خبرگزاری فارس- همدان، سالانه از ۲۱ هزار هکتار زمین ۹۵۰ هزار تن سیبزمینی در همدان تولید میشود که این تولیدات ۱۸ هزار مترمکعب آب را میبلعد و انرژی خاک را میگیرد اما به صورت خام روانه بازارهای داخلی و خارجی میشود.
در این میان گاهی مرزها بسته و راه صادرات مسدود میشود و در نتیجه تولید از تقاضا پیشی گرفته و سیبزمینیهای زیرخاک، بر روی زمین تلنبار میشوند و همه آن آب و خاک و زحمت به هدر میرود؛ اتفاقی که طی سالهای گذشته بارها رخ داده و سرمایههای بسیاری چه از نظر منابع طبیعی و چه از نظر مالی تلف شده است.
پرواضح است خامفروشی سیبزمینی تضمینی برای سودآوری و یک بازار همیشگی نیست، چراکه امروز همان کشورهای بازار هدف، به تولیدکننده سیبزمینی بدل شدند که بذر آن را از ما به ارث برده و علاقه سابق به خرید تولیدات کشاورزان همدانی را ندارند.
از همین رو ضرورت فرآوری سیبزمینی بیش از پیش در این حوزه احساس میشود، بنابر گفته کارشناسان از سیبزمینی میتوان بیش از ۱۰ نوع محصول چون نشاسته، پوره سیبزمینی، فرنچ فرایز، انواع چیپس، خلال سیب زمینی و ... تولید کرد که بالغ بر ۱۰۰ تا ۲۰۰ درصد ارزش افزوده ایجاده میکند، این یعنی تولید ثروت، اشتغال پایدار و کمک به رشد اقتصادی.
اگرچه ایجاد صنایع تبدیلی تداوم کشاورزی و تضمین مواد غذایی را نیز به ارمغان میآورد تا کنون تنها شاهد صدور یک مجوز برای واحد تولید نشاسته و سه مجوز در حوزه فرنچ فرایز هستیم اما هیچ کدام به طور کامل به مرحله اجرا نرسیده است.
ناگفته نماند استان حداقل به پنج واحد صنایع تبدیلی سیبزمینی نیاز دارد تا محصول تولیدی، فرآوری و به بازارهای صادراتی ارسال شود در این بین بارقههای امید به تلالو افتاده و احداث واحد فرآوری فرنچ فرایز در شهرستان بهار آغاز و تا کنون ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
با بهرهبرداری از این واحدی علاوه بر اشتغالزایی برای ۱۱۰ نفر، سالانه ۷۰ هزار تن سیب زمینی جذب و ۳۰ هزار تن فرنچ فرایز تولید میشود. اتمام این پروژه گام بلندی برای تحقق جهش تولید و توسعه صنایع تبدیلی است.
بهرهبرداری از واحد فرنچ فرایز در سال ۱۴۰۰
سیدعلیرضا مجیدی، مدیرعامل پروژه فرنچ فرایز سیبزمینی در استان از احداث واحد فرآوری سیبزمینی خبر داد و گفت: این طرح در زمینی به مساحت ۲۰ هزار متر مربع قرار گرفته که ۸ هزار و ۵۰۰ متر زیربنا در بخشهای مختلف احداث میشود.
وی با بیان اینکه تسهیلات طرح از صندوق توسعه ملی بوده و مبلغی معادل ۱۵ میلیارد تومان اعطا شده است افزود: در این مسیر فراز و نشیبهای فراوانی وجود داشت که با عنایت خداوند پروژه تاکنون بیش از ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
مجیدی به ظرفیت ۳۰ هزار تنی خط تولید این طرح پرداخت و اضافه کرد: این واحد در حوزه صنایع تبدیلی فرنچ فرایز اولین پروژه در غرب کشور محسوب میشود که با همکاری سرمایهگذاران خارجی به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی با تأکید بر اینکه در حال حاضر در زمان عقد قراردادهای ماشینآلات کشاورزی هستیم اظهار کرد: این واحد یقینا در سال ۱۴۰۰ به بهرهبرداری خواهد رسید اگرچه بازارهای هدف نیز پیش بینی شده است.
مدیرعامل مجتمع صنایع غذایی «فردای همیشه بهار» با بیان اینکه ۸۰ درصد محصولات این شرکت صادرات محور خواهد بود ادامه داد: برای تهیه مواد اولیه نیز کشاورزان پیشرو انتخاب شدند تا محصول با کیفیت را به صورت تضمینی و سالانه خریداری کنیم.
جذب ۷۰ هزار تن سیب زمینی
وی از جذب سالانه ۷۰ هزار تن سیبزمینی در این طرح خبر داد و خاطرنشان کرد: طبق برنامهریزی و پیش بینیهای صورت گرفته با این میزان جذب سیبزمینی ۳۰ هزار تن فرنچ فرایز تولید میشود.
مجیدی با بیان اینکه انگیزه کافی برای سرمایهگذاران در این صنعت مهم است عنوان کرد: توانمندی سرمایهگذار و تیم اجرایی آن به مرتب حائز اهمیت است چراکه کارخانه به ساخت نیست بلکه بازاریابی، تخصص، ارتباطات و در نهایت تحمل میخواهد تا با صبر و شکیبایی موانع را رفع کرد.
وی با تأکید بر اینکه به محض آغاز بهرهبرداری پیشبینیهای لازم برای ارسال محصول به بازارهای داخلی و خارجی صورت گرفته است یادآور شد: سرمایهگذاری در این حوزه سرمایه هنگفتی نیاز دارد از همین رو این طرح علاوه بر تسهیلات و آورده شخصی، سرمایهگذار خارجی هم میخواهد.
این سرمایهگذار به اهمیت تولید سیب زمینی صنعتی اشاره کرد و گفت: امسال برای اولین بار به حوزه تولید و تکثیر بذرهای شرکت هلندی نیز ورود کردیم تا صرفا به منظور استفاده در واحد فرآوری فرنچ فرایز مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
وی از انعقاد قرارداد با کشاورزان پیشرو خبر داد و با بیان اینکه برای تهیه مواد اولیه با کشاورزان قراردادهای طولانی مدت بسته خواهد شد تا واحد فرآوری و بهرهبرداران دچار مشکل نشوند تأکید کرد: با بهرهبرداری از این طرح علاوه بر ایجاد ۱۱۰ شغل، زنجیره تولید تا مصرف به صورت مرتب و منظم شکل خواهد گرفت.
این کارآفرین به مشوقهایی که در کنار این سرمایهگذاری عظیم راهگشا هستند اشاره کرد و گفت: تخفیفات تامین اجتماعی، مشوقهای مالیاتی، تسهیلات ارزانقیمت و تسهیل روند اعطای وام میتواند کمک شایانی به سرمایهگذار باشد، ضمن اینکه موارد عنوان شده موانع جدی کار نیستند اما باعث خستگی و دلسردی سرمایهگذار در این حوزه میشود.
فرآوری سیب زمینی مانع از مفت فروشی
وی با بیان اینکه امیدواریم سال آینده این واحد به بهرهبرداری برسد و زمینه اشتغال و درآمد تعدادی خانواده را تامین کند اضافه کرد: با ایجاد اشتغال و ارزش افزوده به وظیفه انسانی و اخلاقی خود عمل خواهیم کرد.
مجیدی با اشاره به اینکه استان همدان به عنوان قطب تولید سیب زمینی در کشور مطرح است ادامه داد: زیرساختهای فرآوری سیبزمینی با وجود سردخانهها در استان فراهم است و در طول سال با کمبود مواد اولیه مواجه نخواهیم شد.
وی با تأکید بر اینکه اهمیت تولیدات فرآوری سیب زمینی چون فرنچ فرایز در این صنعت بر هیچکس پوشیده نیست اظهار کرد: فرآوری سیب زمینی از خام فروشی جلوگیری و تولید ثروت میکند.
این سرمایهگذار با بیان اینکه صنایع تبدیلی کشاورزی باعث پیوند صنعت و کشاورزی است که به تداوم کشاورزی و باغداری میانجامد افزود: کشورهایی چون عراق و کشورهای حاشیه خلیج فارس بازار صادراتی مشتاق فرنچ فرایز هستند.
انتهای پیام/89033/خ