گزارش اختصاصی بهداشت نیوز ، در مطالعهای که توسط پژوهشگران مرکز تحقیقات دیابت دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شده، آمار نگرانکنندهای از افزایش موارد ابتلا به دیابت نوع ۲ در میان جوانان ۱۸ تا ۳۰ ساله گزارش شده است. این مطالعه که روی بیش از ۴۵۰۰ نفر در استانهای کرمان، تهران و خراسان رضوی انجام شده، نشان میدهد که ۹.۲ درصد افراد زیر ۳۰ سال دارای قند خون ناشتا بالاتر از حد طبیعی هستند و ۵.۸ درصد از آنها بهطور رسمی مبتلا به دیابت تشخیص داده شدهاند.
دکتر علیرضا مهدوی، متخصص غدد و عضو تیم تحقیق، به بهداشت نیوز گفت:
«سن ابتلا به دیابت نوع ۲ بهطور محسوسی کاهش یافته و این موضوع نگرانکننده است، چون این بیماری زمانی تشخیص داده میشود که اغلب آسیبهای اولیه به رگها و بافتها آغاز شده است.»
بررسیها نشان میدهد مصرف مستمر نوشیدنیهای صنعتی شیرین، تنقلات فرآوریشده، وعدههای غذایی ناسالم در ساعات پایانی شب، و کمبود تحرک بدنی، از دلایل اصلی این روند هستند. همچنین، نزدیک به ۴۳ درصد از جوانان مورد مطالعه، شاخص توده بدنی (BMI) بالاتر از حد استاندارد داشتند.
نکات کلیدی گزارش:
بالاترین نرخ ابتلا در میان مردان ۲۵ تا ۳۰ سال مشاهده شده است.
یکسوم افراد مبتلا هیچ سابقه خانوادگی دیابت نداشتند، که نشاندهنده نقش مستقیم سبک زندگی است.
۶۱ درصد افراد مبتلا، بهطور منظم ورزش نمیکردند.
مصرف روزانه نوشیدنیهای قندی، در افراد دیابتی ۳ برابر بیشتر از سایرین بود.
دکتر مهدوی پیشنهاد میکند غربالگری دیابت باید از سنین پایینتری آغاز شود و اقدامات پیشگیرانه، بهویژه در سطح مدارس و دانشگاهها، جدی گرفته شود.
او تأکید کرد: «برای جلوگیری از روند فزاینده دیابت در کشور، نیاز به برنامههای آموزشی تغذیهای، مالیات بر نوشیدنیهای قندی، و ایجاد فضاهای عمومی برای فعالیت بدنی داریم.»
این پژوهش، یکی از نخستین مطالعات داخلی در زمینه شیوع دیابت در گروه سنی زیر ۳۰ سال است و به گفته پژوهشگران، میتواند مبنای مداخلات سیاستی وزارت بهداشت در برنامه پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر قرار گیرد.
بهداشت نیوز بهزودی در گفتوگوی ویژهای با تیم پژوهشی این پروژه، جزئیات بیشتری از یافتهها، پیشنهادهای عملیاتی، و برنامههای آتی مقابله با دیابت در جوانان را منتشر خواهد کرد.