به گزارش رکنا، دکتر نسرین مویدنیا، متخصص علوم و صنایع غذایی اظهار داشت: زمانی که میزان اسید اوریک در بدن افزایش مییابد، کریستالهای سخت در مفاصل تجمع کرده و باعث التهاب میشوند. این ماده در واقع محصول نهایی تجزیه موادی به نام پورینها در بدن است. پورینها به شکل طبیعی در سلولهای بدن و برخی مواد غذایی، مخصوصاً در گوشت با غلظت بالا وجود دارند.
دکتر مویدنیا توضیح داد: انواع گوشت از نظر مقدار پورین متفاوت هستند. اندامهای داخلی مانند جگر، قلوه و مغز، جزو غنیترین منابع پورین محسوب میشوند. گوشت قرمز و برخی ماهیهای چرب نیز حاوی مقدار زیادی پورین هستند. البته، گوشتهای سفید مثل سینه مرغ بدون پوست و ماهیهای سفید پورین کمتری دارند، اما با وجود کاهش پورین، همچنان مصرف آنها باید متعادل باشد تا سطح اسید اوریک کنترل شود.
روش تهیه گوشت تأثیر زیادی بر مقدار پورین موجود در آن دارد. پورینها در آب قابلیت حل شدن دارند و در هنگام آبپز کردن گوشت، بخش قابل توجهی از پورینها وارد آب میشوند و میزان پورین گوشت کاهش مییابد اما اگر از همان آب برای تهیه سوپ، خورش یا سس استفاده شود، همه پورینها وارد بدن خواهند شد! برای کاهش اسید اوریک، بهتر است گوشت را در مقدار زیادی آب بجوشانید و آب آن را برای افراد نقرسی استفاده نکنید. از طرف دیگر، روشهای پخت مانند کبابی، گریل یا سرخ کردن برای افراد مبتلا به نقرس مناسب نیستند، زیرا پورینها همچنان در بافت گوشت باقی میمانند. علاوه بر نوع گوشت و روش پخت آن، مقدار مصرف نیز حائز اهمیت است؛ لذا توصیه میشود مصرف گوشت تحت نظارت متخصص تغذیه کنترل شود.
مطالعات پیشین نشان میداد که پورینهای گیاهی موجود در حبوبات ممکن است برای افراد نقرسی مضر باشند، اما تحقیقات اخیر این دیدگاه را اصلاح کردهاند. نتایج این تحقیقات نشان داده است که پورینهای گیاهی کمتر از نوع حیوانی به اسید اوریک تبدیل میشوند و خطر نقرس را افزایش نمیدهند. این ویژگی ممکن است به جذب کمتر پورینهای گیاهی و وجود فیبر و سایر مواد مفید در گیاهان مربوط باشد که به دفع اسید اوریک و کاهش التهاب کمک میکنند. از این رو، حبوبات میتوانند انتخابهای مناسبی برای مدیریت نقرس باشند.
گیلاس به خصوص نوع ترش آن، یکی از ستارههای ضد نقرس محسوب میشود. گیلاس دارای رنگدانهای به نام آنتوسیانین است که خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی قوی دارد و میتواند به کاهش سطح اسید اوریک در خون کمک کند. تحقیقات نشان دادهاند که مصرف منظم گیلاس میتواند تعداد حملات نقرسی را کاهش دهد. گیلاس همچنین با مهار آنزیمهای التهابی در بدن، عملکردی مشابه داروهای ضدالتهاب طبیعی دارد و در کاهش درد و تورم مؤثر است. البته لازم به ذکر است که گیلاس جایگزین درمان پزشکی و داروی تجویز شده توسط پزشک نیست.
در پایان، افراد مستعد نقرس یا مبتلا به این بیماری بهتر است مصرف گوشت قرمز و اندامهای داخلی را محدود کنند. از روشهای پخت آبی استفاده کرده و از مصرف آب پخت گوشت خودداری نمایند. انتخاب مواد غذایی مانند حبوبات، لبنیات کمچرب، تخممرغ و مغزها به جای پروتئین گوشتی توصیه میشود. همچنین، از مصرف الکل خودداری کنید و توجه داشته باشید که حفظ وزن مناسب نیز برای مدیریت نقرس اهمیت بسیاری دارد.