محمدرضا وفا، متخصص تغذیه در برنامه «فراسو» رادیو سلامت درباره مصرف لبنیات در سفر اربعین و راهکارهای مقابله با عطش توصیههای مهمی را مطرح کرد. متخصص تغذیه و استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران نکات کلیدی درباره مصرف لبنیات بهخصوص شیر و ماست در سفر اربعین و همچنین روشهای کاهش عطش در پیادهروی را تشریح کرد. فسادپذیری بالای محصولات لبنی، به ویژه شیر وفا به موضوع مصرف لبنیات در سفر اربعین پرداخت و با اشاره به فسادپذیری بالای محصولات لبنی، به ویژه شیر، تأکید کرد: این محصولات، بهخصوص شیر پاستوریزه، عمر مفید کوتاهی دارند. شیر پاستوریزه، فقط تا 24 تا 48 ساعت در یخچال با دمای 3 تا 5 درجه سانتیگراد قابل نگهداری است. پس از این مدت، احتمال فساد آن بالا میرود و مصرف آن میتواند منجر به مشکلات گوارشی شود.
وی تصریح کرد: در مقابل، شیرهای UHT که معمولاً در بستهبندیهای تتراپک عرضه میشوند، به دلیل فرآیند استریلیزاسیون، تا شش ماه در دمای اتاق و خارج از یخچال قابل نگهداری هستند، البته به شرطی که بستهبندی آنها باز نشده باشد. وفا افزود: نکته مهم این است که بهمحض باز شدن بستهبندی، شیر UHT نیز مانند شیر پاستوریزه باید در یخچال نگهداری شود و ظرف 24 تا 48 ساعت مصرف شود.
این متخصص تغذیه با اشاره به عواقب نگهداری نامناسب شیر متذکر شد: عدم رعایت شرایط نگهداری مناسب شیر میتواند منجر به فساد آن و بروز مشکلات گوارشی، از جمله مسمومیت غذایی شود. به همین دلیل، در سفر اربعین که دسترسی به یخچال و شرایط نگهداری مناسب ممکن است محدود باشد، مصرف شیر پاستوریزه نیازمند دقت و احتیاط فراوان است.
ماست کم چرب؛ گزینه مناسبتر
وفا ماست کمچرب را بهعنوان یک گزینه لبنیاتی بادوامتر و مناسبتر برای سفر معرفی کرد و دراینرابطه گفت: ماست کمچرب نسبت به شیر ماندگاری بیشتری دارد و در شرایط یخچالی تا یک هفته قابل نگهداری است.
وی بر اهمیت مصرف ماست کمچرب تأکید کرد: بهطورکلی از مصرف لبنیات پرچرب خودداری شود، زیرا چربی بالا در رژیم غذایی برای بسیاری از افراد توصیه نمیشود.
توصیههای کلیدی برای مقابله با عطش و مصرف نمک
وفا به راهکارهای مقابله با عطش در پیادهروی اربعین و همچنین مضرات مصرف زیاد نمک پرداخت و عنوان کرد: برای رفع تشنگی و جلوگیری از گرمازدگی در پیادهروی اربعین، استفاده از خاکشیر و تخم شربتی همراه با آب بهعنوان یکی از بهترین روشها توصیه میشود.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه مصرف بیش از حد نمک میتواند باعث تشدید کمآبی بدن شود، یادآور شد: مصرف بیش از حد نمک میتواند باعث تشدید کمآبی بدن، افزایش اسید معده، کاهش حرکت دستگاه گوارش و در نهایت منجر به یبوست شود.
عدم افزودن نمک اضافی به خمیر یا ماست، بهخصوص هنگام تهیه نان یا غذاهای مبتنی بر ماست، تأکید میشود.وی هشدار داد: بسیاری از تنقلات و غذاهای آماده حاوی مقادیر زیادی نمک پنهان هستند و باید در مصرف آنها احتیاط کرد. میزان توصیهشده مصرف روزانه نمک برای بزرگسالان 3 تا 5 گرم است که معادل یک قاشقچایخوری نمک است. مصرف بیش از این مقدار بدن را مجبور میکند تا برای دفع نمک اضافی، آب بیشتری مصرف کند.