عملکرد تولید دانه روغنی کنجد در کشور

صدا و سیما جمعه 24 تیر 1401 - 10:56
مجری طرح دانه‌های روغنی گفت: یک توده کنجد متحمل به ریزش در کشور وارد و تکثیر شده است.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، دانه کنجد، خاک و ماشین آلات، در مسیری برای رسیدن به بشکه‌های کوچک پر از روغن، پشت به پشت هم می‌دهند. این دانه روغنی ارزشمند تقریبا در همه جای ایران قابل کشت است و توقع زیادی از خاک ندارد.
پژوهشگر گیاه کنجد گفت: گیاه کنجد با حاصلخیزی کم خاک سازگار است و حداقل مصرف آب در بین گیاهان روغنی را دارد.
محمدی، مجری طرح توسعه کشت کنجد مقاوم به ریزش درباره کشت این گیاه گفت: از برنامه زراعی کشاورزان عمده خارج شده است.
در حالیکه سطح زیرکشت کنجد کشور در بهترین حالت به حدود ۶۰ هزار هکتار در سال ۹۹ رسیده است، در میزان عملکرد هم رتبه خوبی نداریم. بطوریکه کشور لبنان حدود سه تن و دویست کیلوگرم از هر هکتار کنجد برداشت می‌کند، این رقم در کشور عربستان، حدود دو و نیم تن است، اما در ایران فقط ۹۰۰ کیلوگرم در هکتار کنجد تولید می‌شود. البته یکی از دلایل این کاستی ها، کشت و برداشت سنتی کنجد است و همچنین کشاورزان از مشکلات تامین بذر و نهاده‌ها می‌گویند و از بی ثباتی بازار خرید محصول.
تاج آبادی، کارشناس بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی اردبیل درخصوص حمایت از کنجدکاران و کشت قراردادی گفت: بذر را در اختیار کشاورزان به صورت نیمه بها قرار می‌دهیم و محصول را خرید می‌کنیم.

در این میان یکی دیگر از مشکلات توسعه کنجد، حساسیت آن به ریزش دانه هنگام رسیدگی است.

منصوری، مجری طرح دانه‌های روغنی در این خصوص گفت: یک توده کنجد متحمل به ریزش در کشور وارد شده، و تکثیر شده است.
در عین حال به موازات اقداماتی همانند کشت کنجد مقاوم به ریزش در شرکت کشت و صنعت شهید رجایی در دزفول، ارقام سازگار با اقلیم‌های سرد و معتدل مانند رقم ناشکوفا نیز معرفی شده است.
کارشناس کشاورزی نیز تصریح کرد: برداشت ۱۲۰۰ کیلوگرم کنجد در واحد هکتار در این منطقه عملیاتی شده است.
گفتنی است، سهم تجارت روغن کنجد تا سال ۲۰۲۵ به ۱۸ میلیارد دلار خواهد رسید، در این میان باید ببینیم با مجموعه اقدامات و راهکار‌ها چقدر می‌توانیم ضمن دستیابی به خوداتکایی، سهم قابل قبولی از این بازار مهم تجارت جهانی به کشورمان اختصاص دهیم.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.