مهم‌ترین سند کهن ما در ادب پایداری، شاهنامه فردوسی است

خبرگزاری ایسنا یکشنبه 04 مهر 1400 - 14:27
به باور عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز؛ در تاریخ ادبیات ما ادبیات پایداری، ادبیات دفاع از دین و میهن در برابر بیگانگان و متجاوزان بوده است. از این رو، مهم‌ترین سند کهن ما در ادب پایداری شاهنامه فردوسی است.
مهم‌ترین سند کهن ما در ادب پایداری، شاهنامه فردوسی است

منوچهر جوکار در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در شاهنامه ـ چه در بخش‌های اسطوره‌ای و حماسی و چه تاریخی ـ دفاع مردم ایران از کیان ملی و دینی خود در مقابل بیگانگان متجاوز از مهم‌ترین موضوعات این کتاب گران‌سنگ است.

وی با بیان این که ادبیات پایداری با جنگ نسبت محکمی دارد و معمولا در جنگ‌ها است که فرصت شکل‌گیری آثار ادبیات پایداری به وجود می‌آید خاطرنشان کرد: در دوره‌های پس از شاهنامه نیز همچون روزگار حمله مغول و جنگ با متجاوزان روس و عثمانی و... گرچه نه به گستردگی و ژرفای شاهنامه برخی از شاعران و نویسندگان آثاری در حوزه مقاومت ایرانیان در برابر بیگانگان خلق کردند که همگی نشانگر اهمیت و اصالت این ژانر ادبی در نزد ایرانیان است.

او که به مناسب هفته دفاع مقدس سخن می‌گفت با اشاره به این که ادبیات پایداری در تاریخ و فرهنگ ایران سابقه دیرینه‌ای دارد یادآوری کرد: از روزگاران کهن که ما ایرانیان برای ایجاد و تثبیت و حفظ حاکمیت خویش بر این سرزمین و پاسداری از دین و آیین و میهن، مورد تهدید و تعدی دشمنان بوده‌ایم و ایستادگی کرده‌ایم و جنگیده‌ایم ادبیات پایداری از همان زمان شکل گرفته است.

جوکار گفت: شعری که در دفاع از کشور و تجلیل از جنگاوران سروده می‌شد، کتابی که این وقایع را به صورت داستان و تاریخ ثبت و ضبط می‌کرد و سرودی که حماسه مقاومت مردم با آن زمزمه می‌شد همه در شمار مظاهر ادبیات پایداری محسوب می‌شوند.

عضو هیات علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به خلق آثار ادب مقاومت در دوره‌های تاریخی مختلف اظهار کرد: در دوره مشروطه و پس از آن شکل دیگری از ادبیات پایداری را این بار در مقابله با استعمار خارجی از یک سو و استبداد داخلی از سوی دیگر شاهد هستیم. پس از آن نیز به ادبیات پایداری در انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس می‌رسیم که از حیث تنوع موضوعات و مضامین و فرم ارایه بی‌مانند است.

این شاعر و داستان‌نویس با بیان این که ادبیات پایداری همچنان خوانندگان مخصوص به خود را دارد گفت: بخش دیگری از ادبیات پایداری ما فراتر از مرزهای ایران را موضوع خود کرده است و هر جا که استعمار نو و استبداد نو (از نوع فرهنگی و افراط‌گرایی مذهبی سلفی) وجود داشته باشد شاعران و نویسندگان حوزه ادبیات پایداری در آن ورود کرده‌اند که نمونه‌هایش در مورد فلسطین و لبنان و افغانستان و ظهور تندروهای داعشی و نظیر آنها درخور ذکر است.

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.