به گزارش همشهری آنلاین وطن امروز نوشت: کانال ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی بتازگی تصاویر و جزئیاتی جدید از حمله موشکی ایران به پالایشگاه حیفا منتشر کرده است. جزئیاتی که در این گزارش منتشر شده، نشان میدهد حمله ایران به این پالایشگاه بسیار دقیق بوده است. در حمله به این پالایشگاه که با ۳ موشک انجام شد، برج خنککننده و لولههای انتقال سوخت به مخزن مورد اصابت دقیق قرار گرفت. این حمله باعث شد پالایشگاه حیفا از مدار خارج شود و طبق گزارش مقامات صهیونیست، تعمیر و فعالیت مجدد پالایشگاه حداقل ۴ ماه زمان میبرد.
یکی از نکات مهمی که در گزارش کانال ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی به آن اشاره شد این است که حمله موشکی دقیق ایران، حاوی یک پیام «هشدار جدی» بود. ایران با این حمله نشان داد میتواند اهداف خود را به صورت دقیق مورد اصابت قرار دهد. بنابراین انهدام اهداف تعیین شده از سوی ایران قطعی است اما چرا ایران مخازن سوخت پالایشگاه را مورد هدف قرار نداد؟ حمله موشکی دقیق ایران نشان داد مخازن سوخت پالایشگاه، هدف ایران نبوده و این دقیقا همان پیام هشدار است.
چرا ایران این عملیات هشدارآمیز را انجام داد؟
حمله موشکی ایران به پالایشگاه حیفا بامداد یکشنبه ۲۵ خرداد، یعنی ۲ روز پس از آغاز جنگ انجام شد. رژیم صهیونیستی عصر شنبه ۲۴ خرداد با چند پهپاد و ریزپرنده به پالایشگاه بخش خشکی فاز 14 پارس جنوبی حمله کرد که با اقدام به موقع پدافند این منطقه، همه پهپادها و ریزپرندهها منهدم شدند. با این حال، برخورد قطعات یک ریزپرندههای منهدمشده به جداره یکی از مخازن، منجر به آتشسوزی شد که البته این آتش به سرعت مهار شد. حمله رژیم صهیونیستی یک اقدام بسیار خطرناک بود و نشان داد در حال تست ایران برای حمله به پارس جنوبی و از بین بردن زیرساختهای انرژی ایران است. چند ساعت پس از این اقدام خطرناک رژیم صهیونیستی، ایران با ۳ موشک، پالایشگاه حیفا را مورد اصابت قرار داد. در واقع این اقدام ایران واکنش مستقیم به اقدام چند ساعت قبل از آن رژیم صهیونیستی در فاز ۱۴ پارس جنوبی بود. ایران با حمله دقیق موشکی به پالایشگاه حیفا، یک «شلیک هشدار» صادر کرد و این پیام واضح را به مقامات رژیم رساند که در صورت تکرار شرارت رژیم صهیونیستی علیه زیرساختهای انرژی ایران، بلافاصله مقابله به مثل میشود. دقت اصابت موشکهای ایران نیز بر اعتبار این پیام هشدارآمیز افزود. شلیک هشدار ایران به پالایشگاه حیفا باعث ایجاد یک بازدارندگی موثر شد و رژیم صهیونیستی تا پایان جنگ ۱۲ روزه، دیگر به فکر حمله به پارس جنوبی نیفتاد. البته این تنها مقابله به مثل ایران نبود. در طول جنگ ۱۲ روزه، ایران نشان داد بانک اهداف دقیقی از مراکز و تاسیسات رژیم صهیونیستی در اختیار دارد و با استفاده از این قدرت اطلاعاتی، همچنین موشکهای نقطهزن، حملات رژیم به مراکز و تاسیسات خود را به صورت دقیق پاسخ داد.
حمله دقیق ایران به موسسه وایزمن نیز در همین راستا ارزیابی میشود. اما چرا ایران موسسه وایزمن را منهدم کرد؟ رژیم صهیونیستی در حمله شامگاه شنبه ۲۴ خردادماه به تهران که تا ساعت یک بامداد روز یکشنبه ادامه داشت، به ساختمان وزارت دفاع، همچنین ساختمان سازمان پژوهش و نوآوریهای دفاعی وزارت دفاع (سپند) آسیب وارد کرد.
تنها چند ساعت پس از این حمله رژیم صهیونیستی، ایران یکشنبه ۲۵ خرداد موسسه وایزمن را هدف موشکهای خود قرار داد. در پی این حمله، این موسسه منهدم شد. موسسه وایزمن یکی از مهمترین مراکز پژوهشی - نظامی رژیم صهیونیستی به شمار میرفت که از آن به عنوان مغز صنایع نظامی رژیم صهیونیستی یاد میشد. برخی تحلیلگران و رسانههای رژیم، این حمله را به عنوان بیسابقهترین حمله و خسارت به این رژیم ارزیابی کردند.
بر اساس برخی گزارشات، همه پژوهشهای ۱۲ سال اخیر این موسسه در پی حمله ایران از بین رفت. همینطور گفته میشود این حمله ایران خسارت نیم میلیارد دلاری روی دست رژیم صهیونیستی گذاشت. حمله به موسسه وایزمن و ویرانی آن به عنوان یکی از مهمترین اتفاقات در خلال جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران عنوان میشود.
حمله موشکی دقیق ایران به موسسه وایزمن نیز همانند حمله موشکی دقیق به پالایشگاه حیفا، یک اقدام مقابله به مثل بود. ایران با به آتش کشیدن موسسه وایزمن نشان داد همانند حمله به پالایشگاه حیفا، قدرت اطلاعاتی و توان نظامی و آفندی لازم را برای مقابله به مثل دارد.
موارد متعدد دیگری نیز وجود دارد که نشان میدهد ایران در مقاطع مختلف جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، برابر حملات رژیم صهیونیستی مقابله به مثل کرده است. یکی از این موارد، حملات ایران به مراکز هستهای رژیم است.
ایران یکشنبه اول تیر به مرکز تحقیقات هستهای سوریک حمله و خسارات زیادی به این تأسیسات وارد کرد. سوریک یک مرکز تحقیق و توسعه هستهای است که در نزدیکی پالماخیم در تلآویو واقع شده است. رژیم تلاش زیادی کرد حمله ایران به مرکز سوریک را سانسور کند ولی انتشار فیلمها و تصاویر آتش گرفتن این مرکز باعث شد خبر اصابت موشکهای ایران به این مرکز سانسور نشود. البته به واسطه سانسور گسترده، رژیم صهیونیستی مانع افشای خسارات وارد شده به این مرکز هستهای مهم شد. حمله ایران به مرکز تحقیقات هستهای سوریک نیز در واکنش به حملات رژیم صهیونیستی به مراکز هستهای ایران انجام شد و حاوی این پیام مهم بود: ایران حملات به تاسیسات هستهای خود را بدون پاسخ نمیگذارد.
ماه پشت ابر نمیماند
رژیم صهیونیستی قوانین سختگیرانهای درباره افشای اخبار مربوط به جنگ تحمیلی علیه ایران اعمال کرده است. سانسور شدید و گسترده اخبار خسارات رژیم صهیونیستی در این جنگ به گونهای است که حتی اعتراض رسانههای غربی را نیز در پی داشته. روزنامه تلگراف از جمله رسانههایی است که اخیرا در گزارشی نوشت سانسور گسترده اخبار مربوط به جنگ توسط اسرائیل باعث شده قضاوت درباره نتیجه جنگ ۱۲ روزه پیچیدهتر شود. در واقع این روزنامه به این نکته مهم اشاره کرد که رژیم صهیونیستی با سانسور شدید اخبار مربوط به خسارات خود در جنگ با ایران، مانع آن میشود قضاوت دقیقی درباره میزان خسارات وارد شده به طرفین و به تبع آن، تشخیص پیروز واقعی در این جنگ شکل بگیرد. با این حال پس از آتشبس میان طرفین، به مرور انتشار اخبار مربوط به خسارات وارد شده به رژیم صهیونیستی سبب میشود قضاوت دقیقتری درباره پیروز واقعی جنگ شکل بگیرد.
یکی از این قبیل اخبار، فاش شدن حملات موشکی ایران به ۵ پایگاه مهم نظامی رژیم صهیونیستی است. به واسطه اینکه بسیاری از پایگاههای نظامی رژیم صهیونیستی در مناطق حفاظتشده قرار دارند و به خاطر عدم دسترسی عموم و سانسور گسترده توسط رژیم صهیونیستی، اخبار و تصاویر مربوط به هدف قرار گرفتن این مراکز در دسترس نیست اما مراکز پژوهشی و دانشگاهی دنیا به واسطه دسترسیهایی که به اطلاعات و دادههای ماهوارهای دارند؛ تا حدودی از خسارات واردشده به مراکز نظامی رژیم صهیونیستی باخبر میشوند. در همین راستا، اخیرا پژوهشگران دانشگاه ایالتی اورگن با در اختیار گرفتن دادهها و اطلاعات ماهوارهای، متوجه شدند در جریان جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران، ۵ مرکز مهم نظامی رژیم مورد اصابت موشکهای ایرانی قرار گرفتند. این پژوهشگران حتی تعداد اصابت موشکهای ایران به این ۵ مرکز مهم نظامی را نیز اعلام کردهاند. در گزارشی که الجزیره به نقل از روزنامه تلگراف منتشر کرده، نوشته شده است این دانشگاهیان گفتهاند آثار اصابت ۶ موشک به این مراکز نظامی اسرائیل مشخص است.
پیروزی در جهان بیخبری!
اینها بخشی از اخبار و گزارشاتی است که پس از آتشبس میان طرفین، فاش شده و نشان داده اتفاقات و تحولات جنگ، آنگونه که رژیم صهیونیستی ادعا میکند، نیست. در واقع انتشار این قبیل اخبار باعث میشود روایت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی درباره جنگ و ادعای او مبنی بر پیروزی رژیم در آن مخدوش شود. شاید بهترین تعبیر درباره ماهیت ادعای نتانیاهو مبنی بر پیروزی رژیم صهیونیستی در جنگ تحمیلی با ایران را پروفسور جان مرشایمر، نظریهپرداز سرشناس روابط بینالملل و استاد دانشگاه شیکاگو مطرح کرده باشد. تنها ساعتی پس از بیانیه نتانیاهو و ادعای او مبنی بر پیروزی در جنگ، مرشایمر در یادداشتی نوشت این ادعای نتانیاهو «مزخرف» است. وی به خاستگاه واقعی آتشبس میان طرفین اشاره و تاکید کرد این نتانیاهو بود که ناچار شد از ترامپ بخواهد از طریق واسطهها ایران را راضی کند آتشبس را بپذیرد. در واقع مرشایمر به نتانیاهو کنایه زد طرفی که دنبال آتشبس بود نمیتواند ادعای پیروزی در جنگ کند. روزنامه تلگراف نیز با اشاره به سانسور گسترده اخبار خسارات حملات ایران توسط رژیم صهیونیستی، این کنایه را مطرح کرد: وقتی اسرائیل خسارات خود در این جنگ را پنهان میکند؛ قضاوت درباره ادعای نتانیاهو آسان است!
روایت موشکها
روایت جنگ بخش مهمی از جنگ است. بخش مهمی از نبرد روایتها در خلال جنگ شکل میگیرد اما بخش مهمتر، مربوط به پس از جنگ است. در جریان جنگ علیه ایران، رفتار رسانههای معروف غرب به وضوح نشان داد آنها در حال یک عملیات روانی گسترده علیه ایران هستند. برخی مانند تایم و اکونومیست، با طرح جلد خود سعی کردند در همان روزهای اول جنگ، تصویر شکستخورده از ایران به نمایش بگذارند؛ طرحهایی که از هماهنگی دستگاه تبلیغاتی غرب با رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران حکایت میکرد.
در این رسانهها نحوه روایت حملات طرفین و خساراتی که به یکدیگر وارد میکردند نیز تا حدود زیادی یکطرفه بود. یکی دیگر از مواردی که راهبرد عملیات روانی در عملکرد این رسانهها به وضوح مشخص بود، مربوط به ماجرای حمله آمریکا به تاسیسات هستهای ایران بود. عملکرد این رسانهها نشان داد در جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران، رسانههای غرب در نقش اسلحه نرم مهاجم ظاهر شدند.
با این حال به مرور، نمودار شدن بخشی از واقعیتهای جنگ باعث شد این رسانهها برای حفظ وجهه خود هم که شده، برخی واقعیات مربوط به جنگ را مطرح کنند. بدون تردید عامل اصلی اتخاذ این رویکرد توسط این رسانهها، خسارات هنگفتی بود که به رژیم وارد شد. به عبارتی این موشکها و پهپادهای ایرانی بودند که روایت را ساختند. قدرت و دقت موشکهای ایران در این جنگ کاملا نمودار شد و این واقعیت، یک تحول مهم و اثرگذار در معادلات و موازنه قدرت در منطقه است. یکی از اثرات این تحول در گزارش فارن افرز مورد اشاره قرار گرفت. فارن افرز رسانه وابسته به شورای روابط خارجی آمریکاست که البته عموما مواضعی ضدایرانی اتخاذ میکند. این بار اما فارن افرز در گزارشی به تغییر موازنه قدرت میان ایران و رژیم صهیونیستی در خلال جنگ ۱۲ روزه اشاره کرد. فارن افرز در این گزارش به این نکته اشاره کرد که این جنگ، نبرد میان ایران به عنوان یک کشور فاقد سلاح هستهای و رژیم صهیونیستی و آمریکا به عنوان ۲ قدرت دارای سلاح هستهای بود اما موشکباران شهرهای بزرگ اسرائیل توسط ایران، باعث شد نظریه «بازدارندگی هستهای» که پس از جنگ دوم جهانی مطرح و تثبیت شده بود، مخدوش شود.
رسانه شورای روابط خارجی آمریکا بر همین اساس نوشت پس از ۸۰ سال، این ایران بود که با موشکباران شهرهای اسرائیل، این نظریه را باطل کرد. کاملا مشخص است آنچه باعث این روایت فارن افرز شد، آشکار شدن قدرت موشکهای ایران بود. یکی دیگر از مواردی که در روایت واقعی از جنگ اخیر بسیار مهم است، اظهارات ترامپ است. ترامپ، شریک اول نتانیاهو در حمله به ایران، چندی پس از آتشبس، ناخواسته جملاتی بر زبان آورد که به وضوح نشان میداد از نظر او رژیم صهیونیستی در این جنگ خسارتهای هنگفتی متحمل شده است. ترامپ ناخواسته اقرار کرد اصابت موشکهای ایرانی به سرزمین اشغالی، انفجارها و خسارات بزرگی در پی داشته است. غیر از اذعان به خسارات واردشده به رژیم صهیونیستی، او ناخواسته به قدرت موشکهای ایرانی نیز اقرار کرد.
اگرچه رسانهها در ایران آنگونه که باید اظهارات ترامپ را پوشش ندادند اما اذعان ترامپ که خود یک طرف جنگ علیه ایران بود، نشان میدهد از نظر او، ایران یک قدرت موشکی بزرگ در دنیاست. ترامپ درباره حمله موشکی ایران به رژیم صهیونیستی گفت: «اسرائیل ضربه خیلی سختی خورد. بویژه در روزهای آخر اسرائیل واقعا ضربه سختی خورد. وای پسر! اون موشکهای بالستیک خیلی از ساختمانها را نابود کردند».
در کنار دهها و صدها گزارش و اظهارنظر مربوط به قدرت موشکی ایران، این ۲ مورد از جمله مواردی است که تاثیر بسزایی در خلق روایت واقعی از جنگ دارد. به عبارتی این روایتها، باعث زمینهسازی برای تولید روایتهای دیگر نیز میشود؛ روایتهایی که مستند و متکی به واقعیتهای مربوط به قدرت موشکی ایران است.
بنابراین میتوان گفت در خلق روایت واقعی از جنگ، این خود تسلیحات دفاعی ایران هستند که در خط مقدم قرار دارند. موشکهای دقیق و قدرتمند ایرانی حالا تبدیل به مهمترین واقعیت جنگ تحمیلی علیه ایران شدهاند. همانگونه که گفته شد، این واقعیت مهم جنگ، خود در نقش روایتساز نیز ظاهر شده است.