نداریم.
به گفته این مسئول بازار مکملها در ایران بین ۲۵ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان ارزش دارد و با توجه به سبک زندگی و نوع تغذیه مردم، حتی نیاز است که برخی از این مکملهای غذایی را در سبد مصرف خود داشته باشند تا زندگی بهتر و سالمتری داشته باشند. البته باید با تجویز پزشک و نظارتهای مناسب مصرف شوند چون برخی از آنها به میتوانند منجر به بروز عوارض شوند.
معاون وزیر بهداشت با تاکید بر این که باید مردم را به استفاده از داروهای گیاهی تشویق کنیم، ادامه داد: ما تنوع گیاهی بالایی در کشورمان داریم و مردم میتوانند از داروهایی که از این گیاهان تولید میشوند استفاده لازم را ببرند.
پیرصالحی درباره رشد تولید در این حوزه بیان کرد: در بحث داروهای گیاهی و سنتی با توجه به این که در سیاستهای کلی نظام سلامت مبحث ترویج آنها تاکید شده، رشد خوبی را داشتیم. این آمار نسبت به سال گذشته بیش از ۲ برابر بوده است. اما نیاز به فرهنگسازی است که مردم بدانند داروی گیاهی هم حتما باید از سوی پزشکان تجویز شود. در حوزه مکملها هم تولید رشد داشته است.
رئیس سازمان غذا و دارو درباره آسیبهای مصرف خودسرانه این محصولات بیان کرد: مکملها مصرف خودسرانه ندارند و با تشخیص پزشک یا خود فرد مصرف میشوند تا کمبود ویتامین یا مشکلات تغذیهای برطرف شود. در این باره مصرف بیرویه نداریم و خود افراد باید با مشورت کارشناسان میزان مصرف مناسب را داشته باشد. البته روی بستهبندی این محصولات میزان مصرف مجاز هم ذکر شده است.
تامین آنتیدوتها برای حملات هستهای
عباس کبریاییزاده، رئیس سندیکای تولیدکنندکان مکملها هم در ادامه این همایش عنوان کرد: نظام سلامت در دوران دفاع مقدس هشت ساله نشان داد در خدمت مردم بود. در آن دوران که رژیم صدام شروع به استفاده از سلاح های شیمیایی کرد با بحران شناسایی سلاحها و درمان مواجه بودیم، اما متخصصان ما به شکل موثر در تامین انتیدوتها ورود کردند. همین اتفاق در جنگ ۱۲ روزه هم داشتیم و با همدلی صنعت دارو و سازمان غذا و دارو تلاش شبانه روزی کمبودی رخ نداد.
او ادامه داد: نظام سلامت یک نظام پدافندی است و اگر نگران این نیستیم که حمله هستهای شود، به این دلیل است که آنتی دوتهای آن را صنعت تولید میکند. اما صنعت با مشکلاتی در دریافت مجوز از ادارات صمت در استانها دارد. تولیدکنندگان با مشکلاتی برای تامین قطعات ماشین آلات مواجهند. آنها در تولید داروهایشان معطل ماشینآلاتی هستند و نیازمند رفع تمرکززدایی است.
لیست اشتراکی مصرف مکملها!
فرزین حلبچی، دبیر علمی همایش مکملها و متخصص طب ورزشی هم درباره مصرف مکملها بیان کرد: تولید و توزیع مکملها تا حدودی ساماندهی شده، اما در حوزه فرهنگسازی و تجویز مکملهای تغذیهای و ورزشی نیازمند اقداماتی هستیم. ما با بیمارانی مواجه هستیم که لیست تایپی مکمل دارند و گاهی با هم اشتراک می گذراند.
او ادامه داد: البته در معاونت درمان وزارت بهداشت دفتری برای استانداردهای دارویی داریم و معاونت غذا و دارو هم میتواند گایدلاینهایی را برای مصرف منطقی ارائه کنند.