همشهری آنلاین: همزمان با انتشار تصاویری از اجساد کودکان جان داده بر اثر گرسنگی و پیکرهای نحیف افرادی که در غزه بدلیل سوءتغذیه از حرکت و توان در کنار آوارها و ویرانهها بازایستادهاند، ناگهان انتشار خبری باعث شد تا چشمهای نگران به زمین غزه به آسمان غزه دوخته شود. خبر درباره اعلام ارسال بستههای امدادی از هوا به غزه با مجوز صهیونیستها بود، اما آیا این کمکهای هوایی میتوانند فاجعه گرسنگی و جان دادنهای پی در پی ساکنان غزه بر اثر قحطی را متوقف کند؟ ظاهر خبر درباره ارسال کمک از هوا به آوارگان غزه میتواند مرهمی بر درد قحطی زدگان باشد، اما واقعیت این است که شاید این کمکهای هوایی نه تنها مرهمی بر درد نباشد، بلکه درد گرسنگی و تلفات انسانی در غزه را به صورت زیرپوستی طولانی تر کند، چون گزارشها نشان میدهد که میزان کمکهای هوایی و وارد شده به غزه تا آن جا محدود و ناکافی است که حتی نمیتواند خطر را برای یک روز هم از سر یک چهارم از جمعیت قحطی زده این باریکه دور کند.
کمک از هوا: از کجا و توسط چه کسی؟
رژیم صهیونیستی روز شنبه اعلام کرد که مجوز ارسال هوایی غذا به غزه را صادر کرده است:
اردن و امارات: دو کشوری که روز یکشنبه کمکهای هوایی به غزه را انجام دادند.
محتویات کمکهای هوایی روز یکشنبه اردن: شامل هفت بسته کمکی حاوی آرد، شکر و مواد غذایی کنسرو شده (کمتر از یک کامیون)
۲۵ تن: کل کمک هوایی انجام شده به غزه توسط امارات و اردن
چرایی صدور مجوز کمکهای هوایی به غزه: افزیش انتقادها و اعتراضات بینالمللی از اسرائیل به دلیل جلوگیری از کمکرسانی به غزه و افزایش آمار شهدای ناشی از قحطی و گرسنگی و آسیب دیدگی شدید چهره بین المللی اسرائیل بدلیل ادامه محاصره غزه
محکومیت اسرائیل توسط متحدان: محکومیت اسرائیل توسط بیش از بیست کشور اروپایی در هفته گذشته بدلیل جلوگیری از ورود کمکها به غزه
قحطی غزه به روایت آمار
باریکه غزه از سال ۲۰۰۷ تحت محاصره رژیم صهیونیستی بوده است. از اکتبر ۲۰۲۳ با شروع جنگ، قحطی نیز به بحران غزه افزوده شد:
۴ مورد مرگ بر اثر سوءتغذیه: در سال ۲۰۲۳
۵۰ مورد مرگ بر اثر سوءتغذیه: در سال ۲۰۲۴
۱۳۳ مورد مرگ بر اثر سوءتغذیه: ۷ ماه اول سال ۲۰۲۵ (آمار موارد سوءتغذیه ها به نقل از احمد الفرا، مدیر بخش اطفال بیمارستان ناصر در جنوب غزه)
۸۷ کودک: آمار شهادت کودکان بر اثر قحطی در غزه
۹۰ هزار زن و کودک: نیاز به درمان و بستری فوری به دلیل گرسنگی حاد
یک سوم از ساکنان غزه: چندین روز است که هیچ چیزی نخوردهاند (به نقل از سازمان ملل)
شهادت ۶ فلسطینی از جمله ۲ کودک در ۲۴ ساعت: شهادت در عرض ۲۴ ساعت گذشته به دلیل قحطی
۶ هزار کامیون کمک(معادل): میزان کمکهای متوقف شده سازمان ملل پشت مرز غزه در اردن توسط رژیم صهیونیستی
۶۲هزار تن مواد غذایی: میزان موادغذایی مورد نیاز برای تأمین نیازهای اولیه بشردوستانه غزه در یک ماه
۶۰۰ کامیون در روز: میزان موادغذایی مورد نیاز برای تأمین نیازهای اولیه بشردوستانه غزه در یک ماه
۱۶۱ بار پرواز روزانه: میزان هواپیماهای مورد نیاز برای تامین روزانه موادغذایی ۲.۱ میلیون آواره غزه
نمایش تبلیغاتی
بسیاری از ناظران و تحلیلگران صدور مجوز کمکهای هوایی به غزه توسط کابینه نتانیاهو را یک اقدام نمایشی در راستای انحراف افکار عمومی از تحولات واقعی غزه توصیف کردهاند:
کمکهای ناکافی: «کاترین هورلد»، خبرنگار واشنگتن پست با تردید درباره کارایی کمکهای هوایی به غزه گفته است که هواپیماهای باربری سی-صدوسی ( C-۱۳۰) فقط قادر به حمل ۱۴ تن موادغذایی و پرتاب به پائین هستند که رقم بسیار ناچیزی در برابر نیاز روزانه غزه است.
کمکهای آسیب رسان: منتقدان دیگری در نیویورک تایمز گفتهاند که ارسال هوایی کمکها میتواند باعث هرج و مرج، جراحات یا مرگ بیشتر شود. سال گذشته بخش زیادی از کمکهای هوایی به غزه در آب دریا ریخته شد و ارسال برخی دیگر از کمکهای هوایی به آسیب رساندن به آوارگان منجر شد، از جمله در یک مورد، یک پالت امدادی روی سقف یک خانه نیمه ویران سقوط کرد و پنج نفر را به شهادت رساند.
کمکها برای انحراف اذهان عمومی: «فیلیپ لازارینی»، رئیس آژانس سازمان ملل برای فلسطینیان نیز در واکنش به صدور مجوز کمکهای هوایی توسط اسرائیل گفت: «کمکهای هوایی ناکارآمد هستند و حتی میتوانند غیرنظامیان گرسنه را بکشند. کمک هوایی یک حواسپرتی و فریب برای انحراف توجهات از وضعیت غزه است. گرسنگی ساخته دست بشر را فقط میتوان با اراده سیاسی برطرف کرد. محاصره را بردارید.»
کمکهای تحقیرآمیز: دیدهبان حقوق بشر اروپا-مدیترانه در بیانیهای ارسال کمکهای انسانی از طریق پرتاب هوایی به نوار غزه را «تحقیرآمیز» خواند و آن را ناکافی و ناموثر در مقابله با بحران گرسنگی توصیف کرد.
اقدام صوری و فریب دهنده: جنبش مقاومت اسلامی حماس در واکنش به کمکهای هوایی اعلام کرد: اینکه رژیم اشغالگر جنایتکار به هلیبورن برخی از کمکها متوسل شده است، جز یک اقدام صوری و فریب دهنده نیست.
کمکهای زمینی هم در کار است؟
همزمان با صدور مجوز کمکهای هوایی، گزارشها از ورود برخی کامیونهای امدادرسانی از مرزهای جنوبی غزه خبر دادهاند:
۱۰۰ کامیون: یک منبع مصری به العربی الجدید گفته است که بیش از ۱۰۰ کامیون حامل کمکهای بشردوستانه از گذرگاه رفح به سمت گذرگاه کرم شالوم اسرائیل عبور کردند تا اجازه بازرسی برای ورود به غزه را بگیرند.
ممنوعیت آرد و سوخت: منابع مصری به نیوعرب گفتهاند که اسرائیل از ورود بسیاری از کامیونهای حامل آرد به غزه جلوگیری کرده است. همچنین هیچ کامیون سوخت یا گاز مجوز ورود به غزه نگرفته است.
۲۵۰ هزار کارتن شیرخشک در ماه: میزان مورد نیاز شیرخشک در غزه به نقل از دفتر رسانهای حماس در غزه