پژوهش جدیدی نشان میدهد که مصرف زیاد نمک یا رژیم غذایی پرنمک، با افزایش فشار خون باعث التهاب در مغز میشود و خطر بیماریهای قلبی و سکته را افزایش میدهد.
این مطالعه توسط پژوهشگران «دانشگاه مکگیل کانادا» و با همکاری مؤسسه تحقیقات مرکز سلامت دانشگاه مکگیل انجام شده است. یافتههای آن که در مجله Neuron منتشر شده، نشان میدهد که مغز میتواند در برخی از انواع فشار خون بالا علتی باشد که تاکنون نادیده گرفته شده است.
«ماشا پراگر-خوتورسکی»، استاد فیزیولوژی دانشگاه مکگیل کانادا و پژوهشگر اصلی این تحقیق میگوید:
«این شواهد جدید نشان میدهد که فشار خون بالا میتواند در مغز آغاز شود. این موضوع راه را برای توسعه درمانهایی هموار میکند که مستقیماً بر مغز اثر میگذارند.»
تاکنون بیشتر پژوهشها منشاء این بیماری را کلیهها و عروق خونی میدانستند، اما نتایج تازه نشان میدهد که مغز نیز نقش پررنگی دارد.
برای بررسی تأثیر نمک بر مغز، محققان آزمایشهایی روی موشهای آزمایشگاهی انجام دادهاند. آنها ابتدا برای شبیهسازی رژیم غذایی انسان، آب حاوی 2 درصد نمک به موشها دادهاند که با مصرف زیاد فستفود، نودل فوری، بیکن و پنیرهای فرآوریشده در انسان برابری میکند.
نتیجه آن نشان داده که این رژیم پرنمک سلولهای ایمنی را در بخشی از مغز فعال کرده و باعث التهاب میشود. این فرآیند همچنین موجب افزایش ترشح هورمون «وازوپرسین» شده که فشار خون را بالا میبرد. پژوهشگران با استفاده از فناوریهای جدید تصویربرداری مغز توانستند این تغییرات را مشاهده کنند.
پراگر-خوتورسکی درباره دشواریهای این نوع مطالعات توضیح داد:
«نقش مغز در فشار خون بالا تا حد زیادی نادیده گرفته شده است، تا حدی به این دلیل که بررسی آن سختتر از اندامهای دیگر است. اما با تکنیکهای تازه میتوانیم این تغییرات را در عمل ببینیم.»
او همچنین تأکید کرده که استفاده از موشهای آزمایشگاهی، به دلیل شباهت بیشتر نحوه تنظیم نمک و آب در بدن آنها با انسان، یافتهها را به شرایط انسانی نزدیکتر میکند. پژوهشگران میگویند این کشف میتواند راه را برای درمانهایی که مستقیماً روی مغز اثر میگذارند باز کند.
محققان اکنون قصد دارند بررسی کنند که آیا فرآیند مشابهی در دیگر انواع فشار خون نیز رخ میدهد یا خیر.