درحالیکه اغلب نسلهای جدید وایفای با هدف افزایش سرعت معرفی شدهاند، استاندارد Wi-Fi 8 یا IEEE 802.11bn رویکرد متفاوتی را پیش گرفته است. تمرکز اصلی این استاندارد جدید که توسط نهاد IEEE توسعه داده میشود، بر افزایش پایداری اتصال در شرایط چالشبرانگیز است.
براساس توضیحات کوالکام که یکی از مشارکتکنندگان در تدوین این استاندارد است، وایفای 8 قرار است در شرایطی که کیفیت سیگنال ضعیف یا محیط پر از نویز است، تا 25 درصد عملکرد بهتری نسبت به Wi-Fi 7 داشته باشد. نرخ فیزیکی انتقال داده در Wi-Fi 8 مشابه Wi-Fi 7 و تا سقف 32 گیگابیتدرثانیه باقی میماند، اما تمرکز اصلی آن روی پایداری عملکرد در سناریوهای دشوار است.
هدف اصلی این استاندارد تحقق ابتکاری با عنوان «قابلیت اطمینان بسیار بالا» (Ultra High Reliability یا بهاختصار UHR) است که روی بهبودهای عملکردی تأکید دارد.
استاندارد UHR در وایفای 8 به معنای بهبود اتصال در لبههای پوشش شبکه، کاهش تأخیر در بدترین سناریوهای ممکن تا 25 درصد و کاهش افت بستههای داده تا 25 درصد در زمان جابهجایی بین اکسسپوینتها است. این موارد برای کاربردهایی مانند واقعیت افزوده، سیستمهای مبتنیبر هوش مصنوعی، رباتهای صنعتی و خودروهایی که بهطور خودکار در محیطهای کارخانهای جابهجا میشوند، اهمیت زیادی دارد.
از نظر فنی، وایفای 8 از همان پایههای Wi-Fi 7 استفاده میکند که شامل فرکانسهای 2، 4، 5 و 6 گیگاهرتزی، مدولاسیون 4096-QAM، حداکثر 8 جریان فضایی، پشتیبانی از MU-MIMO و OFDMA چندکاربره و پهنای کانال 320 مگاهرتز است. بااینحال، برای تحقق اهداف UHR، ویژگیهای جدیدی مانند استفاده هماهنگ از فضا (Co-SR)، پرتودهی هماهنگ (Co-BF)، عملیات پویا روی زیرکانالها (DSO) و طرح کدگذاری مدولاسیون پیشرفته (MCS) به استاندارد اضافه شدهاند.
این پیشرفتها میتوانند در مکانهایی مانند فرودگاهها، مراکز خرید و ورزشگاهها تجربه کاربری بهتری در استفاده از واقعیت افزوده، پخش زنده، ترجمه همزمان، نظارت امنیتی و ارتباطات اضطراری فراهم کنند. همچنین در خانهها، بهویژه ساختمانهای پرجمعیت، کاربران میتوانند اتصال پایدارتر و سریعتری داشته باشند.
پیشنویس نسخه 1.0 این استاندارد بهزودی منتشر خواهد شد و تا ژانویه 2028 صدور گواهی رسمی Wi-Fi Alliance آغاز میشود. انتظار میرود نسخه نهایی استاندارد نیز در مارس 2028 توسط کارگروه IEEE 802.11 تصویب شود.