طراحی لامپ هوشمند مبتنی بر نقاط کوانتومی

صدا و سیما پنج شنبه 27 مرداد 1401 - 06:46
محققان دانشگاه کمبریج، نسل بعدی سیستم روشنایی هوشمند را با استفاده از ترکیبی از فناوری نانو، علم رنگ‌شناسی، روش‌های محاسباتی پیشرفته، الکترونیک و فرآیند ساخت منحصر به فرد طراحی کردند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، این لامپ هوشمند با استفاده از نقاط کوانتومی ، دستگاه‌های تولید نور سفید هوشمند و قابل کنترل رنگ ساخته شده است و کارآمدتر و اشباع رنگ بهتری نسبت به LED‌های استاندارد دارد و می‌تواند به صورت دینامیکی شرایط نور روز را در محیط داخلی منازل بازتولید کند.
محققان بریتانیایی دریافتند با استفاده از بیش از سه رنگ اصلی که در LED‌های معمولی استفاده می‌شود، می‌توان نور روز را با دقت بیشتری بازتولید کرد. آزمایش‌های اولیه روی این طراحی جدید، رندر رنگی عالی، محدوده عملیاتی گسترده‌تر از فناوری روشنایی هوشمند فعلی و طیف وسیع‌تری از سفارشی‌سازی نور سفید را نشان داد.
نتایج این کار در مجله Nature Communications منتشر شده است.
در دسترس بودن سیستم‌های روشنایی هوشمند می‌تواند تأثیر مثبتی بر سلامت انسان داشته باشد، زیرا این سیستم‌ها می‌توانند روی خلق و خوی اثر بگذارند. نورپردازی هوشمند همچنین می‌تواند چرخه خواب و بیداری روزانه را تنظیم کرده، به طوری که نور در صبح و عصر به رنگ سفید مایل به قرمز و در طول زمان‌های دیگر روز سفید مایل به آبی باشد. وقتی اتاقی دارای نور طبیعی یا مصنوعی کافی و کنترل تابش خوب باشد، گفته می‌شود که راحتی بصری خوبی دارد.
در محیط‌های داخلی تحت نور مصنوعی، راحتی بصری بستگی به دقت رنگ‌ها دارد. از آنجایی که رنگ اجسام توسط روشنایی تعیین می‌شود، نور سفید هوشمند باید بتواند رنگ اشیاء اطراف را به دقت بیان کند. فناوری کنونی با استفاده از سه رنگ مختلف نور به طور همزمان به این امر دست می‌یابد.
نقاط کوانتومی به دلیل قابلیت تنظیم رنگ بالا و خلوص رنگ از دهه ۱۹۹۰ به عنوان منابع نور مورد مطالعه قرار گرفتند. این نقاط، با توجه به خواص اپتوالکترونیکی منحصربه‌فردشان، عملکرد رنگ بسیار خوبی را هم در قابلیت کنترل رنگ و هم قابلیت نمایش رنگ بالایی را از خود نشان می‌دهند.
محققان کمبریج معماری برای دیود‌های ساطع‌کننده نور نقاط کوانتومی (QD-LED) مبتنی بر نور سفید هوشمند توسعه دادند. آن‌ها ترکیبی از بهینه‌سازی رنگ در سطح سیستم، شبیه‌سازی و استخراج پارامتر را ارائه کردند.
سیستم QD-LED آن‌ها از چندین رنگ اصلی – فراتر از رنگ‌های رایج قرمز، سبز و آبی – برای تقلید دقیق‌تر نور سفید استفاده می‌کند. با انتخاب نقاط کوانتومی با اندازه‌ای خاص، بین سه تا ۳۰ نانومتر، محققان توانستند بر برخی از محدودیت‌های عملی LED‌ها غلبه کنند و به طول موج‌های انتشاری مورد نیاز برای آزمایش‌های خود دست یابند. سپس این تیم طراحی خود را با ایجاد یک معماری جدید از نور سفید مبتنی بر QD-LED تأیید کرد.
سیستم QD-LED توسعه‌یافته کمبریج در مقایسه با چراغ‌های هوشمند مبتنی بر LED فعلی که دارای دمای رنگ همبسته بین ۲۲۰۰ تا ۶۵۰۰ کلوین هستند، محدوده دمای رنگ همبسته (CCT) را از ۲۲۴۳ K (قرمز مایل به قرمز) تا ۹۲۰۷ K (خورشید روشن ظهر روز) نشان می‌دهد. شاخص رندر رنگ (CRI)، معیاری از رنگ‌های نمایان شده توسط نور در مقایسه با نور روز (CRI=۱۰۰)، این سیستم به عدد ۹۷ رسید، در مقایسه با محدوده لامپ‌های هوشمند فعلی که بین ۸۰ تا ۹۱ است.
این طراحی می‌تواند راه را برای روشنایی هوشمند کارآمدتر و دقیق‌تر هموار کند. در یک لامپ هوشمند LED، سه LED باید به صورت جداگانه کنترل شوند تا به یک رنگ خاص دست یابند. در سیستم QD-LED، تمام نقاط کوانتومی توسط یک ولتاژ کنترل مشترک هدایت می‌شوند تا به محدوده دمای رنگ کامل دست یابند.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.