لایحه بحث‌برانگیز رسانه‌ای دولت آزادی بیان را در معرض تفسیر و تهدید قرار می‌دهد

تابناک دوشنبه 06 مرداد 1404 - 11:11
نماینده مردم اردکان در مجلس با انتقاد از نحوه طرح و تصویب دو فوریت لایحه مقابله با انتشار محتوای خبری غیرواقع، آن را تهدیدی برای آزادی رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران دانست و تاکید کرد که فضای احساسی ناشی از جنگ نباید منجر به محدودسازی رسانه‌ها شود.

لایحه مقابله با محتوای خبری غیرواقع آزادی بیان را در معرض تفسیر و تهدید قرار می‌دهد

مصطفی پوردهقان، نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی و یکی از امضاکنندگان نامه نمایندگان به رئیس‌جمهور درباره لایحه مقابله با انتشار محتوای خبری غیرواقع، در گفتگو با خبرنگار پارلمانی تابناک، نسبت به روند بررسی این لایحه در مجلس و محتوای مبهم آن هشدار داد و اظهار کرد: این لایحه به‌ صورت چراغ خاموش و بی‌سروصدا از سوی دولت مطرح شد. تا روزی که در رسانه‌ها منتشر شد، ما به‌ عنوان نمایندگان از سوی دولت یا کمیسیون مربوطه در جریان جزئیات یا اهداف آن قرار نگرفته بودیم.

پوردهقان با اشاره به اقدام جمعی برخی نمایندگان در اعتراض به این لایحه، گفت: به همین دلیل به اتفاق تعدادی از همکاران نماینده که مخالف این لایحه هستند، نامه‌ای خطاب به رئیس‌ جمهور ارسال کردیم.

نماینده اردکان در مجلس از تصویب دو فوریت این لایحه با رای اکثریت نمایندگان نیز انتقاد کرد و افزود: رای آوردن دو فوریت این لایحه بیشتر به‌ دلیل فضای احساسی ناشی از تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی است. جو عمومی مجلس این روزها به‌ گونه‌ای است که همه می‌خواهند واکنشی نشان دهند و بگویند که در برابر تجاوز، موضع گرفته‌اند. به همین دلیل ممکن است تصمیم‌گیری‌ها از منطق فاصله بگیرد.

وی ادامه داد: اگر بنا باشد هر لایحه‌ای که از سوی دولت یا نهادهای دیگر به مجلس می‌آید صرفا در فضای احساسی بررسی و تصویب شود، بدون آنکه در مورد پیامدهای آن تامل شود، در آینده با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد.

پوردهقان در عین حال بر ضرورت وجود چارچوب‌ قانونی برای رسانه‌ها تاکید کرد و گفت: ما هم مثل تمام کشورهای دنیا باید چارچوب‌های مشخصی در زمینه فعالیت رسانه‌های مکتوب، دیجیتال و تصویری داشته باشیم. اما مشکل اینجاست که در این لایحه از واژه‌ها و عباراتی استفاده شده که قابلیت تفسیرهای متعدد دارد. یک توییت، یک یادداشت یا حتی یک گزارش ساده ممکن است مصداق جرم تلقی شود، در حالی که نباید چنین برداشت‌هایی به ابزاری برای محدودسازی رسانه‌ها بدل شود.

این نماینده مجلس با اشاره به نقش موثر رسانه‌ها در همراهی با مردم و دولت طی جنگ 12 روزه اخیر خاطرنشان کرد: در آن ایام، رسانه‌ها حتی آنهایی که منتقد هستند، همکاری و همدلی کم‌نظیری داشتند. به جای اینکه اکنون از آنها قدردانی شود، نباید با این لایحه فضای فعالیتشان محدودتر شود.

وی با بیان اینکه این لایحه موجب بلاتکلیفی و نگرانی در میان خبرنگاران می‌شود، افزود: وقتی خبرنگار نداند که آیا محتوایی که تولید می‌کند مطابق این لایحه هست یا نه، یا ممکن است به پرونده‌سازی علیه او منجر شود، عملا آزادی بیان و فعالیت رسانه‌ای زیر سوال می‌رود.

پوردهقان در پایان گفت: این لایحه اکنون دو فوریتی شده و در دستور بررسی قرار گرفته است، اما ما تمام تلاش خود را خواهیم کرد که در کمیسیون تخصصی، مفاد آن با دقت و شفافیت بازنگری و اصلاح شود.

به گزارش تابناک، تعدادی از نمایندگان در واکنش به تصویب دو فوریت بررسی لایحه دولت برای مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی در نامه ای خطاب به مسعود پزشکیان رئیس جمهور نوشتند: دولت محترم نباید فراموش کند که مقبولیت خود را بر پایه‌ همان گفتمانی کسب کرده که جوهره‌اش گفت‌وگو، نقدپذیری و تنوع دیدگاه‌ها بود.

اسامی نمایندگانی که این نامه را امضا کردند به شرح زیر است:

سید فرید موسوی- غلامرضا تاجگردون- فریدون همتی- محمد مهدی شهریاری- احمد محمدی انارکی- مریم عبدالهی- مصطفی پوردهقان- مهرداد لاهوتی- رضا سپه‌وند- محمد بهرامی- بیت اله عبدالهی- عالیه زمانی کیاسری- زهرا خدادادی- محسن فتحی- احمد فاطمی- سید محمد جمالیان- مسلم صالحی- فضل اله رنجبر- احمد بیگدلی

منبع خبر "تابناک" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.