گفتگوی روز گذشته شبکه تلویزیونی «طلوع نیوز» کشور افغانستان با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و نحوه مصاحبه خبرنگار که در طول بحث بارها سخنان طرف مقابل خود را قطع کرد شبهات و انتقاداتی در مورد اصول حرفه ای رسانه در فضای مجازی ایجاد کرد، انتقاداتی مبنی بر عدم رعایت ادب و احترام در برخورد با یک مقام بالادست خارجی.
کارشناس ارشد روابط بین الملل در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: مقامات ارشد هر کشور به عنوان نمایندگان حقیقی و حقوقی مردم آن سرزمین شناخته می شوند و از این جهت برخورد با آنها باید در بالاترین سطح اخلاقی و رفتاری صورت بگیرد و باید مطابق با اصول اخلاقی باشد که به مردم آن سرزمین توهین تلقی نشود چون توهین به نماینده یک ملت توهین به مردم است.
سیدرضا غلامی افزود: از سوی دیگر برخی از پست ها و مقامات از جمله وزرای امور خارجه و فرهنگ از جایگاه ویژه هویتی برخوردارند و چه رسانه و چه حتی مقامات ارشد کشورهای دیگر در مواجهه با این افراد باید نهایت ادب و الگوهای اخلاقی را رعایت کنند.
وی ادامه داد: از سویی هم رسانه به عنوان نماینده افکار عمومی از نظر اخلاقی و تربیتی حکم الگو دارد و در برخورد رسانه ای چه با مقامات ارشد داخلی و بویژه خارجی و چه حتی افراد معمولی باید معیارهای اخلاقی را در تمام ابعاد رعایت کند تا توهین تلقی نشود.
این کارشناس علوم سیاسی ادامه داد: در یک رسانه مطبوعاتی یا تلویزیونی با یک شخصیت یا مقام مسئول باید علاوه بر لحن متین و مودبانه و انتخاب کلمات مناسب و پس از طرح سئوال باید اجازه پاسخگویی داده شود.
غلامی با بیان این که دریافت پاسخ به سئوالات باید دغدغه اصلی مصاحبه کننده به عنوان میزبان رسانه ای باشد، گفت: بر اساس اصول اخلاقی حتی اگر آن مقام پاسخ هم ندهد پاسخ ندادن جواز متهم کردن را به خبرنگار نمی دهد چون ما در عرصه رسانه طرح مساله داریم و حق قضاوت نداریم، معمولا نمایندگان و وزرای امور خارجه نماینده حقوقی و حقیقی یک ملت و نمایندگان سیاسی یک کشور و حاکمیت اند و احترام به آنها باید در بالاترین حد باشد.
وی تاکید کرد: گذشته از بعد حقوقی اینگونهها رفتارها باید به مساله مهمتر توجه کرد؛ اینکه دود جو بی اعتمادی بهوجود آمده به چشم رسانه می رود و به وجهه بویژه بین المللی آن رسانه لطمه وارد می کند.
این کارشناس ارشد روابط بین الملل تاکید کرد: از طرف دیگر هم از مجموعه وزارت امور خارجه انتظار می رود که مصاحبه کننده سنجیده شود هرچند پرسش رسانه ای باید آزاد باشد و از نظر حقوقی آزادی سئوال مطرح است اما این نباید به معنای آزادی برای توهین باشد؛ توهین صرفا لفظی نیست بلکه تلقی یک رفتار توهین آمیز را نیز شامل می شود.