به گزارش مشرق، کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه هدف اروپا در شرایط حساس فعلی صرفا تحت فشار قرار دادن ایران برای امتیازگیری است، گفت: البته مواضع اصولی ایران روشن است؛ عقل سلیم اجازه نمیدهد که ایران چیزی را اجرا کند که مابهازای آن یعنی لغو تحریمها ممکن نیست.
حسن بهشتی پور با بیان اینکه اروپاییها از نظر حقوقی به آنچه در برجام پذیرفته بودند، متعهد نبودند و درواقع هیچیک از تعهداتشان را عملی نکرده و به تعبیر دیگر عملا قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در مورد اجراییشدن برجام را اجرا نکردند، گفت: به این ترتیب بسیار روشن است که اروپا حق ندارد به استناد توافقی که خود ناقض آن بوده و اساسا به بهانه اینکه اقداماتشان باعث تحریمهای ثانویه آمریکا میشود، مکانیسم ماشه را فعال کند و قطعنامههای قبلی شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران را برگردانند.
وی تصریح کرد: درواقع، براساس عقل سلیم این امری روشن و بدیهی است که زمانی یکی از طرفین یک توافق میتواند مدعی نقض توافق توسط طرف مقابل شود که خود بدوا عامل و مجری آن باشد.
به گفته بهشتی پور ایران بعد از بیش از یکسال اجرای دقیق بند به بند برجام و انتظار برای اجرای تعهدات طرف اروپایی و در پی هشدارها و جلسات متعدد کارشناسی و سیاسی بهناچار بهطور تدریجی و درواقع در پنج مرحله برخی تعهدات خود را در برجام لغو کرد اما طرف مقابل هیچکدام از هشدارهای ایران را جدی نگرفت و در نهایت دولت وقت در پی مصوبه راهبری مجلس از اردیبهشت ۹۸ اجرای برجام را متوقف کرد.
این کارشناس مسائل بین الملل افزود: هرچند ایران تا همین حمله اخیر همچنان همکاریهای گستردهای با آژانس داشت و هیچیک از گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ادعای انحراف ایران به سوی اهداف غیرنظامی را تأیید نمیکرد.
بهشتی پور، هدف اروپا در شرایط حساس فعلی را صرفا تحت فشار قرار دادن ایران برای امتیازگیری عنوان کرد و افزود: البته مواضع اصولی ایران روشن است؛ عقل سلیم اجازه نمیدهد که ایران چیزی را اجرا کند که مابهازای آن یعنی لغو تحریمها ممکن نیست.
کارشناس مسائل بین الملل گفت: تجربه تلخ سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۶ نشان داد که فشار، صدور قطعنامه و رویکرد تنبیهی نهتنها به نتیجه نخواهد رسید، بلکه مسیر تعامل را به تقابل تبدیل خواهد کرد.
وی تصریح کرد: تکرار این خطا در شرایط کنونی ممکن است ایران را به اتخاذ تصمیمهای سختتری مانند خروج از معاهده NPT سوق دهد—نتیجهای که برای همه طرفها زیانبار و پرهزینه خواهد بود.
به گفته بهشتی پور اروپا باید در جولای ۲۰۲۵ مسیر جدیدی را برگزیند:
نه احیای قطعنامههای شورای امنیت؛ بلکه احیای سازوکارهای اعتمادساز، طراحی ابزارهای نظارت متقابل، و بازنگری در ساختار حقوقی برجام متناسب با واقعیات امروز؛ می تواند به فعال شدن ابتکارات دیپلماتیک جدید کمک کند . زیرا در نهایت راهحل پایدار تنها از مسیر دیپلماسی واقعگرایانه، احترام متقابل و تضمین منافع طرفین خواهد گذشت.