مطالعات جدید نشان میدهند که مصرف بیش از حد غذاهای فوق فرآوریشده میتواند خطری جدی برای سلامت مردان ایجاد کند. این غذاها به افزایش وزن و چربی بدن منجر میشوند و از سوی دیگر، میتوانند تعادل هورمونی بدن را مختل کرده و کیفیت اسپرم را کاهش دهند.
پژوهشگران دانشگاه کپنهاگ تأکید دارند که حتی اگر میزان کالری و مواد مغذی دریافتی ثابت باشد، فرآوری صنعتی غذاها به تنهایی میتواند اثرات منفی بسیاری بر سلامت بگذارد. به گفته آنها، ضروری است که مصرف غذاهای فوق فرآوریشده کاهش یابد و گزینههای سالمتر جایگزین شوند.
پژوهشهای پیشین نیز نشان دادهاند که غذاهای فوق فرآوریشده میتوانند با مشکلات سلامتی متعددی مرتبط باشند. با این حال، هنوز مشخص نشده که این خطرات ناشی از روش تولید این غذاها، مواد تشکیلدهنده آنها یا میزان مصرف زیادشان است.
در یک مطالعه که ۴۳ مرد بین ۲۰ تا ۳۵ سال را شامل میشد، افراد در دو دوره سهماهه دو رژیم غذایی مختلف را دنبال کردند. اگرچه هر دو رژیم دارای کالری و مواد مغذی یکسان بودند، اما در یکی از آنها ۷۷ درصد کالری از غذاهای فوق فرآوریشده تأمین میشد و در رژیم دیگر، ۶۶ درصد کالری از غذاهای طبیعی و فرآورینشده به دست میآمد.
نتایج پژوهش نشان داد که مصرف رژیم مملو از غذاهای فوق فرآوریشده باعث شد که افراد به طور میانگین حدود یک کیلوگرم چربی اضافه کنند. علاوه بر این، سطح ماده شیمیایی مضر cxMINP که بر عملکرد هورمونهای بدن اثر منفی میگذارد، به میزان نگرانکنندهای افزایش یافت. همچنین هورمونهای تستوسترون و هورمون محرک فولیکول، که برای تولید اسپرم ضروری هستند، کاهش یافتند.
جالب است بدانید کیفیت اسپرم در سراسر جهان همزمان با افزایش مصرف غذاهای فوق فرآوریشده کاهش یافته است. این یافتهها از ارتباط احتمالی میان این نوع غذاها و کاهش کیفیت اسپرم حکایت دارند و نشان میدهند که معضل غذاهای فوق فرآوریشده بر سلامت قلب، متابولیسم و حتی تولیدمثل تأثیرگذار است. به علاوه، این نوع غذاها میتوانند باعث تجمع آلایندهها در خون و مایع منی شوند.
غذاهای فوق فرآوریشده از یک سو با کاهش قیمت، افزایش طول عمر و بهبود طعم و عطر همراه هستند، اما از سوی دیگر میتوانند پیامدهایی مانند چاقی، خطر ابتلا به سرطان و افت تواناییهای شناختی داشته باشند. علاوه بر این، مصرف این غذاها به محیط زیست نیز آسیب میرساند.
با اینکه این مطالعه بر گروه کوچکی از افراد و برای یک دوره کوتاه انجام شده است و تنها مردان را مورد بررسی قرار داده، باز هم نشاندهنده مشکلات احتمالی مصرف زیاد غذاهای فوق فرآوریشده است. این نتایج به ما یادآوری میکنند که برای حفظ سلامتی باید مصرف این نوع غذاها را محدود و جایگزینهای سالمتری انتخاب کرد.