عوارض و فواید سلنیوم برای بدن

عصر ایران دوشنبه 20 اردیبهشت 1400 - 08:40

سلنیوم یک عنصر مغذی و کمیاب است که عملکردهای حیاتی بدن به آن وابسته هستند. ماهی، انواع آجیل، گوشت گاو و مرغ و انواع دانه‌های روغنی، غلات، جگر، لوبیا، نان، تخم مرغ، بوقلمون، میگو و سیر حاوی سلنیوم هستند.

عوارض و فواید سلنیوم برای بدن

به گزارش ایرنا، سلنیوم ماده‌ای است که بدن برای حفظ سلامت خود به آن نیاز دارد و در فرایندهای مختلفی همچون تولیدمثل، کارکرد غده تیروئید و تولید «Ø¯ÛŒ ان ای» تاثیرگذار است. 

محافظت از بدن در برابر رادیکال‌های آزاد که در واقع‌سلول های ناپایداری هستند که در بدن حرکت کرده و موجب افزایش ریسک بیماری‌ها از جمله سرطان می‌شوند و Ù…حافظت از بدن در برابر عفونت از دیگر تاثیرات این ماده است. 

عوارض کمبود سلنیوم  

کمبود سلنیوم با عوارضی همچون ابتلا به بیماری کشان (Keshan) که نوعی بیماری قلبی است و Ù†Ø§Ø¨Ø§Ø±ÙˆØ±ÛŒ در مردان  همراه است. 

همچنین بیماری Kashin-Beck Ú©Ù‡ نوعی رماتیسم با اثرگذاری روی مفاصل است، از دیگر عوارض سلنیوم به شمار می رود. 

مصرف بیش از اندازه سلنیوم نیز مضر است و در طول زمان ممکن است منجر به بروز عوارضی شود.

عوارض مصرف بیش از اندازه

- بوی بدن دهان
- حالت تهوع
- اسهال
- بثورات پوستی، کهیر و خارش
- تحریک پذیری
- طعم فلزی در دهان
- تغییر رنگ دندان‌ها
- مو و ناخن شکننده
- ریزش مو

تاثیر سلنیوم در پیشگیری از پوکی استخوان

مطالعات محققان چینی نشان می‌دهد عنصر معدنی سلنیوم در کاهش احتمال ابتلا به پوکی استخوان نقش دارد. استخوان‌ها از فیبرهای کلاژن و مواد معدنی تشکیل شده‌اند. از بدو تولد تا اوایل Û²Û° سالگی، سلول‌های استخوانی با جذب مواد مغذی و معدنی رشد می‌کنند و متراکم می‌شوند.

معمولا اوج تراکم استخوان‌ها در Û²Û° سالگی است. رشد و توسعه استخوان‌ها تا حدود Û²Ûµ سالگی ادامه دارد و پس از آن کاهش می‌یابد. پس از Û´Ûµ سالگی و با افزایش سن، تراکم استخوان‌ها به تدریج کاهش می‌یابد و کلسیم لازم برای بدن از ذخیره استخوان‌ها تامین می‌شود.

در پوکی استخوان اصطلاحا استخوان‌ها متخلخل می‌شوند. ساختار میکروسکوپی استخوان‌ها به صورت لانه زنبوری است. منافذ و خانه‌های استخوان پوک بسیار بزرگتر از استخوان سالم است. در این حالت استخوان‌ها به تدریج جرم و تراکم خود را از دست می‌دهند و بسیار حساس و شکننده می‌شوند.

بر اساس آمار Û²Û°Û° میلیون نفر در سراسر جهان به پوکی استخوان مبتلا هستند. از هر سه زن یک نفر پس از ÛµÛ° سالگی به این عارضه مبتلا می‌شود. این آمار در مردان یک از پنج نفر است.

مطالعات اخیر نشان می‌دهد علاوه بر کلسیم، ماده معدنی سلنیوم نیز در جلوگیری از پوکی استخوان نقش دارد. ماهی، انواع آجیل، گوشت گاو و مرغ و انواع دانه‌های روغنی، غلات، جگر، لوبیا، نان، تخم مرغ، بوقلمون، میگو و سیر حاوی سلنیوم هستند.

میزان سلنیوم روزانه مورد نیاز

-    Ú©ÙˆØ¯Ú©Ø§Ù† Û± تا Û³ ساله، Û²Û° میکروگرم در روز
-    Ú©ÙˆØ¯Ú©Ø§Ù† Û´ تا Û¸ ساله، Û³Û° میکروگرم در روز
-    Ú©ÙˆØ¯Ú©Ø§Ù† Û¹ تا Û±Û³ ساله، Û´Û° میکروگرم در روز
-    Ø§ÙØ±Ø§Ø¯ بالغ و نوجوانان بالای Û±Û´ سال، ÛµÛ° میکروگرم در روز
-    Ø²Ù†Ø§Ù† باردار، Û¶Û° میکروگرم در روز
-    Ø²Ù†Ø§Ù† شیرده، Û·Û° میکروگرم در روز

محققان احتمال می‌دهند سلنیوم با مهار مولکول‌های ایمنی مانند سایتوکین در کاهش ابتلا به پوکی استخوان نقش دارد.

نتایج این مطالعه در نشریه BMC Musculoskeletal Disorders منتشر شده است.

منبع خبر "عصر ایران" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.