به گزارش رکنا، بسیاری از افراد میدانند که در مسیر کاهش یا افزایش وزن ، باید به میزان کالری مصرفی توجه کنند. کالری در واقع میزان انرژی ذخیرهشده در غذاها یا بدن است. به همین دلیل همواره توصیههای مربوط به کاهش وزن بر کاهش مصرف کالری یا افزایش سوزاندن کالری از طریق فعالیت فیزیکی تمرکز دارند.
بر اساس گزارشهایی که منتشر شده است، برخی مواد غذایی در رژیمهای غذایی طرفداران زیادی پیدا کردهاند، زیرا ادعا میشود که دارای کالری منفی هستند. مفهوم کالری منفی یعنی انرژی مصرفشده توسط بدن برای پردازش غذا بیشتر از کالری آزادشده توسط آن ماده غذایی است.
مواد غذایی که بدن با مصرف آنها انرژی بیشتری نسبت به انرژی دریافتی صرف میکند، به عنوان غذاهای دارای کالری منفی شناخته میشوند. این غذاها معمولاً از مواد مغذی تشکیل شدهاند که در فرآیند هضم و جذب، انرژی بیشتری میطلبند.
با گنجاندن این مواد غذایی در رژیم روزانه، میتوان به کاهش وزن امیدوار بود. چرا که میزان کالری سوزانده شده در بدن در مقایسه با کالری دریافتی از این غذاها بیشتر خواهد بود.
عموماً میوهها و سبزیجات با درصد بالای آب در این دسته قرار میگیرند. نمونههای بارز این غذاها شامل:
علاوه بر اینها، مواد غذایی دیگری چون لیمو، کلم، توتها و کدو سبز نیز غالباً در این لیست قرار دارند.
سؤالی که گاه مطرح میشود این است که آیا انرژی صرف شده برای جویدن غذا میتواند به عملکرد کالری منفی غذا کمک کند؟ مطالعات نشان دادهاند که جویدن آدامس میتواند سوزاندن کالری را تا ۱۱ کالری در ساعت افزایش دهد. با اینحال، انرژی مصرفشده هنگام جویدن غذاهایی مانند کرفس بسیار ناچیز و تاثیر چندانی در کاهش وزن ندارد.
این نکته درست است که بدن برای فرآیند جذب مواد غذایی انرژی مصرف میکند، اما میزان این انرژی معمولاً کمتر از کالری موجود در غذا است. برای مثال، انرژی لازم برای پردازش کربوهیدراتها ۵ تا ۱۰ درصد، برای چربیها ۰ تا ۵ درصد و برای پروتئینها ۲۰ تا ۳۰ درصد است.
از آنجایی که اکثر غذاهای دارای کالری منفی بیشتر از ترکیبات آب و کربوهیدرات هستند و چربی و پروتئین کمی دارند، بعید است که انرژی صرفشده برای هضم این مواد غذایی تاثیر چشمگیری در مقایسه با غذاهای معمولی داشته باشد.
همچون غذاهای دارای کالری منفی، مواد غذایی فاقد کالری نیز ممکن است سطح متابولیسم بدن را اندکی افزایش دهند. برای مثال، نوشیدن آب سرد میتواند تا حدودی سوخت و ساز بدن را بالا ببرد، مشابه تاثیری که از جویدن مشاهده شده است.